Panowie co my¶licie o tym artykule? Prawdziwe te informacje odno¶nie problemów z przepisami po monta¿u u¿ywanej instalacji?
http://moto.onet.pl/1680959,1,uzywan...ul.html?node=3
Panowie co my¶licie o tym artykule? Prawdziwe te informacje odno¶nie problemów z przepisami po monta¿u u¿ywanej instalacji?
http://moto.onet.pl/1680959,1,uzywan...ul.html?node=3
Hmm..nie wiem jak to rzeczywi¶cie jest, ale u mnie jak robiê przegl±dy (auto z gazem wbitym w dowód)...to jedyn± rzecz±, która by³a potrzebna jest atest na butle...choæ nawet nie posiadam papierów na monta¿ instalacji, bo tak ju¿ zakupi³em....¿adnego sprawdzania szczelno¶ci, ani za³o¿onej instalacji..wiêc w moim przypadku mo¿na spokojnie samemu w gara¿u zamontowaæ sobie cokolwiek i nikt nawet siê nie zorientuje, ani nie przyczepi do tego...oczywi¶cie kwestia bezpieczeñstwa jest tu mocno nagiêta, ale jak to w artykule pisze...jak masz gaz, to liczysz siê z ka¿dym groszem....co mo¿e siê faktycznie ¼le skoñczyæ...:p
Btw...sprostowuj±c gazu oczywi¶cie nie u¿ywa³em od dawna choæ instalka by³a...ale zesz³ym roku skoñczy³a siê "butla", wiêc j± wywali³em..zrobi³em porz±dek pod mask± i w przysz³ym tygodniu jadê zrobiæ przegl±d oraz wykre¶liæ wpis w dowodzie...i tak oto przygoda z gazem siê zakoñczy...:D
Ostatnio edytowane przez moloko5 ; 28-04-2013 o 12:16
nie montowa³em nigdy u¿ywanej, ale homologacja na butlê, to podstawa zawsze i wszêdzie. co do fa³szerstwa i prokuratury, to nie wiem czy a¿ tak drastycznie mo¿e byæ :D
W sumie na dokumentach z monta¿u jest napisane w jakim samochodzie taka instalacja zosta³a zamontowana (model, numer itp.), ale ju¿ dokument ten nie jest on wymagany podczas przegl±du, wiec jak niby maj± siê skumaæ robi±c badania techniczne (na badaniu technicznym chc± jedynie homologacjê na butlê)?
Jedyne co to w Urzêdzie Komunikacji podczas przedstawiania dokumentów (np. faktura z monta¿u) mog± zakwestionowaæ i dowaliæ kontrolê oraz dalej zg³osiæ sprawê.
Moim zdaniem jak gaz jest wbity w dowód, to mo¿na sobie robiæ co siê komu podoba...bo sprawdzana jest tylko i wy³±cznie homologacja na butle (przynajmniej w Nowym S±czu)...;)!!
Ale jak mamy za³o¿yæ gaz i to u¿ywany oraz potem wbiæ w dowód, to faktycznie mo¿e byæ tak jak jest to opisane w tym artykule...ale nie wiem, wiêc nie wypowiadam siê w tej kwestii wiêcej...:p
Wychodzi na to, ¿e z innej instalacji nawet opaski metalowej nie mo¿na u¿yæ ponownie, bo to te¿ element instalacji :)
Heh....przepisy przepisami, ale realia s± takie, a nie inne...wiêc mo¿na wszystko...zreszt± tak samo same przegl±dy "za flaszkê"...da siê....?;)!!