-
Zaawansowany Użytkownik
Servotronic - gdzie powinna być wiązka od tego?
Sprawdziłem ostatnio po VINie że moje auto wyposażone jest w servotronic. Udałem się więc do warsztatu który ostatnio naprawiał mi cały układ kierowniczy i faktycznie potwierdzili że na przekładni jest wtyczka ale nie ma nigdzie wiązki od tego. Podobno jej szukali i nie znaleźli.
Zwracam się więc z pytaniem gdzie powinna być wiązka od tego systemu i do czego ona jest podpięta? Czy jest to osobny układ czy element wiązki samochodowej? Ma to jakiś moduł?
W sumie mam jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś wie jakie jest domyślne ustawienie tego systemu? Nie dostając sygnału od modułu/czujnika automatycznie ustawia się na najmniejszy poziom wspomagania czy największy? Bo pomimo nowej pompy w miejscu kierownicą nie kręci się wcale tak lekko.
Ostatnio edytowane przez Inur ; 06-04-2012 o 11:57
-
Doświadczony Użytkownik
Kolego nie dawniej jak tydzien temu byl podobny temat ... Wiazka od servtronika idzie do lewego nadkola . Jak skrecisz kola w prawo zobaczysz puszke . ida do niek kable od czujnika absu i od servtronika no i od czujnikow klockow . Pozniek kabelek idzie do modulu GM za schow,kiem . Nastepnym razem poswiec chwile i przeczytaj dostepne juz na orum inormacje .
Co do sily wspomagania to wydaje mi sie ze to zalezy od tego w jakim polozeniu jest w tej chwili zaworek servtronika . Moze byc ze jest w polozeniu jak bys jechal 200 na godzine dlatego tak ciezko chodzi ...
-
Zaawansowany Użytkownik
Tak widziałem temat na który chyba nawet kolega odpisywał ale nie dał mi on jednoznacznej odpowiedzi. Myślałem że może wiązka jest nieco bardziej rozbudowana niż tylko kabelek z nadkola do przekładni. Nie mam tego kabla, w nadkolu jest luźna wtyczka, od dwóch lat się zastanawiałem do czego ona służy.
Czas zajrzeć pod auto w takim razie. Z tego co znalazłem na RO servo i kabel stanowią jeden element. Na jakim napięciu sprawdza się działanie serwa i jak to w ogóle powinno funkcjonować? Zastanawia mnie czy ten kabel się urwał czy po prostu przestało to działać i przy grzebaniu ktoś to porwał... szczerze mówiąc nie wiem jak się do tego zabrać.
Uprawnienia umieszczania postów