Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 84

Wątek: Bicie kierownicy podczas hamowania BMW 750

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Nie mam zbytnio czasu na czytacie calego tematu ale moge sie podzielic moimi doswiadczeniami. Jak juz mialem problemy z biciem przy hamowaniu to winne byly tylko: koncowki drazka ale rownie dobrze moze byc drazek czy tuleja w ktora on wchodzi. Dalej to tylko banany, nie wymieniajcie tuleji! Wywalcie caly i bedzie spokoj. Tarcza aby bila przy hamowaniu to musialaby byc mocno krzywa.
    Ostatnio edytowane przez coboss ; 27-03-2012 o 17:57

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez coboss Zobacz posta
    Tarcza aby bila przy hamowaniu to musialaby byc mocno krzywa.
    Skrzywienie tarczy może być niezauważalne, a bicie się może pojawić ;)
    Dopuszczalne luz tarczy to 0,12mm, co daje nam 0,06mm na stronę. W momencie gdy puszczasz hamulec, tłoczki cofają się(dzięki pierścieniowi gumowemu wewnątrz zacisku), robiąc miejsce tarczy na poziomie 0,18mm. Stąd dopuszczalne luzy.

Sama piasta może mieć 0,03mm luzu.

Na nowej tarczy mierzonej na "karuzeli"(taki stolik do mierzenia bicia tarcz), położenie kawałka worka foliowego(jedna warstwa) spowodowało pojawienie się bicia na poziomie 0,20mm(co przekracza dopuszczalne prawie 4-ro krotnie). Dlatego też nie zaleca się smarować piasty jakimkolwiek smarem.

Coraz więcej dobrych producentów tarcz napyla cieniutką warstewkę smaru(biała warstwa na tarczach). Tyle, że jest to robione za pomocą elektrolizy, a więc tarcza jest pokryta równomiernie. Tam gdzie pracują klocki, przy docieraniu ich warstwa zostanie starta i nic temu nie będzie.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Cytat Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
    Skrzywienie tarczy może być niezauważalne, a bicie się może pojawić ;)
    Dopuszczalne luz tarczy to 0,12mm, co daje nam 0,06mm na stronę. W momencie gdy puszczasz hamulec, tłoczki cofają się(dzięki pierścieniowi gumowemu wewnątrz zacisku), robiąc miejsce tarczy na poziomie 0,18mm. Stąd dopuszczalne luzy.
    Z doswiadczenia powiem tak.
    Malenkie skrzywienie to wyczowalne bicie podczas jazdy przy hamowaniu, nawet lekkim nie mam nic, a tarcz mam skrzywiona na 100% tak jak pisales wczesniej. Na dlugosci 1/3 tarczy jest wybrzuszona na zewnatrz.
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Zaawansowany Użytkownik Awatar Rafciu
    BMW
    E38, 740iL, 2000rok
    Po wyeliminowaniu krzywych piast, lub tarcz, problem leży prawdopodobnie w tych dużych tulejach od przednich wahaczy "bananowych". Np w mojej poprzedniej e32 zamiast tulei gumowych były wprasowane poliuretanowe. Problem z biciem nigdy nie wystąpił, a przejechałem nią sporo km.
    Można się pokusić na takie coś:
    http://www.inter-rally.pl/product-po...994-2002-.html
    Cena wychodzi spora, ale plus jest taki że mamy dożywotnią gwarancję.
    Ostatnio edytowane przez Rafciu ; 27-03-2012 o 18:31

Vip Vip Awatar Adus81
    BMW
    e38 740i V8
    Ja w mojej e38 miałem taki sam problem.Wymieniłem tarcze i klocki i nadal było bicie.Przyczyna była w łączniku i tak jak napisał Rafciu- w tych tulejach.W moim przypadku prawa strona.

Początkujący Użytkownik Awatar vmasher
    BMW
    E30 + E36
    odgrzewam kotleta

u mnie od pewnego czasu występuje bicie podczas hamowania (przy dotknięciu pedału hamulca tak trzepie kierą, że mało jej z rąk nie wyrwie)

wymienione:

tarcze + klocki ATE
    wahacze przednie aluminiowe
    tuleje wahaczy tylnych (bananów)
    drążki kierownicze z końcówkami

amorki, sprężyny, łączniki i gumy stabilizatora w b.db stanie

koła przeważone, sprawdzone i skończyły mi się pomysły

zastanawiam się nad wymianą piast, ale nie chciałbym niepotrzebnych $$ ładować bez potrzeby
    nawet po głowie zaczyna mi chodzić problem z zaciskami, ale co mogłoby się w nich zepsuć, aby powodować bicie ? tłoczki pracują ładnie, żadnych wycieków itp. klocki ładnie równo zużyte

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Jakie tuleje bananów brales?
    U mnie febi wytrzymały tydzień-dwa, a lemforder (corteco grupa Continental ) trzymają.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Może wspomaganie trzeba wyregulować, w sensie luz na przekładni kierowniczej.

Początkujący Użytkownik Awatar vmasher
    BMW
    E30 + E36
    Tuleje Lemfordera

Luz na przekładni ? Hmmm... jak to stwierdzic ?

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Przecież kolega napisał, że tylko przy hamowaniu. Jakby wpadał w wibracje podczas normalnej jazdy w okolicach 90-110km/h to wtedy można szukać w zawiasie.

Wszystko wskazuje na niezwykle krzywe tarcze, a jeżeli jest aż tak źle jak napisał autor to szukałbym krzywych piast. No chyba, że tarcze są jakieś najtańsze.
    pozdrawiam Bartek

Uprawnienia umieszczania postów