Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Poka¿ wyniki od 41 do 50 z 50

W±tek: 16" - optymalna szeroko¶æ na koleiny - 235 225 215?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Inur
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Sk±d
    Poznañ
    Cytat Zamieszczone przez kris13 Zobacz posta
    Po wymianie opon na dunlop sp sport 9000 w tym samym rozmiarze problem znikn±³ momentalnie. Na swojej e38 przez chwilê mia³em 19" s³oneczka z oponami 255 i 275, to nie da³o siê jechaæ po koleinach.
    Zgadzam siê, opony mog± czyniæ cuda. Przerabia³em to w S2000, przed wymian± koszmar po wymianie na nowe asymetryczne Dunlopy (nie pamiêtam ju¿ jakie) auto zaczê³o jechaæ idealnie prosto.

Cytat Zamieszczone przez coboss Zobacz posta
    Ale wszedzie Cie wyrzuca z kolein? Czy tyczy sie to konkretnej drogi, moze masz pecha i trefna droge do pracy...
    Drogê do miasta (wyjazdówka Poznañ-Pi³a) mam niezbyt dobr± i tam pojawiaj± siê g³ówne problemy. Non stop trzeba kontrowaæ. Z regu³y jak jadê gdzie¶ w trasê np. do Jakuszyc albo do Wawy to jest ok ale tam s± wszêdzie nowe drogi.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    G12 740i, ex F10 525d xDrive, E38 728iA
    Sk±d
    I³awa
    Cytat Zamieszczone przez Inur Zobacz posta
    Zgadzam siê, opony mog± czyniæ cuda. Przerabia³em to w S2000, przed wymian± koszmar po wymianie na nowe asymetryczne Dunlopy (nie pamiêtam ju¿ jakie) auto zaczê³o jechaæ idealnie prosto.
    Nie by³y to przypadkiem sp sport 01? Ogólnie to mam bardzo dobre do¶wiadczenie z oponami dunlopa, za wyj±tkiem sp sport 2000, które by³y fatalne. W tym sezonie kupi³em na przód nowe nokiany i jestem bardzo mi³o zaskoczony. Bardzo dobra, cicha opona.

Mo¿e spróbuj na pocz±tek zamieniæ opony na inne?

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Cytat Zamieszczone przez Inur Zobacz posta
    To akurat odpada. Geometria zrobiona, osiowo¶æ sprawdzona. Nie ma nigdzie najmniejszego luzu, piasty dobre, dr±¿ki nowe, wahacze nowe, tuleje wózka nowe, amortyzatory B12 nowe, sprê¿yny progresywne nowe, poduszki nowe, przek³adnia po uszczelnieniu, kasacji luzu i szlifie, krzy¿ak nowy... d³ugo by tu wymieniaæ. Nie ma rzeczy w zawieszeniu czy uk³adzie kierowniczym która nie by³a by robiona. Wiêc nie uwierzê ¿e na 19" to auto ma jechaæ jak po sznurku dopóki nie przejadê siê cudzym autem na takich ko³ach.

edit: Kolego BOSS rozumiem ¿e Tobie prosto jedzie i nie trzeba kontrowaæ? Je¶li tak to powiedz mi proszê czy przy zgaszonym silniku masz luz na kierownicy.
    Na zagszonym silniku mam delikatny luz, opony tez mam pirelli we wlasciwym dla tych felg rozmiarze, kola 19tki, zawias w oryginale, przekladnia bez wiekszych remontow po prostu zdrowa - auto jedzie normalnie w koleinach bez noszenia.
    Mozliwe ze opony sa niedopasowane do E38 i szerokosci felg - wtedy tez moze nosic, ale 90% przypadkow to przekladnia, drazek srodkowy, koncowki, ew krzyzak

Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Inur
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Sk±d
    Poznañ
    Cytat Zamieszczone przez BOSS Zobacz posta
    Na zagszonym silniku mam delikatny luz, opony tez mam pirelli we wlasciwym dla tych felg rozmiarze, kola 19tki, zawias w oryginale, przekladnia bez wiekszych remontow po prostu zdrowa - auto jedzie normalnie w koleinach bez noszenia.
    Mozliwe ze opony sa niedopasowane do E38 i szerokosci felg - wtedy tez moze nosic, ale 90% przypadkow to przekladnia, drazek srodkowy, koncowki, ew krzyzak
    Czyli wszystko by siê zgadza³o. Naprawdê dziwie siê ¿e nie masz problemu z koleinami. Ja mam u siebie standardowe ogumienie s.95 z E65 - P-Zero 245/45R19 i 275/40R19 je¶li dobrze pamiêtam.

Cytat Zamieszczone przez kris13 Zobacz posta
    Nie by³y to przypadkiem sp sport 01?
    Mo¿e spróbuj na pocz±tek zamieniæ opony na inne?
    Nie pamiêtam ju¿ co to za oponki by³y, to by³o 3 lata temu.
    Opony chêtnie bym zmieni³ gdyby nie to, ¿e 245 i 275 R19 kosztuj± sporo w odniesieniu do ogólnej warto¶ci samochodu. Natomiast jakbym mia³ siê przesiadaæ na 16" a wci±¿ tego nie wykluczam, to my¶la³em o Nokianach ZG2 - masz mo¿e te u siebie?

Tymczasem chyba spróbujê zamieniæ 95 na 37, jak to nic nie da to bêd± 16stki.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    I³awa
    Zgadza siê, mam Nokiany ZG2. Zrobi³em na nich 10 ty¶ km i jestem na prawdê zadowolony. Trzyma bardzo dobrze i jest na pewno cichsz± opon± od Dunlopa SP Sport 9000. Co prawda mam je na przedniej osi, ale po 10 ty¶ km zu¿ycie ich jest niewielkie, na 100% wolniej od Continentali.

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    Przód zawsze bardzo wolno siê zu¿ywa, ty³ w naszych autach znika 2x szybciej.
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2010
    BMW
    E39 540iA 2002r EX:E38 728i
    Sk±d
    ¦wiecie
    W swoim E38 728i mia³em Dunlop SP Sport 9000 235x50 R18 na przodzie i 255x45 R18 na tyle i nie by³o problemu z koleinami. Teraz w E39 540ia mam 4x Pirelli (nie pamiêtam dok³adnie jakie) 225x55 R16 i jest gorzej w koleinach ni¿ w 7-er...
    By³o E38 728i M52B28 1996r... Jest E39 540iA M62B44TU 2002r... A to dopiero pocz±tek ;))

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    I³awa
    Cytat Zamieszczone przez coboss Zobacz posta
    Przód zawsze bardzo wolno siê zu¿ywa, ty³ w naszych autach znika 2x szybciej.
    To jest sprawa oczywista. W ka¿dym aucie na osi napêdowej szybciej opony lec±.

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    Owszem ale dwa razy szybciej albo nawet 3x? Na leb z tym mozna dostac, ani nie pale laczkow, ani nie latam bokiem a opony znikaja w oczach, gumki na tylnej osi mi starczaja max na dwa sezony :/ gdzie po przednich nie widze aby sie zuzywaly...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    I³awa
    U mnie przednie Nokiany przez 10 ty¶ km polecia³o ok 1,5 do 2 mm, natomiast tyle Continetale, które kupi³em u¿ywane ok 2,5 do 3 mm. Tak¿e jak Ty nie upalam kapci.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •