Poka¿ wyniki od 1 do 9 z 9

W±tek: Problem z ukladem chlodzenia . Zasada dzialania ?

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar technics
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    octavia 1.9tdi ex e65 745 2002 rok ex e38 735
    Sk±d
    Szwecja

Problem z ukladem chlodzenia . Zasada dzialania ?

Panowie i panie znow odezwala sie u mnie bolaczka e38 . Tak sie odezwala ze dzis do domu z pracy wracalem na lawecie . Problem wyglada tak ze znow wywalilo mi waz od chlodzenia . Z tym ze teraz od tylu silnika zaraz kolo odmy .

Dodam tylko ze u mnie juz wszystko wymienione , bo po kolei wszystko mi strzela wpierw byl zbiorniczek pozniej waz od chlodnicy pozniej chlodnica ogolnie od fratu mam wymienione wszystko . Visko dmucha ze az milo . Z temperatura nigdy nie mialem problemow kreska stoi w pionie .

Mogl by mi powiedziec ktos na jakiej zasadzie dziala pompa wody , bo tylko ona pozostaje mi do wymiany . Nie wiem czy jak mam wlaczony silnik i otwarty korek od wlewu plynu , czy na wolnych obrotach powinna leciec woda z przelewu ? U mnie zaczyna dopiero leciec przy okolo 2.500 obrotow i pulsuje . Tak samo gdy zlapie za ten gruby waz od chlodnicy to plyn tez jak by pulsowal przy dodaniu obrotow .

Ps mogl by mi ktos powiedziec jaki jest nr tego wezyka zaznaczonego w zdjeciu ? Szukam na real om i nie moge dojsc ktory to . Moj silnik to 3.5 M62 z 97 roku . Poza tym czy wiele jest pracy z wymiana ? Wiem ze dojscie tam bardzo marne ...

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar BRABUS
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    E32 735iL & Espace4 & K1200RS ;)
    Sk±d
    Mwek
    U mnie w M60 i w M30 na wolnych obrotach mam struge wody caly czas, bez pulsowania, wiec mysle ze w Twoim przypadku jest cos nie tak. Probowales przedmuchac przewod od chlodnicy do zbiorniczka? Odpowiada od tez za odpowietrzenie ukladu, wiec moze jest gdzies przypchany i dlatego takie dziwne rzeczy sie dzieja?
    http://7er.pl/signaturepics/sigpic2642_1.gif

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar siwymetal
    Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    E65 745i 2001
    Sk±d
    Göteborg,Szwecja
    Wskazuje to na za ma³± wydajno¶æ pompy,w bloku woda paruje,tworzy za wysokie ci¶nienie i wali wszystko co s³abe.Specem nie jestem ale na logikê tak wychodzi tylko nie wiem jak sprawdziæ wydajno¶æ pompy.
    Mo¿e te¿ co¶ blokowaæ obieg wody powoduj±c to samo co nie sprawna pompa.
    "W³a¶ciwo¶ci± cz³owieka jest b³±dziæ, g³upiego - w b³êdzie trwaæ" (Cyceron)

Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Sk±d
    Szwecja
    Pompe wody juz zamowilem i bede wymienial . Mam nadzieje ze ona byla winowajca.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar BRABUS
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    E32 735iL & Espace4 & K1200RS ;)
    Sk±d
    Mwek
    sprawdz dokladnie czy to ta pompa - do swojej 740i byly 2 czy 3 rodzaje pomp wody.
    http://7er.pl/signaturepics/sigpic2642_1.gif

Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Sk±d
    Szwecja
    Do m62 3.5 bez vanosa jest 1 rodzaj . Mam nadzieje ...

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Rafciu
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    E38, 740iL, 2000rok
    Sk±d
    Góra Kalwaria
    A korek wlewu? Jest prawdopodobne ¿e zwyczajnie siê wyszcza³ i nie upuszcza ci¶nienia. Pompa wody to raczej z³y trop. Je¿eli mia³aby s³ab± wydajno¶æ, to p³yn by sie gotowa³, a tutaj nie ma problemów z ch³odzeniem.

Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Sk±d
    Szwecja
    Korek byl zmieniony razem ze zbiorniczkiem plus czujka poziomu plus wszystkie weze. Nie wiem jak sprawdzic czy korek dziala .

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar dOOm_PL
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    740iA individual;) / e36 Coupe
    Sk±d
    Przemy¶l
    Cytat Zamieszczone przez technics Zobacz posta
    Korek byl zmieniony razem ze zbiorniczkiem plus czujka poziomu plus wszystkie weze. Nie wiem jak sprawdzic czy korek dziala .
    Jest kilka rodzai tych korków (na ró¿ne ci¶nienia). Ja kupi³em zamiennik a pó¼niej zmieni³em na orygina³.
    Ja obstawiam albo pompê albo ten korek... Ja zamówi³em z Thermotec'a i jestem zadowolony (wirnik metalowy)
    Pisz o postêpach:)
    Jade wolno ale ciagle przed toba:)

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •