Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Dyskusja o kosztach utrzymania 7er

Zaawansowany Użytkownik Awatar krzysiek7er
    BMW
    brak... tym czasem Omega B FL 2.2
    Tu się zaczynają robić bardziej przechwałki kto ile ma, na ile go stać ect. Przytoczę tu pewien cytat: " Nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi ". Nie widzę niczego zdrożnego w pytaniu ile kosztuje utrzymanie, bo to nic innego jak kalkulacja kosztów. Ok są ludzie bogaci, którzy nie muszą sobie robić żadnych kalkulacji. Ale są też tacy, którzy mają ograniczony budżet. Ktoś może pozwolić sobie na samochód, który spala przykładowo do 16L w mieście przy normalnej jeździe, więc się nie dziwię, że ktoś pyta ile takie auto pali. Zapominacie panowie, że np E38 czy E32 to nie są nówki sztuki z salonu za pół miliona złotych. Te auta są tańsze niż nowy Golf. Gadanie typu: "jak pytasz o koszty utrzymania to Cię nie stać" czy "To jest klub 7er a nie Fiata Pandy"dla mnie są niczym innym jak przejawem przechwałek, że mnie stać a Ciebie nie. Nie ma nic złego w pytaniu o koszta, bo lepiej wcześniej zapytać i przemyśleć czy faktycznie mam na tyle kasy, a nie kupić bez wiedzy i później wypruwać sobie flaki i od mordy odkładać, żeby utrzymać auto ew sprzedać po miesiącu. Kto pyta nie błądzi panowie. Dla mnie cała ta dyskusja nie powinna mieć miejsca. Stać Was, żeby na koszty nie patrzeć - fajnie. Ale są ludzie, którzy muszą to robić ( co wcale nie oznacza, że nie mają kasy na utrzymanie 7er ) i dlatego zadają pytania o koszta.

I am sentenced to E32 Vip Awatar Dawid86
    BMW
    BMW 730i E32 M30B30 10.93r.
    Panowie powiem, krótko "Nie ważne czym jeżdzisz tylko jak tym jeżdzisz" ;) a po drugie Dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach a przynajmniej się nie spierają w tej kwesti, ponieważ niezależnie ile kto przeznacza na swoją 7er to napewno przeznacza to z sercem do pasji i niezależnie czy 20 czy 2 tys. to każda suma ma to samą wartość bo wydana z sercem do hobby :) a po trzecie widzę że pasja, która powinna łaczyć zaczyna dzielić :(
    Ostatnio edytowane przez Dawid86 ; 11-03-2012 o 10:27
    BMW 7 FOREVER
    Cars are my drugs.

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Technics od kiedy pamietem roczny koszt utrzymania samochodu to koszt utrzymania samochodu, nie wiem czy garaz ludzie do nich zaliczaja ale strzezony parking raczej nalezalo by wliczyc, tak jak ubezpieczenia i zachcianki w stylu myjnia czy lodzik na tylnym fotelu :D jak chcesz wyliczac szczegoly, uwiez mi, ze roczny koszt utrzymania 7er zawsze przekracza jej wartosc a jak sie ma pecha i solidna awarie np. wymiana dwoch turbinek w 4.0d to koszt utrzymania znacznie przekracza wartosc auta, ale nie na to patrzy posiadacz 7er, gdyby wlasciciele tych aut na to patrzyli, to nikt by ich nie chcial kupic. Takze mozna robic zaklady- kiedy Pan Przemol sprzeda swoje 7er za koszt tanich zamiennikow na Allegrat.
    Ostatnio edytowane przez coboss ; 11-03-2012 o 10:37

I am sentenced to E32 Vip Awatar Dawid86
    BMW
    BMW 730i E32 M30B30 10.93r.
    Dyskusja o rocznych kosztach to jest temat rzeka ponieważ powinno się wliczać stałe koszty plus koszty ekspoatacji wynikające z normalnego użytkowania, a drugim faktem są naprawy, które występują ale są one kosztami dodatkowymi ponieważ nie sądze że ktoś wymienia co roku turbiny (to już musiałby być pech lub niewłaściwa eksploatacja lub niesprawny silnik), tak samo jak wkładanie dodatkowego wyposażenia opcjonalnego to są koszty już maniaków 7er i nie można ich wliczać w koszty roczne są traktowane jako gażety :) Co jednak nie zmienia faktu, że czasami awarie bywają kosztowne i nikt temu nie zaprzeczy ;)
    Ostatnio edytowane przez Dawid86 ; 11-03-2012 o 10:56
    BMW 7 FOREVER
    Cars are my drugs.

Vip Vip Awatar Thomsen1
    BMW
    728i
    Ale dno !!! Niech ktoś toto zablokuje !!!

Będziesz Miał W_ _ _ _ _ _ e

Zaawansowany Użytkownik Awatar dOOm_PL
    BMW
    740iA individual;) / e36 Coupe
    Panowie ja nie widzę sensu żeby się kłócić o rzeczy typu koszt utrzymania...
    Każdy ma inny budżet i każdy inaczej podchodzi do tematu.
    Na ori cześciach można wydać majątek przez rok tylko trzzeba pamiętać, że nasze zabawki nie są nowe i jakbyśmy chcieli wymienić wszystko to nikogo z nas by nie było stać;)
    Wystarczy pamiętać o wydatkach stałych po zakupie sądze wymiana olejów w skrzyni, silniku, filtry, rejestracja ~900zł
    Co rok ubezp- ja płacę niecałe 800zł
    DLA KUPUJĄCYCH PROSTY RACHUNEK:
    olej 5w40 Valvoline 130zl 4 l x2= 260
    filtr oleju ~40-50zł
    filtr powietrza 40zl
    Przegląd benz/ benz+gaz 100/160

minimalny roczny koszt utrzymania ~1300zł/1400 i oczywiście czasem dochodzą dodatkowe koszty a to już zależy od tego jakie e38 kupimy- jeżeli kupimy zaniedbana to wystarczy allegro i sprawdzić ile świece, tarcze, klocki, wahacze, uszczelki jeżeli gdzieś silnik się poci...
    Benzyna/gaz na ile kogo stać... jeden zrobi 5000 a drugi 20 000km/ rocznie- odnosnik raport spalania- można przeliczyc.
    Nie ma tu większej filozofii. Kogo stać będzie wymieniał wszystko i rocznie mu wyjdzie kosmos. Ktoś kto zarabia mniej musi pamiętać o tym minimum i że zawsze coś może dojść.
    Tyle ode mnie... i sądzę, że ta prosta kalkulacja pomoże każdemu chętnemu na zakup e38 ( a dodam, że warto). A tak teraz podsumowując to po co te kłótnie? ciekawe czy ktoś mi coś wygranie w moim wyliczeniu... :P
    Ostatnio edytowane przez dOOm_PL ; 11-03-2012 o 11:47
    Jade wolno ale ciagle przed toba:)

wstrząśnięty nie zmieszany Awatar WojtekD
    BMW
    e38 728 iA
    Blog
    11
    Cytat Zamieszczone przez dOOm_PL Zobacz posta
    Panowie ja nie widzę sensu żeby się kłócić
    Nikt się nie kłóci - trwa wymiana poglądów.

Ja się wcale nie dziwię takim dyskusjom. 10 lat temu żadnemu (margines) studentowi nie wpadało do głowy jeździć na zajęcia "siódemką". A teraz - wszystko się zmieniło. I stąd takie dyskusje :)
    Gra muzyka

Zaawansowany Użytkownik Awatar krzysiek7er
    BMW
    brak... tym czasem Omega B FL 2.2
    Cytat Zamieszczone przez WojtekD Zobacz posta
    Nikt się nie kłóci - trwa wymiana poglądów.

Ja się wcale nie dziwię takim dyskusjom. 10 lat temu żadnemu (margines) studentowi nie wpadało do głowy jeździć na zajęcia "siódemką". A teraz - wszystko się zmieniło. I stąd takie dyskusje :)
    Ja się z Tobą zgodzę, ale jak zapewne wiesz dla wielu osób 7er to marzenie i jak każdy chciałby spełnić swoje marzenia. Dlatego nie widzę nic złego w pytaniu o koszta utrzymania a komentarze w stylu "jak pytasz to Cie nie stać" są trochę nie na miejscu. Forum jest chyba po to, żeby odpowiadać na nurtujące nas pytania - chyba, że się mylę. Niech każdy patrzy na swój portfel i niech się nie interesuje czy kogoś stać czy nie. Nie chce niech nie odpowiada, albo odpowiada na czyjeś pytanie konkretnie.

P.S. 10 lat temu utrzymanie 7er E38 stało chyba na innym poziomie niż teraz. Jeśli się mylę to mnie popraw.

Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i ; MB 560 SEC 88'
    Cytat Zamieszczone przez WojtekD Zobacz posta
    Nie wiem co masz na myśli Wojtku... to tak jak byś teraz porównywał e65 po FL i utrzymywanie takiego auta. Kiedyś tak jak wspomniał kolega utrzymanie e38 było na wyższym poziomie.Teraz to auto nie jest już tak "ekskluzywne" że tylko na prawdę stać kogoś kto dużo zarabia.

Wiele osób uważa że jak już jeździ 7er to złapał Pana Boga za nogi... Zejdźmy panowie na ziemię,bądźmy realistami:

Przecież utrzymanie 740 wcale nie jest droższe niż utrzymanie 540.
    Ostatnio edytowane przez Dzuda ; 11-03-2012 o 12:34

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740i + Porsche Cayenne 4.5
    Cytat Zamieszczone przez Dzuda Zobacz posta

Wiele osób uważa że jak już jeździ 7er to złapał Pana Boga za nogi... Zejdźmy panowie na ziemię,bądźmy realistami:

Przecież utrzymanie 740 wcale nie jest droższe niż utrzymanie 540.
    nie no coś Ty, Dzuda. Jesteśmy zarejestrowani na forum siódemkowym, a nie na forum Fiata Pandy. Tu sami prezesi wiekszych spółek akcyjnych i dyrektorzy operacyjni się wypowiadają, którzy rocznie wydają 100tyś zł na utrzymanie samochodu i jest im to obojętne :D

Uprawnienia umieszczania postów