Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 60

Wątek: Butla - dlaczego nie w kole?

Vip Vip
    BMW
    brak
    Cytat Zamieszczone przez Inur Zobacz posta
    A co do braku zapasu to można kupić dojazdówkę z E60. Chyba udźwignie 7er. Opona szerokości 12cm to już spora oszczędność miejsca
    Ale opony w E60/E61 mają mniejszą średnicę niż w E38, więc taka dojazdówka będzie za mała, a założona na tył, może szybko wykończyć tylny most podczas jazdy, pomijając już problemy z DSC (które trzeba będzie na czas jazdy wyłączyć).

Vip Vip Awatar szczurek
    BMW
    e38 740d e39 525d e65 745i pędzlem malowana m5 sznicer gangsta stajl
    zapas jest potrzebny. może nie w miescie ale na trasach to obowiązkowo. ja bał bym sie jeździć bez zapasu. jak rozerwiesz oponę to zestaw naprawczy nic nie da . wtedy jedyna opcja to laweta albo koledzy :) . Są teraz takie mobilne wulkanizacje , w wiekszych miastach można je znaleźć , tylko trzeba miec do nich telefon :)
    codziennie rano budzę się piękniejszy, ale dzisiaj to już przesadziłem :P

Zaawansowany Użytkownik Awatar Inur
    BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Cytat Zamieszczone przez lukasz740 Zobacz posta
    Ale opony w E60/E61 mają mniejszą średnicę niż w E38, więc taka dojazdówka będzie za mała, a założona na tył, może szybko wykończyć tylny most podczas jazdy, pomijając już problemy z DSC (które trzeba będzie na czas jazdy wyłączyć).

No bez przesady, wykończyć to się może szpera a nie normalny most. Przy 10% różnicy obwodu kół przy 80km/h koronki w satelicie będą obracały się może z prędkością jednego obrotu na sekundę. Od tego most nie ma prawa się rozpaść nawet po przejechaniu kilkunastu tys km. A ASC/DSC trzeba by wyłączyć, to fakt.

Vip Vip Awatar moloko5
    BMW
    E32 730i R6 ' 87
    Blog
    7
    Hehe...a ja jeszcze podam inny przykład, który ostatnio miałem przyjemność zaobserwować...przy wymianie kół na letnie w VW passacie...:D

Cytat Zamieszczone przez szczurek Zobacz posta
    zapas jest potrzebny. może nie w miescie ale na trasach to obowiązkowo. ja bał bym sie jeździć bez zapasu
    Tak...ale kółko w bagażniku nie daje zadnej pewności...gdyż problem może być w tym, że koła (kapcia) z auta nie da się zdjąć, bo po pierwsze jakiś inteligentny mechanik dokręcił koła pistoletem, tak że kluczem na przedłużce nie dało rady odkrecić...w następstwie czego została prawie ukręcona śruba zabezpieczająca....a inna rzecz, to felga stalowa po zimie przyrdzewiała na piaście, której młotem 5-kilowym nie szło zbić...:(
    Na szczęście wszystko udało się jakoś ogarnąć, bo autko oczywiście stało pod domem...ale nie chciałbym osobiście trafić na taki przypadek w trasie mając niby "pewny" zapas w bagażniku...to tak ku przestrodze...;)!!

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez moloko5 Zobacz posta
    Hehe...a ja jeszcze podam inny przykład, który ostatnio miałem przyjemność zaobserwować...przy wymianie kół na letnie w VW passacie...:D

Tak...ale kółko w bagażniku nie daje zadnej pewności...gdyż problem może być w tym, że koła (kapcia) z auta nie da się zdjąć, bo po pierwsze jakiś inteligentny mechanik dokręcił koła pistoletem, tak że kluczem na przedłużce nie dało rady odkrecić...w następstwie czego została prawie ukręcona śruba zabezpieczająca....a inna rzecz, to felga stalowa po zimie przyrdzewiała na piaście, której młotem 5-kilowym nie szło zbić...:(
    Na idiotow co dokrecaja sruby zabezpieczajace pneumatem na maxa nie ma sily...

Na szczescie 7er to nie VW wiec felgi nie przyrdzewaja do piasty :)

Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 750il 1995 & E34 535i 1990
    Cytat Zamieszczone przez moloko5 Zobacz posta

Na szczęście wszystko udało się jakoś ogarnąć, bo autko oczywiście stało pod domem...ale nie chciałbym osobiście trafić na taki przypadek w trasie mając niby "pewny" zapas w bagażniku...to tak ku przestrodze...;)!!
    Cytat Zamieszczone przez Inur Zobacz posta
    No bez przesady, wykończyć to się może szpera a nie normalny most. Przy 10% różnicy obwodu kół przy 80km/h koronki w satelicie będą obracały się może z prędkością jednego obrotu na sekundę. Od tego most nie ma prawa się rozpaść nawet po przejechaniu kilkunastu tys km. A ASC/DSC trzeba by wyłączyć, to fakt.
    Też miałem przygodę z zapieczonym kołem w trasie, nie szło zbić koła od piasty. Dziadek widział z okna jak się męczę dał mi radę żeby polać COLĄ i odczekać i pójdzie
    pozdro

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Panowie, wystarczy już postów o śrubach do kół w temacie o butli LPG...

Doświadczony Użytkownik Awatar brunoz
    BMW
    E38 740iA
    Blog
    11
    No dobra, w takim razie które koło dojazdowe będzie pasować do E38?
    No i może znajdzie się ktoś, kto takie koło wozi w pokrowcu i zrobi zdjęcie celem naocznego sprawdzenia sensu takiego rozwiązania?
    Nein! Mein Schnitzel!

Zaawansowany Użytkownik Awatar Inur
    BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Co do napełnienia butli to 50kg położone w bagażniku przy zderzaku obniżyło tył na seryjnych sprężynach o ok. 1cm. Więc myślę że sam temat przysiadania auta przy pełnej/pustej butli można zostawić. Przyłączam się do prośby brunoz.

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez brunoz Zobacz posta
    No dobra, w takim razie które koło dojazdowe będzie pasować do E38?
    No i może znajdzie się ktoś, kto takie koło wozi w pokrowcu i zrobi zdjęcie celem naocznego sprawdzenia sensu takiego rozwiązania?
    Niestety taka dojazdowka nie istnieje... (taka ktora pasuje i ma odpowiedni obwod)
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Uprawnienia umieszczania postów