Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 15

W±tek: Jak za³o¿yæ opony...?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2007
    BMW
    E38 740 d, F01 730 d
    Sk±d
    Polska

Jak za³o¿yæ opony...?

Cze¶æ Panowie. Mam takie pytanko. Gdzie za³o¿yæ jakie opony? Mam felgi 8 cali na przód i 9 cali na ty³ . A oponki pierwsza para 245/45/18 a druga para 245/50/18. Moja beemka jet chyba fabrycznie obni¿ona (740 d). I teraz sobie my¶lê, ¿e lepiej by by³o na przód na 8 calowe felgi za³o¿yæ 245/45/18 a na ty³ na 9 calowe 245/50/18. Czy tak bêdzie dobrze? Wszystkie opony to Michelin Pilot Primacy.
    Aha jak ju¿ pytam to jeszcze jedno. Fele mam M Parerell z et od e39 (chyba 20 i 24) Na razie nie zamierzam nic kombinowaæ z dystansami, tylko czy zgodnie ze wszystkimi prawid³ami sztuki to one bêd± trochê wewn±trz nadkola czy trochê na zewn±trz, czy jest tak mocno widaæ ró¿nicê jakby et by³o ori od e38? ¦ruby do kó³ mam z 16 starych, chyba bêd± dobre ( nie za d³ugie, nie za krótkie).
    Z góry dziêki za odpowied¿ i ewentualne sugestie! Pozdrawiam!
    Pozdrawiam!

7ka
    Go¶æ
    wiele o tym bylo...wiele o tym pisalem wiec moglbys chociaz sie wysilic i uzyc funkcji "szukaj"

polecam ---- http://forum.7er.pl/opony-rozmiary-o...e38-vt2851.htm

a jesli to fele od e39 to nie beda pasowac jesli nie zalozysz pierscieni centrujacych.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2007
    BMW
    E38 740 d, F01 730 d
    Sk±d
    Polska
    7ka z ca³ym szacunkiem dla Ciebie! Du¿o czytam i ten temat co poda³e¶ linka jest o 17 kach i rozmiary opon na 18 zalecane przez fabrykê. Tam nie ma odpowiedzi na moje pyatanie. Ja pytam czy tak jak napisa³em wcze¶niej z oponami przód ty³ bêdzie oki. Ale je¶li Ci siê nie chce napisaæ to to uszanujê i wiêcej nie bêdê Ciê pyta³. Pozdro!
    Pozdrawiam!

Super Moderator Awatar EVAN
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 '99 740iA, X3 M40i '20, I3s '20
    Sk±d
    Kêtaki
    Odpowiednie opony to 245/50 R18
    A zak±³danie opon o takiej samej szeroko¶ci ale innym profilu hmmm bêdzie to dziwnie wyglada³o- opony maja ró¿n± wysoko¶æ, poza tym to chyba niekorzystnie wp³ynie na zachowanie auta
    Mo¿e to ma³a ró¿nica ale wydaje mi siê ¿e powiniene¶ za³o¿yæ wszystkie opony 245/50
    Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98

7ka
    Go¶æ
    Cytat Zamieszczone przez EVAN
    Odpowiednie opony to 245/50 R18
    A zak±³danie opon o takiej samej szeroko¶ci ale innym profilu hmmm bêdzie to dziwnie wyglada³o- opony maja ró¿n± wysoko¶æ, poza tym to chyba niekorzystnie wp³ynie na zachowanie auta
    Mo¿e to ma³a ró¿nica ale wydaje mi siê ¿e powiniene¶ za³o¿yæ wszystkie opony 245/50
    do BMW e38 producent zaleca 235/50/18 a te co podal Evan sa dopuszczalne!!

jasko...z calym szacunkiem...ale pytania opon 18" do e38 jest przynajmniej walkowany raz na miesiac...wiec nie musisz pytac...wystarczy poszukac...i nie wal focha..poprostu rownie dobrze moglbys zapytac sie o opony 225/40/18 ... bo przeciez pytasz.. :razz:

szpilki beda pasowac jesli sa ori... ale pamietaj o pierscieniach bo bedzie lipa

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2007
    BMW
    E38 740 d, F01 730 d
    Sk±d
    Polska
    Chyba dobrze siê nie zrozumieli¶my. Pytam g³ównie o to czy daæ opony o ni¿szym profilu (45) na przód czy na ty³. Zamierzam je daæ na przód a na ty³ profil 50. Tylko pytam czy mo¿e odwrotnie, czyli na przód 50 ¿eby ewentualnie z ty³u nie obciera³y o nadkole jak zapakujê do auta 5 osób i obci±¿ê baga¿nik. I o to mi g³ównie chodzi. Co do strojenia fochów to mi to nie grozi i siê nie przejmujê Twoimi uszczypliwo¶ciami. Spoko. A opony takie mam a nie inne bo je tanio kupi³em wraz z felgami.
    Pozdrawiam!
    Pozdrawiam!

7ka
    Go¶æ
    skoro takie kupiles .... nie wiem czemu ludzie tak ida pod gore...bo tanio bylo to kupilem...tak jak z gazem..tanie to zaloze..a potem pytania typu co jest nie halo..

jasko zakladaj ;) na tyl wez profil 50 na przod 45 i tak bedzie to dziwnie wygladac...

Super Moderator Awatar EVAN
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 '99 740iA, X3 M40i '20, I3s '20
    Sk±d
    Kêtaki
    Powiem Ci jasko ¿e na oponach nie ma co oszczêdzaæ, naprawdê!!
    za³ó¿ sobie profli 50 na przód a na ty³ kup sobie taki sam rozmiar nówki i po problemie a bezpieczeñstwo i Twój spokój wewnêtrzny te¿ siê zwiêkszy ;)
    Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98

Vip Vip
    Do³±czy³
    Jun 2007
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    Sk±d
    Bielsk Podlaski
    roznica opon w wysokosci wyniesie okolo 1cm wiec mysle ze niepowinno byc widoczne, a jak to bedzie wygladalo niewiem, ale wydaje mi sie ze niebedzie duzej roznicy, troszke nieprawidlowa kombinacja ale mysle ze bedzie OK

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2007
    BMW
    E38 740 d, F01 730 d
    Sk±d
    Polska
    Dziêki Krzywy za info o ró¿nicy 1 cm. w wysoko¶ci opon. Evan mi te¿ bardzo zale¿y na bezpieczeñstwie (przecie¿ wo¿ê autem swoj± rodzinê). Nie chcê wywo³ywaæ nowej, której¶ z kolei dyskusji o zaletach i wadach opon nowych i u¿ywanych. Ja osobi¶cie jestem zwolennikiem stosowania zasady, ¿e nowe nie zawsze znaczy du¿oooo lepsze(w przypadku opon). I nie jest to bynajmniej sk±pstwo z mojej strony. Mam to szczê¶cie, ¿e u¿ywane opony nigdy mi nie walnê³y w czasie jazdy a je¿d¿ê sporo (oby tak dalej).Pzdro!
    Pozdrawiam!

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •