Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Dyskusja o kosztach utrzymania 7er

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i ; MB 560 SEC 88'
    Za 50-60 tys można kupić na prawdę extra wóz którego można używać hobbistycznie,e38 zdecydowanie do tej kategorii nie należy.Zwykłe auto dla zwykłych ludzi takie samo jak e32,e39 czy MB s-klasa i wiele innych. Trochę mnie dziwi Twoje podejście do tematu. Co innego jak byś miał na prawdę wyszukany wóz i pakował w niego te 50-60tys (typu Shelby GT500) wtedy można powiedzieć że jesteś na prawdę pasjonatem.

Zaawansowany Użytkownik Awatar krzysiek7er
    BMW
    brak... tym czasem Omega B FL 2.2
    I teraz dołączę się do tego co napisał Saillupus na moim własnym przykładzie:

Koszt zakupu 728 jest ok 2-3tyś euro mniejszy w porównaniu z np 750 ( taki przedział jest w mniej więcej tu w Finlandii ). Z racji tego, że 750 to V12 więc z góry dla mnie wiadome, że utrzymanie takiego silnika jest dużo droższe od R6 ( samego paliwa potrzeba dużo więcej ). I tu już wiem, że 750 jest nie dla mnie. Za różnicę w cenie 2.8 a 5.0 ( wspomniane 2-3tys euro = ok 12-15tyś zł ) mogę sobie zrobić porządną kurację odmładzającą swojego przyszłego samochodu ( usunięcie ew usterek a jeśli auto będzie w dobrym stanie to doposażenie go czy chociaż zrobienie opłat typu ubezpieczenie, podatek eko i inne pierdoły ). I dzięki temu, że dowiadywałem się o koszty utrzymania samochodu przed zakupem wiem, że mogę sobie pozwolić na swoje wymarzone 7er. Na 750 mnie nie stać, ale na 2.8 już tak. Więc niech sobie niektórzy darują komentarze z porównaniami do Fiata Pandy bo to jest po pierwsze poniżej krytyki, a po drugie śmierdzi z daleka uważaniem samego siebie jaki to nie jestem zajebisty bo mam 7er i koszta nie pytam.

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Cytat Zamieszczone przez Dzuda Zobacz posta
    Za 50-60 tys można kupić na prawdę extra wóz którego można używać hobbistycznie,e38 zdecydowanie do tej kategorii nie należy.Zwykłe auto dla zwykłych ludzi takie samo jak e32,e39 czy MB s-klasa i wiele innych. Trochę mnie dziwi Twoje podejście do tematu. Co innego jak byś miał na prawdę wyszukany wóz i pakował w niego te 50-60tys (typu Shelby GT500) wtedy można powiedzieć że jesteś na prawdę pasjonatem.
    halo, halo. Nie mow tego w taki sposob, dla mnie takie shalby to gowno made in usa i nie warte wlozenia czegokolwiek wiec to kwestia gustu. Jeden woli male czrne a drugi glupie blondynki.

Co do kosztow. Mnie ojciec od gowniarza uczyl- chcesz kupic sobie auto najpierw sprawdz czy Cie na nie stac.
    Roczne koszty utrzyma auta to nie mniej nie wiecej tylko dokladnie tyle ile wydales kasy na swoj samochod w ciagu roku.
    Jak w ciqgu roku wydalem:
    na paliwo 20 tys zl (skromnie liczone)
    na badania techniczne, ubezpieczenia itd. 800 zl
    na naprawy bierzace i serwisowe 4000 zl
    do tego inne koszty ekspluatacj ktore co roku nie wystepuja ale ktores sie trafia np. nowe opony, regeneracja skrzyni czy takie tam wkur... tematy ok 5000 zl
    To niestety roczny koszt utrzymania auta wyszedl mnie ok 30 tys zl czy jestem z tego faktu zadowolony czy nie. Nie rozumiem jak mozna liczyc inaczej, ktos albo sam siebie oszukuje albo nie widzi roznicy pomiedzy kosztem utrzymania pojazdu a kosztem naprawy.
    Ostatnio edytowane przez coboss ; 11-03-2012 o 22:09

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740i + Porsche Cayenne 4.5
    Cytat Zamieszczone przez coboss Zobacz posta
    Nie rozumiem jak mozna liczyc inaczej, ktos albo sam siebie oszukuje albo nie widzi roznicy pomiedzy kosztem utrzymania pojazdu a kosztem naprawy.
    są też tacy , którzy nie widzą różnicy pomiędzy kosztem utrzymania pojazdu , a kosztem zakupu paliwa.

Uprawnienia umieszczania postów