Ja tak dla potomności. Właśnie mnie spotkało to wątpliwe "szczęście" posiadania wycieku spod tej pokrywy. Mój wyciek był akurat nie od strony skrzyni, ale od strony pompy, ale powód był ten sam.
Wyciek spowodowałem na własną prośbę. Ostatnio zabrałem się za wymianę płynu. Niestety, źle odpowietrzyłem układ i w dodatku nalałem za dużo płynu, to spowodowało zbyt duże ciśnienie w układzie i wypchnęło najsłabszy element. W tym przypadku uszczelkę niecki V. Pod kolektorem ssącym i pod rurkami z pompy wody znajduje się plastikowa osłona a pod nią taka "wanienka" jak na zdjęciu.
W tej "wanience" płynu być nie może, znajduje si e on pod nią, pomiędzy niecką głowic a tą "wanienką", i to spod tej nieszczęsnej wanienki wypierdziela płyn. Na tej stronie jest ona zaznaczona numerem "1". Uszczelka występuje w komplecie z tą wanienką, ale można ją nałożyć samemu, ponieważ jest ona zrobiona oryginalnie z tzw "uszczelki w płynie". Tylko że to nie jest silikon wysokotemperaturowy, to uszczelka w płynie, a właściwie w paście, ponieważ w konsystencji bardziej przypomina ten silikon, ale jest koloru szarego. Oryginalnie jest czarna, ale kolor chyba tu nie ma znaczenia. Uszczelkę można kupić w każdym sklepie motoryzacyjnym, na dziś kosztowała 25 zł. Niestety, aby dostać się do tej uszczelki trzeba zdemontować zarówno kolektor ssący jak i pompę wody, więc trzeba się jeszcze zaopatrzyć w uszczelkę wody, ewentualnie można kupić arkusz kręgielitu ( http://karbownik.pl/KREGIELIT---ARKU...30x50cm-0,50mm ) i wyciąć samemu, co jest dużo tańsze, ale wymaga nieco więcej pracy.
Mam nadzieję że to komuś kiedyś pomoże.
![]()
![]()
![]()