-
Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
Kontrolka ABS
Zapala mi sie czasami kontrolka ABS-u i kontroli trakcji , dzieje sie tak od dwóch dni , znaczy to ¿e jaki¶ czujnik jest do wymiany ??? :shock:
-
u¿ytkownik
Albo masz zanik po³±czenia na której¶ kostce od czujnika - najpierw to posprawdzaj.
-
Vip
Vip
Sprawd¼ te¿ akumulator :) mo¿e pierwsze spadki temperatur i zaczynaj± siê problemy :)
-
Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
Je¶li odepne aku¶ do ³adowania , to nie bedzie trzeba jaki¶ manewrów z elektronik± ??? 8/
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Witam, mi równie¿ momentami zapala siê ASC i ABS, czasami podczas jazdy, a czasami na postoju, gdy zgaszê silnik i odpalê na nowo to bywa tak, ¿e siê nie zapali, ale zdarza siê, ¿e po ponownym odpaleniu pojawia siê po kilku sekundach. Dodam, ¿e gdy by³ ¶nieg auto podczas hamowania wydawa³o dziwny d¼wiêk i peda³ hamulca nie pulsowa³ tak jak przy za³±czaniu abs tylko by³o dziwne drganie i po chwili zapala³y siê kontrolki, teraz gdy nie ma ¶niegu i podczas hamowania równie¿ s³ychaæ czasami ten d¼wiêk dobiegaj±cy chyba z pod maski i wywala po chwili te kontrolki, czy tak wstêpnie mo¿na okre¶liæ co siê dzieje? mo¿liwe, ¿e jaki¶ czujnik czy raczej abs?
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Najprawdopodobniej trzeba podlaczyc pod komputer i sprawdziæ który czujnik ABS pad³. W moim przypadku tez tak by³o ze po przejechaniu kawa³ka zapala³a siê trakcja i abs po wylaczeniu i ponownym uruchomieniu bylo ok a po jakims czasie znowu sie zapalalo. A jak sie zapalalo to wiadomo nie bylo abs i trakcji
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Jak wy¿ej. Tylko komp i wymiana czujnika na nowy.
Uszkodzony czujnik mo¿e raz dzia³aæ raz nie. Niech mnie kto¶ poprawi je¶li siê mylê ale b³±d ASC + ABS z dzia³aj±cym prêdko¶ciomierzem oznacza czujnik ko³a przedniego.
Mo¿na jeszcze czujnik wyci±gn±æ i przeczy¶ciæ ale je¶li jest to starsze auto to bardzo ciê¿ko czujnik wyci±gn±æ bez jego uszkodzenia. Plastik siê rozpada jakby to by³a krucha porcelana. Na szczê¶cie wewnêtrzna czê¶æ czujnika jest wykonana z lepszego plastiku wiêc w razie czego jest za co chwyciæ.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
- Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
- Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
- Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
-
Zasady na forum