Cytat Zamieszczone przez PawelM. Zobacz posta
Panowie tematy M30 i M70 są bardzo ciekawe więc uważam, że takie "ściągi" serwisowe bardzo się przydadzą nie jednemu więc jeśli będziecie mieć trochę wolnego czasu to podzielcie się swoją wiedzą dalej :)

PS. spr i nr oem uszczelek pod kolektory dla m70 i m73 są identyczne więc zadałem pytanie u swojego ASO ile by sobie liczył za te uszczelki a spr zarówno dla mojego rocznika 88 jak i 2000

a więc tak:

11 61 1 736 656 ok 500zł
11 61 1 736 657 ok 500zł

tak więc wychodzi ok 2000zł za obie strony :(
Hej, napisałem wyżej, że są wymienne między M70, a M73. Natomiast nie jest możliwe założenie na jedną stronę uszczelki z e32, bo są gładkie oraz uszczelki z e38, ponieważ zamek powoduje, że kolektor jest parę milimetrów wyżej. jeśli chodzi o ceny to zależy jakie są zniżki w ASO, ja kupowałem w listopadzie za 420 PLN. Cena wyjściowa to 562 PLN. Uszczelek nie da się dorobić, bo to jest kołnierz stalowy oblany twardą gumą, firma Metzeler. One nie tylko uszczelniają, ale i utrzymują kolektory ssące wraz z osprzętem oraz niwelują drgania silnika, tak aby nie przechodziły na przepustnice. Aktualnie jestem na etapie negocjacji rabatów w ASO, może uda się jeszcze niżej zejść, jeżeli ktoś by był zainteresowany.