Hamownia to fajna rzecz, ale to tylko tzw Full Throttle... Największa sztuka to zestroić pośrednie i małe obciążenia. Zresztą są auta które bardzo ciężko zestroić na hamowni.
Pozdrawiam
Koko
Hamownia to fajna rzecz, ale to tylko tzw Full Throttle... Największa sztuka to zestroić pośrednie i małe obciążenia. Zresztą są auta które bardzo ciężko zestroić na hamowni.
Pozdrawiam
Koko
I may make You feel, but I can't make You think...
"Make the suspension adjustable and they will adjust it wrong - look what they can do to a Weber carburetor in just a few moments of stupidity with a screwdriver" - Colin Chapman
A ja jeżdżę po ulicach w większości pokrytych asfaltem, a nie po okrągłych rolkach hamowni, więc wynik na papierze nawet mnie specjalnie nie ciekawi. Równie dobrze mógłbym zmierzyć przyspieszenie na powierzchni księżyca z butlą z tlenem w bagażniku. (pozostaje jeszcze problem chłodzenia) Mój TDS nie jest nowy, więc i przed remapem potrafił puścić bąka na czarno. Mam świadomość obniżenia ekologii, ale dotyczy to tylko krótkich chwil. Podczas normalnej jazdy wszystko jest po staremu. Pisząc że "zajął się moim sterownikiem" uprościłem temat. Mapy wgrywałem sam, a Koko parokrotnie dostosowywał je na podstawie moich spostrzeżeń. Czy tak jest nieprofesjonalnie? A może po przejechaniu 200tys.km nie znam samochodu, i lepiej żeby dobrze wypadł na hamowni, niż żebym był usatysfakcjonowany? Poza tym mylicie pojęcia. Zupełnie czym innym jest strojenie silników zasilanych mieszanką homogeniczną, a co innego mieszanką uwarstwowioną. Reasumując konkluzja brzmi tak: żeby zmieniać mapy trzeba coś wiedzieć teoretycznie i empirycznie. Ja na ten przykład chętnie dowiedziałbym się coś niecoś o mapach czasu ładowania cewki WN, czyli dla jakich obciążeń zmniejsza się energię ładunku?
Zgadza się tuczi...jednak tutaj już za bardzo bym nie przesadzał...560 a 640 to jest spora róznica...jak się jeździ spokojnie to OK ale jak chce się trochę poszaleć no to niestety ale może być kuku...ja i tak już słyszałem opinie,że ta skrzynia do 4.0d jest za delikatna...ale moze to błędne opinie.Niemniej jednak życzę bezawaryjności i radości z jazdy.Pozdrawiam.
Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...
Skrzynie 5hp30 są najmocniejsze w e38. Były w 750i i 740d właśnie ze względu na wysoki moment obrotowy. Słabsze modele skrzyń są w pozostałych modelach e38.
A w 730D nie było też 5hp30?
Pozdrawiam
Koko
"Make the suspension adjustable and they will adjust it wrong - look what they can do to a Weber carburetor in just a few moments of stupidity with a screwdriver" - Colin Chapman
Nie. 5HP24, ten sam typ skrzyni był też w 4.4.
3.5 miały 5HP19
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
U mnie w 3.5 siedzi 5hp24, a w aucie znajomego (730d) INPA zeznaje, że auto wyposażone jest w 5hp30.
Pozdrawiam
Koko
Ja też w 3,5 mialem 5hp24... Nie wiem skad masz te informacje ;) 5hp19 to chyba tylko w r6