Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: 16" - optymalna szerokość na koleiny - 235 225 215?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Cytat Zamieszczone przez Inur Zobacz posta
    No właśnie szukam opony która będzie wybierać małe nierówności na drodze typu załatane dziury, pęknięcia i uskoki poprzeczne. Stąd padł wybór na 16".

Co do Uniroyala to trochę zniechęca mnie cena bo na komplet trzeba by wydać ponad 3 tys. Poza tym nie jestem przekonany do opon deszczowych, używam takich (co prawda wyścigowych) na torze kiedy pada deszcz i podczas gdy genialnie sprawują się w mokrych warunkach to na sucho prowadzenie jest mniej precyzyjne. Nie mogę się odnieść konkretnie do tych opon o których piszesz bo nigdy nie miałem z nimi do czynienia. Widzę tylko że na Oponeo mają bardzo wysoką ocenę.

Moją uwagę z drugiej strony zwróciła ta opona, sprawdziłem na stronie ADAC i ma rekomendację "godna polecenia". Jeździł ktoś może na tej oponie w E38?
    http://www.oponeo.pl/dane-opony/noki...0-r16-104-w-xl
    Ja nokian kupiłem zimową hakkapeliitta r i są fenomenalne ale czy letnie opony będą robić równie dobre jak zimowe?

Zacznijmy od tego, że na 16" to się możesz toczyć a nie "zapierdalać" bo nie ważne jaką będziesz miał hiper, super oponę i tak jest to duży balon i weź to od razu na poprawkę gdy przejdziesz z dużej felgi na małą abyś się nie przeleciał... Pierwsza jazda na 16" będzie dość dziwnym doświadczeniem nawet dla Ciebie jak to mówisz, gościa co jest kierowcą wyścigowym, ja nim nie jestem ale mam dużego jobla na punkcie motosportu i sam uwielbiam cisnąć czy to autem cywilnym czy gokartem po torze i zawsze dobieram opony pod kątem przyczepności często kosztem komfortu i zużycia paliwa ale jak dobrze wiesz dobierać opony można przy dużej feldze na 16" to nic sensownego nie znajdziesz co pozwoli Ci w pełni panować nad 2 toną bestią.
    Niestety na 16" auto zawsze będzie troszkę podsterowne i będzie miało znacznie słabszą drogę hamowania.
    Ostatnio edytowane przez coboss ; 12-04-2012 o 09:38
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Zaawansowany Użytkownik Awatar Inur
    BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Cytat Zamieszczone przez coboss Zobacz posta
    Zacznijmy od tego, że na 16" to się możesz toczyć a nie "zapierdalać" bo nie ważne jaką będziesz miał hiper, super oponę i tak jest to duży balon i weź to od razu na poprawkę gdy przejdziesz z dużej felgi na małą abyś się nie przeleciał... Pierwsza jazda na 16" będzie dość dziwnym doświadczeniem nawet dla Ciebie jak to mówisz, gościa co jest kierowcą wyścigowym, ja nim nie jestem ale mam dużego jobla na punkcie motosportu i sam uwielbiam cisnąć czy to autem cywilnym czy gokartem po torze i zawsze dobieram opony pod kątem przyczepności często kosztem komfortu i zużycia paliwa ale jak dobrze wiesz dobierać opony można przy dużej feldze na 16" to nic sensownego nie znajdziesz co pozwoli Ci w pełni panować nad 2 toną bestią.
    Niestety na 16" auto zawsze będzie troszkę podsterowne i będzie miało znacznie słabszą drogę hamowania.
    Zgadzam się w 100%. Ostatnio miałem okazję wyjechać na Tor Poznań E38 właśnie na 19stkach z P-Zero Rosso i przyczepność oraz droga hamowania na tych oponach jest niesamowita. Nigdy wcześniej nie miałem okazji sprawdzić gdzie znajduje się granica przyczepności E38 ale na tych walcach jest ona naprawdę daleko. Powiem nawet że porządnie tej granicy nie zbadałem nawet na torze bo po prostu wypadałem z fotela przy przeciążeniach. Więc pod kątem bezpieczeństwa na pewno będzie przepaść między 19" a 16". Na 16stkach z kolei jeżdżę zimą i nie ma tragedii ale wiadomo że styl jazdy zimą znacząco różni się od letniego. 7er to jednak auto do spokojnej jazdy, mi przynajmniej nie zdarza się jeździć nią agresywnie więc na 235 powinno być dobrze :)

Jeszcze nie miałem okazji wrócić do 16" ale jak tylko się za to zabiorę to zdam relację. Zmiana jest wysoko na liście rzeczy "do zrobienia" choć priorytetem okazało się jednak przegrzewanie które przypomniało o sobie jak przyszły upały.

Pomyślę nad bardzo ładnymi używkami choć nie ukrywam że wolałbym nowe. Bo jak nadal będzie mną rzucać na koleinach to prędko pojawi się dylemat czy na nowej oponie nie było by lepiej. A tak na nowych będę miał czarno na białym odpowiedź czy jest to stan bieznika czy po prostu szerokość nadal nie ta co trzeba.

Dokładnie tak, szukaj u lokalnych sprzedawców, mogą mieć lepszą cenę.
    Poza tym możesz na próbę kupić dobre używki takie z 7mm bieżnika. Ja teraz brałem na zimę też 2 sztuki Uniroyala zimówke w rozmiarze 235/60R16 i płaciłem za naprawdę dobre sztuki po 350 za jedną.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38
    pare dni temu zakupilem komplet felg 17" z oponami na przodzie sa 255/40 tyl 265/40 wszytskie 9j ET8 i problem polega na tym ze nawet na bardzo niewielkich nieorownosciach rzuca autem po calej drodze(na idelanie rownej nie ma zadnych problemow) czy zmiana tych opon na 225/45 pomoze czy te zachowanie powoduje dosyc niskie ET? Auto e32. Prosze o pomoc bo jak co jutro jade po opony :)

Zaawansowany Użytkownik Awatar daniel_hack
    BMW
    e38 728iA
    Z pewnością 100% twoje opony maja duży wpływ na takie jak opisujesz zachowanie. Ważne jest aby dobrać optimum.
    Właśnie 225/45 może nim być.
    t y l k o . . .

Ex: Fiat 125p 1990, e34 m50b20: 1992

Początkujący Użytkownik Awatar Kuna
    BMW
    E38 730i Manual
    Ja mam od 2 tygodni nowe nalewki 215/55 R16. Generalnie nie narzekam. Nawet ladnie wygladaja na ori 16'' bmw. Na koleinach nic nie rzuca. Moge mieć jednak zastrzezenia co do przyczepnosci przy hamowaniu z wiekszych predkosci. Opony piszczą i załącza się ABS (Raz nawet na suchym w upalny dzien mi zapodał).

Pzdr
    Kuna

Doświadczony Użytkownik Awatar MariuszE38
    BMW
    Sprzedane
    Kuna kupiłeś ciężkie i mocne auto i założyłeś nalewki??? Nie wiem czym jeżdziłeś wcześniej ale widzę, że tą 7 masz od miesiąca niecałego. Zrób sobie prezent, kup opony i żyj. Nie dziwi Cię, że one piszczą i działa ABS na suchym? Obyś nie musiał się przekonać jak one będą się zachowywać na mokrym asfalcie podczas pokonywania zakrętu kiedy nagle będziesz musiał dohamować albo coś ominąć.
    ex:
    E36 325 TDS AC Schnitzer (160KM, 305Nm)
    E38 728iA Shadowline Individual
    E53 X5 4,4i Sport Pack

Początkujący Użytkownik Awatar Kuna
    BMW
    E38 730i Manual
    Cytat Zamieszczone przez MariuszE38 Zobacz posta
    Kuna kupiłeś ciężkie i mocne auto i założyłeś nalewki??? Nie wiem czym jeżdziłeś wcześniej ale widzę, że tą 7 masz od miesiąca niecałego. Zrób sobie prezent, kup opony i żyj. Nie dziwi Cię, że one piszczą i działa ABS na suchym? Obyś nie musiał się przekonać jak one będą się zachowywać na mokrym asfalcie podczas pokonywania zakrętu kiedy nagle będziesz musiał dohamować albo coś ominąć.
    To kółka przejściowe, bo szukam 17/18'' 235~ :) Wypowiedziałem się tylko na temat opon 16''. Jestem świadomy właściwości jezdnych, w końcu siódema swoje waży.

Pozdrawiam
    Kuna

Doświadczony Użytkownik Awatar MariuszE38
    BMW
    Sprzedane
    Cytat Zamieszczone przez Kuna Zobacz posta
    Jestem świadomy właściwości jezdnych
    To dobrze :)
    ex:
    E36 325 TDS AC Schnitzer (160KM, 305Nm)
    E38 728iA Shadowline Individual
    E53 X5 4,4i Sport Pack

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Cytat Zamieszczone przez Inur Zobacz posta
    A tak na nowych będę miał czarno na białym odpowiedź czy jest to stan bieznika czy po prostu szerokość nadal nie ta co trzeba.
    Ja Ci gwarantuje, że jeżeli na wysokim bieżniku na 235 będą Cię ciągnęły koleiny to musi być problem w zawieszeniu tylnym. Jeżeli nie będzie luzu na wahaczach i tulejach (wahliwa, skrętna) to amortyzatory można wyrzucić bo nic innego nie ma wpływu na ciągnięcie auta w koleinach.
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Uprawnienia umieszczania postów