Poka¿ wyniki od 1 do 5 z 5

W±tek: Wie kto¶ co to za czê¶æ?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar euro_tuned
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    F02 750Li xDrive
    Sk±d
    Kraków

Wie kto¶ co to za czê¶æ?

Witam!
    Czy kto¶ z forumowiczów wie mo¿e co to jest ta zaznaczona czê¶æ w bia³ym kó³ku, oraz do czego to s³u¿y?
    Wiem, ¿e ma³e i niewyra¼ne zdjêcie ale niestety lepszego nie mam :/ Ten samochód to oczywi¶cie BMW E87

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Ta czê¶æ wygl±da mi na EML, czyli elektroniczn± przepustnicê powietrza.
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    F02 750Li xDrive
    Sk±d
    Kraków
    Dziêki, a jaka tego jest konkretna funkcja? Bo za przep³yw powietrza to chyba przep³ywomierz odpowiada?

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Mylisz pojêcia. Przep³ywomierz w tym silniku, mierzy masê powietrza dostarczan± do silnika, ale czym¶ nale¿y sterowaæ silnikiem. Diesle sterowane s± dawk±, a ilo¶æ powietrza jest po prostu pobierana w zale¿no¶ci od potrzeb. W silniku benzynowym to przepustnica umo¿liwia sterowanie silnikiem. Przede wszystkim tym jakie obroty ma silnik mieæ w danym momencie. To dziêki przepustnicy masz co¶ takiego jak ja³owe obroty, poniewa¿ jest ona prawie maksymalnie przymkniêta w tym momencie.
    Gdy w³±czasz kick-down, przepustnicê masz otwart± na maks mo¿liwo¶ci, aby dostarczyæ do silnika jak najwiêcej powietrza.

Mówi±c najpro¶ciej. W dieslu prac± silnika sterujesz dawk± paliwa, w benzynie dostarczonym powietrzem(a sterownik sam dobiera ile paliwa ma byæ nalane do tej ilo¶ci powietrza)
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    F02 750Li xDrive
    Sk±d
    Kraków
    dziêki za odpowied¼

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów