-
Zaawansowany U¿ytkownik
E38 - miêdzy komfortem a wygl±dem + pro¶ba do ludzi z Poznania
Dzi¶ wróci³em z zimowych 16stek do stylu 95. Po przejechaniu 50km mia³em ochotê wysi±¶æ z auta i ju¿ nie wracaæ. Nie wiem jak to znosi³em w zesz³ym roku.
I tu pojawia siê problem. Do auta na 95 ciê¿ko wsi±¶æ, ci±gle pojawia siê dylemat czy ju¿ wsiadaæ czy jeszcze sobie popatrzeæ. Na 16" z kolei do auta podchodzi siê i wsiada ty³em. Przez ostatni rok wyda³em piêciocyfrow± kwotê na to, ¿eby autem nie nosi³o po koleinach. Po³owê z tego tej zimy i w koñcu osi±gn±³em cel który leg³ w gruzach kiedy za³o¿y³em letni felunek. Jeszcze nie za³o¿y³em zestawu Eibach B12 ale w±tpiê ¿eby to zrobi³o tak dramatyczn± ró¿nicê (bo jaka¶ na pewno bêdzie).
Czy kto¶ mo¿e zna jaki¶ z³oty ¶rodek - czyt. felgê i oponê na której auto zarówno dobrze wygl±da jak i siê dobrze prowadzi? Pierwsze co przychodzi do g³owy to 18" i M-Parallel i bardzo mnie interesuj± opiniê na temat stabilno¶ci auta na tej feldze - prosty test, czy mo¿na pu¶ciæ kierownicê w trakcie jazdy bez zaliczenia czo³ówki sekundê pó¼niej. Komfort nie ma du¿ego znaczenia, jestem raczej zwolennikiem aut zrobionych na beton. Z 17" ewentualnie styl 70 wygl±da w miarê neutralnie i tu te¿ pytanie jak siê auto zachowuje na 17stkach. Natomiast do 16" wola³bym w miarê mo¿liwo¶ci nie wracaæ choæ styl 15 moim zdaniem wygl±da bardzo ³adnie jak na felgê rozmiaru orzeszka. Co¶ jeszcze jest ciekawego? Interesuj± mnie tylko oryginalne felgi BMW.
Mam te¿ pytanie do ludzi z Poznania. Je¶li jest u nas kto¶, kto dysponuje autem z M-Parallel i ogarniêtym zawieszeniem bez luzów to czy jest mo¿liwo¶æ przetestowania zestawu b±d¼ za³o¿enia do siebie na kilka godzin tego felunku? W zastaw mogê zostawiæ 95. Chodzi o to, ¿e je¶li oka¿e siê z Waszych wypowiedzi ¿e na tych felgach auto ³adnie siê prowadzi, to chcia³bym najpierw przetestowaæ samemu zanim rozpocznê poszukiwania.
Ostatnio edytowane przez Inur ; 15-03-2012 o 19:01
-
Zaawansowany U¿ytkownik
mialem 18'' M-parallel, jezdzilem na nich 2 miesiace w minion± jesieñ i wlasnie 2 tygodnie temu je sprzedalem, oczywiscie komfortu podrozy w porownaniu z ori 16'' 235/60 to nie ma co porownywac. Co do prowadzenia to auto oczywiscie trochê zmulone (opony 255 na tyle plus spora waga samych felg), w koleinach czasem szarpa³o ale jakiejs mega tragedii nie bylo. ogolnie ja mam teraz znow 235/60 i kó³ juz raczej na 100% nie zmieniê, na tych jezdzi siê po prostu zajebi¶cie, w zakretach tez piêknie trzymaj±. inwestowanie w 17'' je¶li masz juz 16'' to imo bezsens bo na aucie wielkosci e38 to pomiedzy tymi rozmiarami felg roznica jest ledwie zauwazalna
-
Zaawansowany U¿ytkownik
ja mam na lato styling 32 18 cali 8 przód 9 ty³ opony 235/50 i ty³ 255/45 a na zime 16 oryginalna 235/60 i z tego co zauwa¿y³em jest ró¿nica oczywi¶cie w komforcie ale niezbyt du¿a (mam seryjne zawieszenie), natomiast strasznie ci±gnie po koleinach trzeba ca³y czas kontrowaæ zawias mam ogarniêty ale nowy pewnie nie jest. My¶lê ¿e du¿o byæ mo¿e da zrobienie zbie¿no¶ci.
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Czyli wychodzi³o by na to, ¿e miota na koleinach przez tylne kapcie? Skoro z przodu masz t± sam± szeroko¶æ zarówno w 16" jak i w 18".
Faktycznie zmiana na 17" jest bez sensu skoro ju¿ mam 16stki. Na razie poczekam na B12 bo mo¿e faktycznie bêdzie poprawa ale wydaje mi siê ¿e trzeba bêdzie wróciæ do seryjnego rozmiaru. Na zimê mam 225 i 215 i na tych siê bardzo dobrze je¼dzi.
-
Zaawansowany U¿ytkownik
odgrzeje kotleta, bo uda³o mi siê tak dobraæ opony ¿e problem kolein jest do zniesienia na styling 95, wcze¶niej mia³em 245/45 i 275/40 i by³o bardzo ¼le, potem mia³em 255/40 i 285/35 i by³a tragedia, teraz mam 245/40 i 255/40 i jest naprawdê dobrze. W stosunku do 16 215/65 i 235/60 na tyle, jest ok 30 % gorzej na 19, wcze¶niej by³o 100 % gorzej. Nie wiem czy to wina rozmiaru opon czy ich marki i roku produkcji, ale mam przód michelin pilot sport 3 2012r, bie¿nik 6.5 mm ty³ pirelli pzero rosso 6 mm bie¿nika 2009r.
-
u¿ytkownik
Ja nie wiem ale tez je¿d¿ê od pocz±tku posiadania e66 na "s³oneczkach" 19 i powiem Wam ¿e mnie siê mega je¼dzi na tym felunku
Ja nie wiem jakie macie u siebie drogi, ale fakt ja na ¶l±sku mam chyba najlepsze w PL i serio nie zamieni³ bym nigdy na mniejsze bo nie ma sensu.
Poza tym auto wielko¶ci 7er czy to e32 czy e38 a juz na pewno e65 czy F01 na ma³ym kole wygl±da wprost ohydnie,
wiêc jak ten wygl±d mam zrekompensowaæ komfortem jazdy na 16 to wybaczcie ale to do mnie nie przemawia - 16 na zime ok ale w lato to musi auto wygl±daæ i basta :)
https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW G£ÓWNYCH !!!
-
Damian
Vip
no ja w³a¶nie te¿ zauwa¿y³em spor± ró¿nicê w prowadzeniu miêdzy zimowym setem ( 235/60 r16 ) na którym lata³em od kupna auta wczesn± jesieni± , teraz mam styling 69 18cali , 8cali przód i 9,5 cala ty³ szerokie , opony pod rozmiar katalogowo i ró¿nica jest mega... zawias skoñczony , nowe prawie wszystko amory , springi, wahacze , koñcówki itp itd ....auto trzeba mieæ ca³y czas na oku na drogach s³abej klasy ( niestety takimi siê poruszam do pracy ) miota czêsto i nie mam mowy na pogawêdki z pasa¿erami z ty³u z odwrócon± g³ow± ..... , natomiast jak kto¶ pisa³ wcze¶niej trzeba ogarn±æ zbie¿no¶æ i geometriê bo na stacji pytali pod jakie ko³o chcê 15-16 cali czy wiêksze, ustawi³em na zimê w grudniu i my¶lê ¿e na letni set trzeba by zrobiæ to jeszcze raz w konfiguracji na wiêksze obrêcze....czy bêdzie poprawa to siê oka¿e ....
-
Zaawansowany U¿ytkownik
co do e65 to jest inna bajka, jecha³em 745Li na s³oneczkach z DD , EDC i aktywnym uk³adem kierowniczym i to auto nie czuje w ogóle kolein na takich ko³ach.
-
Zaawansowany U¿ytkownik
e38 na 16 tce prowadzi sie najlepiej (praktycznie tak samo jak na 18tce), zak³adaj±c 19 20 cali masakra (trzeba szukac trasy). co do e65 to mam obecnie 20tke i powiem wam ze czy jade 120 czy 200 to koleine widze ale absolutnie nie czuje jej prowadz±c samochód , deszcz czy sucho nie ma to znaczenia.
komfort jest super.
w e32 na 15 jest ok, natomiast 17 18 cali jest mega przeskok na minus prowadzenia.
e65 mnie pod tym wzglêdem mocno zaskoczylo ze jest mega komfort i bezpieczeñstowo gdzie powiem wprost ze w220 merc w tym przypadku jest jak e38.
niestety nie mozna miec wszytkiego co¶ za co¶.
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Tutaj siê dziwiê, ja zmieniaj±c w E32 z 18" na zimowe 15" praktycznie nie czu³em ró¿nicy w komforcie jazdy. Na 18" przód 245/40 ty³ 255/35, na 15" 225/60 komplet. Jedyna ró¿nica to taka, ¿e na 18" w koleinach by³a ju¿ niema³a walka z autem :P ale je¶li chodzi o komfort podró¿owania/pracê zawieszenia w sumie róznicy nie czu³em.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
- Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
- Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
- Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
-
Zasady na forum