Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: O ile obniżyć?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik Awatar capoZe32
    BMW
    750iL (not LPG)
    Blog
    4
    Cytat Zamieszczone przez brunoz Zobacz posta
    Wicio, ściskanie sprężyn robiło się kiedyś przy oplach. Nie jest to dobra metoda. Ściskasz 1-2 zwoje sprężyny specjalną obejmą. Kłopot w tym, że pozostałe zwoje w tym momencie będą mocniej pracować i po pewnym czasie sprężyna pęknie. Również podcinanie sprężyn nie jest dobre i zakończy się tym samym.

Polecam Ci pójść do firmy, która robi sprężyny (np. w Poznaniu był Pospring) i robi je na miejscu (!). Kiedyś podjechałem tam E30 Touring z wielką butlą LPG w bagażnikui zrobili mi wzmocnione sprężyny (z grubszego drutu) progresywne na tył, zahartowali, pomalowali proszkowo i zamontowali. Co prawda spędziłem tam większość dnia, ale spreżyny działały do samego końca bezbłędnie (aż auto sprzedałem).

Możesz też dać swoje sprężyny, żeby rozhartowali, ścisnęli je nieco, zahartowali ponownie i zamontowali. Będziesz miał miękko i nisko (co rodzi inne problemy).

Masz więc wybór:

- kupić sprężyny obniżone uznanej firmy
    - ori sprężny ścisnąć w zakładzie
    - nawinąć nowe sprężyny o pożądanej charakterystyce
    A może podać kolega jakie są mniej więcej ceny ? :) Dziękuję.

Doświadczony Użytkownik Awatar brunoz
    BMW
    E38 740iA
    Blog
    11
    Cytat Zamieszczone przez capoZe32 Zobacz posta
    A może podać kolega jakie są mniej więcej ceny ? :) Dziękuję.
    Musiałbyś popytać ich. Firma istnieje jak najbardziej (pospring.pl czy jakoś tak) - ja robiłem to ładne 8 lat temu i pamiętam, że kosztowało wszystko może 250?
    Przymierzali się dwa razy - raz okazało się, że jednak sprężyna jest za twarda i dupka stoi jak w starej pandzie, to 2h później zrobili drugie, które już były w sam raz.
    Nein! Mein Schnitzel!

Uprawnienia umieszczania postów