-
Zaawansowany Użytkownik
m60 duży wyciek oleju z silnika! Pomocy!
no i zaczęło sie... :D
kapie olej silnikowy, tylko podczas pracy silnika. Pojawia się między alternatorem a lewą girą od silnika. Przewody z olejem są suche, krople pojawiają się mniej więcej w zaznaczonym kółku. Wydaje mi się, ze to leci z góry, jednak wszystko jest tam suche, zwłaszcza przy kapie, któa zakrywa wałki, ponadto tam gdzie jest łańcuch i wałki nie ma ciśnienia oleju i chyba by tak aż nie leciało...
Co o tym sądzicie??
PS na fotce jest taki silnik, ale nie mój... mój jest w aucie... :D
-
wstrząśnięty nie zmieszany
A jak tam z podstawą filtra oleju?
-
Zaawansowany Użytkownik
-
użytkownik
Sprawa jest prosta. Wystrzelil Ci o-ring nr ETK 12311718712. Nie wiam jak zalaczyc zdjecie z ETK, ale juz cztery razy naprawialem taki wyciek u ludzi. Wlasnie w M60. No problem. Silnik trzeba zawiesic, lape lewa zdjac, a pod nia jest ten O-ring. W razie niejasnosci daj znac. Trzymaj sie!!
-
użytkownik
G- woli scislosci. O-ringi sa dwa ;)
-
użytkownik
miałem kiedyś coś podobnego :) na odpalonym silniku była tam fontanna z oleju :) i tak jak już zostało powiedziane winna jest uszczelka :) - nic poważnego sporo rozbierania a koszt wręcz śmieszny :)
-
użytkownik
Tak jak Neuf mowi. Sporo mycia oleju przed Toba... Nie zazdroszcze...
-
Zaawansowany Użytkownik
biorę sie ze to popołudniu, oringi mam ori, te do węży też jakby co...
parę pytań:
1. można silnik podeprzeć z dołu a nie podwieszać??
2. co trzeba zdemontować aby to wyciągnąć??(chodzi mi o to czy trzeba np zdemontować węze które idą do filtra)
3. ile czasu około muszę się liczyć??(jak długo coś takiego robiliście)
pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie :)
-
użytkownik
-co do odkręcani i czasu to zależy ile bierzesz piwa i jak bardzo to nie bedzie chciało się odkręcać :)
- nie wiem po co chcesz silnik z łap sciągać skoro wyciek jest od góry .... no chyba ,że chcesz silnik myć w wannie ale to by było bez sensu :)
- a co do rozkręcania to pdejrzewam ,że sporo tego bedzie zaczynasz od obudowy filtra powietrza i później rwiesz wszystko co ogranicza ruchy :)
-
użytkownik
Jesli Ci cieknie spod wezy do filtra to nie problem. Ja sadze ze cieknie spod uszczelki pomiedzy lapa silnika a blokiem. I tu trzeba odkrecic poduszke a jest tam ciasno... Silnika nie polecam podpierac bo jest ciezki, a miska i blok aluminiowe. Ja podwieszalem silnik na blotnikach (ech te ASO) beleczke w dol i mam wtedy pelny obraz co i jak. Majac sprzet licze dwie - trzy godzinki. Powodzenia!
Uprawnienia umieszczania postów