Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Sposoby montażu RADIA CB

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    BMW
    E66 735Li
    Po kilku dniach przerywanej pracy wreszcie skończyłem.

Radio podłączyłem w całkiem innym miejscu niż sposoby, które dotychczas znalazłem w sieci.
    Zaletą tego miejsca jest dobre zamaskowanie radia oraz brak przymusu zajęcia przez nie np. schowka (w moim przypadku ten pod kierownicą jest mi szczególnie potrzebny).
    Radio, które zamontowałem to Alan 102.

Krok po kroku podłączenie wyglądało u mnie następująco:

1. Ściągnięcie siedziska tylnej kanapy

2. Ściągnięcie listwy w dolnej części tylnych drzwi za kierowcą (tamtędy prowadziłem kabel antenowy i zasilania)

3. Demontaż połowy oparcia tylnej kanapy (tej za kierowcą)

4. Wyjęcie zaślepki z metalowej ścianki za oparciem (wypchnięcie jej od strony bagażnika do kabiny)

5. Wycięcie otworu w twardej piance znajdującej się między oparciem a metalową ścianą

6. Przeciągnięcie kabli (antenowego i zasilania radia CB) przez otwór znajdujący się w metalowej ściance między oparciem kanapy a bagażnikiem (dziura jest zatkana gumową zaślepką, w której to poprowadziłem kable, aby nie przecierały się o krawędzie otworu)

7. Kable ułożyłem jak na zdjęciu

8. Ściągnięcie tapicerki ze słupka środkowego z boku fotela kierowcy. Montaż listwy w dolnej części wnęki tylnych drzwi (pod listwą ułożone kable)

9. Montaż uchwytu na Radio CB na tapicerce słupka (uchwyt musiałem trochę przyciąć i wywiercić nowe otwory, aby radio było zamontowane maksymalnie blisko tapicerki, ale też z pewną szczeliną dla wentylacji)

10. Montaż uchwytu na gruszkę radia (zamontowałem tak, aby w mojej pozycji fotela gruszka była schowana za pasem, gdy nie jest zapięty). Podczas wiercenie polecam podłożyć pod spód metalową płytkę, aby nie przewiercić pasa. Wierciłem na obrotach wstecznych, aby materiał z tapicerki nie owijał się na wiertle.

11. Przykręcenie radia do uchwytu w tapicerce słupka, schowanie pod słupkiem nadmiaru kabla antenowego, obcięcie kabla zasilania radia CB i przylutowanie do kabla zasilania (którego koniec będzie podpięty do akumulatora w bagażniku). Po lutowaniu kabli umieściłem je w czarnym peszlu, dla lepszej estetyki :-)

12. Kabel antenowy poprowadziłem w bagażniku za tylną tapicerkę i podwiesiłem pod sufitem bagażnika plastikowymi zaciskami do kabli.

13. Dla bezpieczeństwa montaż bezpiecznika na kablu zasilania CB w okolicy akumulatora.

Tak to wygląda po montażu i właściwym ustawieniu fotela kierowcy:

Jak dla mnie miejsce jest bardzo OK.

Wszelkie sugestie mile widziane :-)

Zaawansowany Użytkownik Awatar Bmw_740D
    BMW
    E38 750i było 740D
    Blog
    1
    Powiem szczerze że bardzo dobre miejsce ale tylko dla wnętrz czarnych, na beżu raczej kiepsko by wyglądało,
    Gratuluje pomysłu i precyzji pracy :)

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Jak dla mnie pomimo włożonej pracy w relację ,to pomysł prędzej do Żuka ,albo TARPANA ,oczywiście bez urazy

A ten peszel to mistrzostwo świata ,masakra :shablon_03::)
    Ostatnio edytowane przez ELVIS ; 14-03-2012 o 21:08

BMW
    E66 735Li
    Cytat Zamieszczone przez ELVIS Zobacz posta
    Jak dla mnie pomimo włożonej pracy w relację ,to pomysł prędzej do Żuka ,albo TARPANA ,oczywiście bez urazy :)
    Do żuka to widziałem pod sufitem :-)

Osobiście codziennie nie będzie używane, więc nie musi być ciągle na widoku, a tam jest schowane i nie przeszkadza :-)

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    ratovnik ,zrobiłęś jak chciałes ,Twoje auto i masz prawo.
    ja bym nigdy nie zamontował w taki sposób niczego do wnętrza e38 i tyle :)
    pomyśl jak to wygląda jak sie siedzi z tyłu :)

Początkujący Użytkownik Awatar Leszek
    BMW
    e-38 740d
    Napracowałeś się kolego widzę ale dla mnie to lipa.Radio to powinno być tak zamontowane żeby było pod ręką i z zasięgu wzroku.
    Powiedz jak zmienisz kanał czy wyregulujesz sobie radio w czasie jazdy bo ja to jakoś kiepsko widzę.I jeszcze psuć tapicerkę to już nie ładnie,przecież są rzepy czi inne wynalazki można w każdej chwili wymontować radyjko a tak co dziurska zostaną.
    No ale skoro ci się tak podoba no to miłego i dogodnego użytkowania.
    Pozdrawiam.

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Poprostu raczej się nie da zamontować takiego czegoś w sposób estetyczny.
    Ja bym kupił inne cb radio ,bo jest jakieś ,ale nie pamiętam jak sie nazywało i pasuje do schowka pod podłokietnikiem co jest na kasety i go nie widac i tak powinno być :)

BMW
    E66 735Li
    Cytat Zamieszczone przez ELVIS Zobacz posta
    ratovnik ,zrobiłęś jak chciałes ,Twoje auto i masz prawo.
    ja bym nigdy nie zamontował w taki sposób niczego do wnętrza e38 i tyle :)
    pomyśl jak to wygląda jak sie siedzi z tyłu :)
    Też ubolewałem, że trzeba zrobić trzy małe otwory w tapicerce, ale jak dla mnie to był najlepszy sposób.
    Siedząc na tronie mi to nie przeszkadza :-) Ważne jak wygląda z mojego punktu widzenia z przodu a z tyłu nie jeżdżę a i mało kogo wożę na tylnym siedzeniu ;-).

BMW
    E66 735Li
    Cytat Zamieszczone przez Leszek Zobacz posta
    Napracowałeś się kolego widzę ale dla mnie to lipa.Radio to powinno być tak zamontowane żeby było pod ręką i z zasięgu wzroku.
    Powiedz jak zmienisz kanał czy wyregulujesz sobie radio w czasie jazdy bo ja to jakoś kiepsko widzę.I jeszcze psuć tapicerkę to już nie ładnie,przecież są rzepy czi inne wynalazki można w każdej chwili wymontować radyjko a tak co dziurska zostaną.
    No ale skoro ci się tak podoba no to miłego i dogodnego użytkowania.
    Pozdrawiam.
    Myślałem nad tym, myślałem. Ale postanowiłem, że każdy schowek chcę mieć do dyspozycji, radio zamontowałem z myślą, że nie będzie demontowane, więc nie chciałem rzepów. Nawet podczas jazdy na radyjko wystarczy spojrzeć pod pachę i widać ekranik, a jako że mam automat to w razie czego lewa ręka na regulację, a prawa na kierownicy i nie ma problemu. Wszystko przymierzałem :-)

Uprawnienia umieszczania postów