Poka¿ wyniki od 1 do 7 z 7

W±tek: Tuleje wahacza tylnego du¿ego. Uciêta ¶ruba wahacza górnego.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Sk±d
    POLSKA

Tuleje wahacza tylnego du¿ego. Uciêta ¶ruba wahacza górnego.

Witajcie,

W niedzielê urwa³o a raczej ucie³o mi ¶rubê nr 15 http://realoem.com/bmw/showparts.do?...44&hg=33&fg=30, za pomoc± której ustawiamy zbie¿no¶æ tylnej osi.

Prêdko¶æ ok 110 km/h, cud ¿e nie urwa³o ko³a i szczê¶cie ¿e nie jecha³em szybciej, urwanie ¶ruby poczu³em natychmiast bo ca³e ko³o siê skrzywi³o i zapad³o,powoduj±c ¿e auto natychmiast straci³o kierowalno¶æ i zaczê³o je ¶ci±gaæ ostro na lewy przeciwny pas, uda³o mi siê zwolniæ i zjechaæ na pobocze.
    Kolejne uszkodzenie to wyrwane 4 tuleje du¿ych wahaczy tylnych, o dziwo wyrwa³y siê z obu stron, a jestem pewny 100% ¿e by³y dobre bo sprawdza³em je tydzieñ wcze¶niej. Ciekaw± rzecz± jest te¿ to, ¿e ¶ruby by³y nowe oryginalne BMW,bo wymienia³em cztery wahacze nr 13 i 17, kosztowa³y mnie bagatela 99 z³/ 2 sztuki ¶rubek + nakrêtka + podk³adka. Zbie¿no¶æ ustawia³em w zak³adzie w którym zawsze to robiê i wiem, ¿e nie by³o tam winy mechanika, bo jaka mog³aby byæ?

Mój b³ad ¿e nie mam paragonu na owe ¶ruby - bo kto bierze paragon na dwie pier.....ne ¶ruby??? Domniemam ¿e wadliwa by³a ¶ruba. Jako¶æ BMW ?? Ju¿ w ni± nie wierzê, i takiej nie ma, podejrzewam ¿e gdybym jecha³ szybciej raczej bym z tego ca³o nie wyszed³, szczê¶cie w nieszczê¶ciu ¿e jecha³em z ¿on± i dzieckiem bo pewnie jecha³bym ze 160 albo lepiej .

Teraz kolejne pytanie czy owe tuleje wahacza du¿ego mo¿na kupiæ ? Bo na alle drogo mamy tylko to :

http://allegro.pl/tuleja-tuleje-waha...169766355.html
    http://allegro.pl/tuleja-wahacza-dol...213860576.html

Link drugi, producent firma TEDGUM - z info sprzedaj±cecgo.

pozdrawiam i nikomu nie rzyczê czego¶ takiego.
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2012
    BMW
    740iA
    Sk±d
    podlasie
    Zapewne by³y dokrêcone na tzw. "pa³ê" za mocnym momentem.Prawie ka¿da ¶ruba nie tylko w silniku powinna byæ dokrêcona kluczem dynanometrycznym z odpowiednim Nm.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Sk±d
    POLSKA
    pysiek to wykluczam, ¶ruby by³y dokrêcane dynamometrem.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar krzysiek7er
    Do³±czy³
    Sep 2011
    BMW
    brak... tym czasem Omega B FL 2.2
    Sk±d
    Finlandia
    Ja bym stawia³ raczej na tuleje. Mog³y mieæ jak±¶ wadê fabryczn± której nie zauwa¿y³e¶ chod¼ ¶rub te¿ nie mo¿na wykluczyæ. Wa¿ne, ¿e Wam siê nic nie sta³o i masz na przysz³o¶æ, ¿eby je¼dziæ wolniej tym bardziej z rodzin±.
    "W czasie deszczu gdy wiatr wieje, s³ychaæ Alfê jak rdzewieje."

Vip Vip Awatar kruger32
    Do³±czy³
    Jan 2012
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    Sk±d
    Bielsko
    a wahacze orginalne pewnie nie kupi³e¶ tylko ¶rube z nakrêtk± bo te nie wystêpuj± w zamiennikach :-Dwyrwa³o gumy i pra³o po ¶rubach

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Sk±d
    POLSKA
    Cytat Zamieszczone przez kruger32 Zobacz posta
    a wahacze orginalne pewnie nie kupi³e¶ tylko ¶rube z nakrêtk± bo te nie wystêpuj± w zamiennikach :-Dwyrwa³o gumy i pra³o po ¶rubach
    ¦ruby oryginalne BMW, wahacze firmy Moog, do tanich nie nale¿±.

Vip Vip Awatar kruger32
    Do³±czy³
    Jan 2012
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    Sk±d
    Bielsko
    to na temat MOGA co¶ ci powiem za³o¿y³em te wachacze na przód w 740 po przejechaniu 2500 tys Makarska troche na miejscu i z powrotem wszystko autostrada zamkn±³ bym t± trase w 3dni z tuleji zosta³y strzêpy mechanik który je montowa³ nawet nie dyskutowa³ na temat ich reklamacji a dystrybutor o¶wiadczy³ mu ¿e nie umie ich zamontowaæ kase sam musia³ mi oddaæ od tego czasu w aucie montowa³em tylko lemfordera lub orgina³ bo nie które maj± bardzo podobn± cene wic z wszystkich zeszy które zrobi³em w 740 przez 7-lat z to mark± mia³em najgorsze do¶wiadczenia

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •