Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 101

Wątek: BMW e38 - wizerunek flagowej limuzyny z 90-tych lat w roku 2012

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Cytat Zamieszczone przez matraks Zobacz posta
    Oj, tutaj chyba troche przesadziles ;) Jesli chodzi o pewnosc w 7er to ja mozna miec jedynie co do tego, ze predzej czy pozniej cos sie w niej sypnie... Jak wyjezdzalismy w ostanie wakacje naszym 7er do Polnocnej Karoliny (prawie 2tys km w jedna strone :D) to nie moglem spac po nocach ze strachy czy dojedziemy... Najchetniej zabralbym do bagaznika zapasowa chlodnice, alternator i kompletna ASB :). Na szczescie nic sie nie popsulo i dojechalismy cali i zdrowi. Jak kilka lat temu jechalismy do Waszyngtonu (1tys km w jedna strone) naszym Lancerem i tu nie bylo mowy o jakis niespodziankach...
    A co do reakcji ludzi na 7er to tez spotkalem sie z taka zaskakujaca. Na myjni samoobslugowej podszedl do mnie 50-letni pan, ktory przyjechal nowym Volvo XC90 i mowi do mnie "jakie czyste BMW... Lubie jak takie stare samochody sa tak zadbane..." Pomyslalem sobie osz ty pierdzielu z nowego Volviaka... :) Niestety e38 to w oczach ludzi po prostu stare samochody.
    Co Ty nie powiesz... jak chcesz spac spokojnie to za pare $ masz ubezpieczenia assistance. A wedlug mnie pewnie, to znaczy, ze mozesz spokjnie jechac w zlych warunkach bez skupienia jak saper czy nie wpadniesz w poslizg, nie martwisz sie o to, ze gdy ktos Cie przytrze 50km/h to Cie beda skrobac z blachy.
    Po za tym, jezeli w 7er cokolwiek siadzie to sprytne auto wrzuci silnik czy skrzynie w tryb awaryjny i pojedzie. Siadzie Ci dach to go zamkniesz jak bedzie lalo, a gdy na stacji sie okaze, ze jakims cudem nie idzie otworzyc klapki wlewu to mozesz ja awaryjnie otworzyc. Ile aut daje Ci taki luksus? Ilu producentow mysli o tym, ze cos sie moze stac lub zepsuc? Na prawde 7er jest wyjatkowy autem pod tym wzgledem i nielatwo jest je usadzic tak by Cie zostawilo zdanego na siebie w srodku nocy na wypuczajewie...
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Zaawansowany Użytkownik Awatar szajboos
    BMW
    e38 730d i Peugeot 806 2.0 HDi
    Cytat Zamieszczone przez coboss Zobacz posta
    jak chcesz spac spokojnie to za pare $ masz ubezpieczenia assistance
    Spoko, ale jeśli skrzynia, wisco czy cokolwiek innego sra się za granicą ewentualnie w trasie to nie powoduje to u Ciebie wkur**?? Pogłaszczesz ją wtedy i powiesz kochaniutka, no cóż, zdarza się, wybaczam bo jesteś 7er? Proszę Cię...

wedlug mnie pewnie, to znaczy, ze mozesz spokjnie jechac w zlych warunkach bez skupienia jak saper czy nie wpadniesz w poslizg, nie martwisz sie o to, ze gdy ktos Cie przytrze 50km/h to Cie beda skrobac z blachy.

Dzwonek przy 100km/h, Yaris, rów, drzewo, rów i dach. 3 os. w całości, bez większych obrażeń. Jedna bez pasów. A to tylko gó**iany Opel, który wg Ciebie przy 50 to śmierć na miejscu. Zrobiłem tą furą 50 tys. km., nie bałem się ani w zimie, ani w lecie, nierzadko ponad 200km/h. No ale to tylko Opel.

jezeli w 7er cokolwiek siadzie to sprytne auto wrzuci silnik czy skrzynie w tryb awaryjny i pojedzie. Siadzie Ci dach to go zamkniesz jak bedzie lalo, a gdy na stacji sie okaze, ze jakims cudem nie idzie otworzyc klapki wlewu to mozesz ja awaryjnie otworzyc
    Ten powyższy Opel potrafił wrzucić tryb awaryjny silnika (tyle to mój Kadett z '90r. potrafił), dało się otworzyć awaryjnie klapkę. Skrzynia była manualna i szybru nie było więc tego nie potrafił.

Co do e38 to niestety, ale conajmniej połowa egzemplarzy nie ma czym zachwycić jeśli o wypas chodzi. Elektryczne fotele i kanapę, lodówkę, 2 strefowy klimatronic, skóry itp. bez problemu można mieć w Oplu Signum którego można kupić za 30 000 z 2005-2006r. Nowszy, duuuużo niższy przebieg, duuuużo niższe koszta.

Dlatego nadal będę uważał że e38 to poprostu podstarzała limuzyna, fakt że bardzo dobrze wykonana, dobrze się prowadząca, ale generująca zbyt duże koszta w stosunku do tego co oferuje. Tylko niektórym wydaje się że są nie wiadomo jakimi bossami na mieście bo mają 11 letnią 7er (w najlepszym wypadku 11 letnią)

Zaawansowany Użytkownik Awatar jimbo22
    BMW
    E38 740 1996
    Blog
    21
    nie rozumiem troche kierunku tej dyskusji. jak sie zapytałem czy A8 czy E38 - to pojawił się dzichad i fanatyzm marki. Jak ktos pyta o odczucia co do E38, to auto jest praktycznie stawiane na równi z Astrą Kombi. Przecież to jest bez sensu.

E32 w roku, w którym wyszło było autem wyprzedzającym swoje czasy (domykanie z kluczyka, wyciszenie wnętrza, podwójne szyby, podgrzewane szyby, dociskane wycieraczki i wiele wiele innych gadzetów i opcji, któe zdefiniowały kierunek w tym segmencie). E38 w swoich czasach kontynuowało ten trend i dorzucało rozwiązań, że nie wspomnę o designie, który się nie starzeje. Nie można patrzeć na to auto inaczej, niż przez pryzmat tego co wnosiło do motoryzacji w czasie, w którym powstało (na żadne auto, pretendujące do klasyka nie można tak patrzeć.

Porównywanie tego do współczesnych aut, robi z niego klasę wydłużoną klasę średnią. Do tego starą - vel trupa - często zadbanego ale nadal starocia. Idąc tym tokiem rozumowania, E23 to jeszcze większy trup i wogóle nawet ocynku nie ma... Jeszcze wcześniej - Mustang z 65 to totalny trup, bo ma resory i dychawiczne V8 co to nawet 60 KM z litra pojemności czasem nie ma. Do tego średniowieczne automaty... Troche nie ten kierunek.

Dla mnie to że 20 lat zajęło dogonienie autom z segmentów niżej wyposażenia z segmentu premium to powód do uznania dla tej historii motoryzacyjnej, a nie jej umniejszania (bo opel to ma). A zwłaszcza pisanie w taki sposób o E38 na forum 7er?:p

Zaawansowany Użytkownik Awatar szajboos
    BMW
    e38 730d i Peugeot 806 2.0 HDi
    Proszę, nie porównuj klasyka jakim jest e23 do 15 lat młodszego e38, któremu do klasyka daleko. Na swoje lata e38 było top, ale minęło paręnaście lat i niestety wymagania i technika poszła do przodu a e38 to nadal 11, 14 czy też 18 letnie e38. I to się nie zmieni dopóki e38 nie zmieni statusu z podstarzałej limo za 15 tysi na klasyka który zacznie drożeć. Ale nim tak się stanie musi wymrzeć spora częśc populacji dojechanych trupów. Tak ja to widzę jako posiadacz e38. I podobnie jak dobrus nie zauważam tych zazdrosnych spojrzeń przechodniów, więc może to tylko nadinterpretacja??

Opinie są różne ale i też wypowiadają się zarówno pasjonaci jak i użytkownicy. Co nie zmienia faktu że nawet umniejszając model E38 to nie zaprzeczalnie mimo swojego wieku wciąż zawstydza obecne produkcje z niższych segmentów co nas pasjonatów niezmiernie cieszy.
    Co do zazdrości na drodze i respektu na lewym pasie, to ja doświadczam takich sytuacji nierzadko. Przeważnie ktoś kuka na pasach, na stacji jak myję auto i otworzę drzwi też ludzie zagadają widząc ładny skórzany środek. Najwięcej radochy mam z "ucierania nosa" nabywcom nowych aut, którzy myślą że mają szybkie auto. Czasami można się nieźle ubawić objeżdżając jakiegoś nowiutkiego TDI czy coś innego.
    Oczywiście nie uważam się za boga w związku z tym że jeżdżę takim a nie innym autem. Zresztą posiadanie danego auta nie mówi nic o człowieku a czasami spotykam się ze stwierdzeniem: O, masz takie i takie auto, szacun. Nic bardziej mylnego. Generalnie, jako użytkownik i przede wszystkim pasjonat serii 7, model e38 postrzegam jako świetne auto za małe pieniądze w zakupie, mimo że czasami trzeba sporo kasy w nie wsadzić to rekompensuje nam radością z jazdy ;D.

Ostatnio edytowane przez joe white ; 13-03-2012 o 14:22

Zaawansowany Użytkownik Awatar krzysiek1989
    BMW
    E-38 730 V8
    Cytat Zamieszczone przez joe white Zobacz posta
    Opinie są różne ale i też wypowiadają się zarówno pasjonaci jak i użytkownicy. Co nie zmienia faktu że nawet umniejszając model E38 to nie zaprzeczalnie mimo swojego wieku wciąż zawstydza obecne produkcje z niższych segmentów co nas pasjonatów niezmiernie cieszy.
    Co do zazdrości na drodze i respektu na lewym pasie, to ja doświadczam takich sytuacji nierzadko. Przeważnie ktoś kuka na pasach, na stacji jak myję auto i otworzę drzwi też ludzie zagadają widząc ładny skórzany środek. Najwięcej radochy mam z "ucierania nosa" nabywcom nowych aut, którzy myślą że mają szybkie auto. Czasami można się nieźle ubawić objeżdżając jakiegoś nowiutkiego TDI czy coś innego.
    Oczywiście nie uważam się za boga w związku z tym że jeżdżę takim a nie innym autem. Zresztą posiadanie danego auta nie mówi nic o człowieku a czasami spotykam się ze stwierdzeniem: O, masz takie i takie auto, szacun. Nic bardziej mylnego. Generalnie, jako użytkownik i przede wszystkim pasjonat serii 7, model e38 postrzegam jako świetne auto za małe pieniądze w zakupie, mimo że czasami trzeba sporo kasy w nie wsadzić to rekompensuje nam radością z jazdy ;D.

zazwyczaj do srodka auta jak to opisales zagladaja gimnazjalni "gowniarze" lub wytapetowane malolaty ktore z hukiem przeganiam:D, wiec nie widze w tym nic nadzwyczajnego, bo dla nich 7er wydaje sie byc cudem techniki ale patrzac obiektywnie(nie bojmy sie uzyc tego slowa) jezdzimy kilkunastoletnimi trupami, ktore w kazdej chwili moga nawalic na trasie(tak wiem zaraz zjada mnie pasjonaci) ale badzmy realistami-Niemcy by sie z nas smiali:)

reasumujac-nie czujmy sie lepsi od innych:)
    Ostatnio edytowane przez krzysiek1989 ; 13-03-2012 o 15:28

Cytat Zamieszczone przez krzysiek1989 Zobacz posta
    zazwyczaj do srodka auta jak to opisales zagladaja gimnazjalni "gowniarze" lub wytapetowane malolaty
    Akurat takich osób ja na stacji benzynowej nie spotykam, a chodziło mi o innych kierowców w rożnych samochodach. Wnioskując z wypowiedzi jeżeli uważasz swoje auto za trupa to po co nim jeździsz? Sprzedać, kupić nowe ekonomiczne TDI 1.6 albo coś innego w tym stylu. Będzie nowe i nie będzie trupem. No chyba że coś ominąłem i jednak jest jakiś sentyment w tym wszystkich?
    Ostatnio edytowane przez joe white ; 13-03-2012 o 15:34

Zaawansowany Użytkownik Awatar krzysiek1989
    BMW
    E-38 730 V8
    Cytat Zamieszczone przez joe white Zobacz posta
    Akurat takichosób ja na stacji benzynowej nie spotykam, a chodziło mi o innych kierowców wrożnych samochodach. Wnioskując z wypowiedzi jeżeli uważasz swoje auto za trupato po co nim jeździsz? Sprzedać, kupić nowe ekonomiczne TDI 1.6 albo coś innegow tym stylu. Będzie nowe i nie będzie trupem. No chyba że coś ominąłem i jednakjest jakiś sentyment w tym wszystkich?
    jezdze, bo nie mam innego:D
    sentyment jest, owszem ale nie uwazam swojego auta ani za trupa ani za perelke, zreszta jak pewnie wiekszosc egzepmplarzy tu na forum.... po prostu badzmy realistami i jak napisalem wyzej, nie czujmy sie lepsi bo nimi nie jestesmy:)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 735i V8
    Krzysiek1989 nie rozumiem tu ludzi takich jak Ty czy Dobrus, jeździcie e38 z musu haha lepiej kupić sobie fabie sporting haha
    Dobrus też dobry, ludzie się na niego patrzą i policja spisuje haha współczuje w takim razie okolicy, skoro e38 to taki trup itp to po co nimi jeździcie ?
    Lepiej kupić Mercedesa, Audi albo Jaguara, tymi autami pewnie nie jeżdżą dresy, buraki i wsioki. ;) Czemu mamy nie czuć się lepsi ? Bądźmy również realistami w takiej sprawie, że porównujecie e38 do jakiegoś seicento czy coś. Nie oszukujmy się to są lepsze samochody niż wiele współczesnych.
    Co do napraw to też nie rozumiem. Jeżeli napiszę się, że za remont silnika wydało się 50 zł to źle bo nie dbamy o samochody, jeżeli napiszemy, że remont silnika wyniósł nas 5000 to też źle bo się chwalimy.
    Sami nie wiecie czego chcecie
    Pozdrowienia dla fanów marki BMW oraz modelu 7er

Zaawansowany Użytkownik Awatar jimbo22
    BMW
    E38 740 1996
    Blog
    21
    Cytat Zamieszczone przez szajboos Zobacz posta
    Proszę, nie porównuj klasyka jakim jest e23 do 15 lat młodszego e38, któremu do klasyka daleko. Na swoje lata e38 było top, ale minęło paręnaście lat i niestety wymagania i technika poszła do przodu a e38 to nadal 11, 14 czy też 18 letnie e38. I to się nie zmieni dopóki e38 nie zmieni statusu z podstarzałej limo za 15 tysi na klasyka który zacznie drożeć. Ale nim tak się stanie musi wymrzeć spora częśc populacji dojechanych trupów. Tak ja to widzę jako posiadacz e38. I podobnie jak dobrus nie zauważam tych zazdrosnych spojrzeń przechodniów, więc może to tylko nadinterpretacja??
    Ale przez to porównanie chciałem właśnie pokazac dobitniej tą niewdzięczną fazę w jakiej e38 jest teraz. 20 lat temu e23 było tym samym trupem którym teraz jest e38. I tak samo za 20 lat - e38 będzie pełną gębą youngtimerem. Tylko tyle...

Narazie niech sobie jest podstarzałym limo - dzięki temu, tanio kupiłem i tanio doprowadzę do oryginału. I tak sobie poczeka kilkanaście lat na swoje złote lata w moim garażu ;)

Cytat Zamieszczone przez krzysiek1989 Zobacz posta
    jezdze, bo nie mam innego:D
    sentyment jest, owszem ale nie uwazam swojego auta ani za trupa ani za perelke, zreszta jak pewnie wiekszosc egzepmplarzy tu na forum.... po prostu badzmy realistami i jak napisalem wyzej, nie czujmy sie lepsi bo nimi nie jestesmy:)
    A kto tutaj stawia na równi "bycie i poczucie" lepszymi od tego jakim autem jeździ?

Uprawnienia umieszczania postów