Witam wszystkich.
Od niedawna jestem posiadaczem 735i e38. Całkiem ciekawa odmiana po posiadaniu tuzinów małych wynalazków turbo lub ITB.
Pozdrawiam
Kuba
Witam wszystkich.
Od niedawna jestem posiadaczem 735i e38. Całkiem ciekawa odmiana po posiadaniu tuzinów małych wynalazków turbo lub ITB.
Pozdrawiam
Kuba
Ostatnio edytowane przez Koko_tuned ; 20-05-2012 o 20:01
Witaj Kubamoże napiszesz coś więcej o swojej 7-demce??
Siemanko,to przestawiłeś się o 180 stopni,jak wrażenia po takiej zmianie?Pozdrawiam.
"Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać" (Cyceron)
Kilka słów o moim nowym nabytku. Jest to e38 z 01/1997, kolor fjordgrau metallic, silnik M62B35, skrzynia 5HP24. Autko kupiłem z wydmuchaną uszczelką pod głowicą, więc na początek czekała mnie drobna robota ze zrzuceniem obu głowic, sprawdzeniem ich szczelności, wyrównianiem wysokości obu głowic, wrzuceniem ich i nowych uszczelek na autko. Niestety zabrakło mi troche czasu na "roboty kopalniane" w głowicach... a jest co poprawiać.
Wrażenia po przesiadce z "kit-carowych" wynalazków są bardzo pozytywne. Najważniejsze - siódemka nie ma ani kubełków, ani klatki... A dla kogoś, kto w rajdówkach spędza po kilkadziesiąt godzin tygodniowo to ogromna zaleta. Ogólnie jestem mega zadowolony.
Odrobinę denerwujacą rzeczą jest sterowanie silnika i skrzyni biegów. Ale jak tylko znajdę trochę czasu zaraz się za to zabieram. Na początek "pod ostrzał" pójdzie sterownik silnika. Jest Bosch DME 5.2 - identyczny jak w kilku modelach Porsche. Mam nadzieję, że jest inzynierowie z BMW włożyli wiecej serca w swoja pracę niż inżynierowie z Porsche... Jedyną rożnicą w stosunku do Porsche z którymi się spotkałem, to zastosowanie w BMW układu CC460, a nie 28f010. Nie udało mi sie jeszcze dojść do "porozumienia" z CC460, więc jest to jedyny powód dlaczego jeszcze moja siódemka nie jest "zaczipowana". Na drugi ogień pójdzie sterownik skrzyni, chcę żeby spinała biegi troszke "ostrzej" przy niskich obciążeniach, a przy wysokich obciążeniach, żeby miała tendencję do dłuższego ciągniecia na jednym biegu. Na szczęście w sterowniku skrzyni są normalne pamięcia w obudowach PLCC32, wiec z czipowaniem sterownika skrzyni nie będzie problemów.
Ogólnie jestem mega mega zadowolony z auta. Jest fajne, ciche, wygodne, pali zupełnie rozsądne ilości paliwa. Nigdy wcześniej nie brałem pod uwagę zakupu siódemki, ale przy nadarzającej sie okazji... okazało się, że jest to strzał w dziesiątkę.
Jakieś zdjęcia autka wrzucę poźniej.
Pozdrawiam
Kuba
I may make You feel, but I can't make You think...
"Make the suspension adjustable and they will adjust it wrong - look what they can do to a Weber carburetor in just a few moments of stupidity with a screwdriver" - Colin Chapman
Witam serdecznie kolejnego pozytywnie zarażonego :)
Gra muzyka
Witaj kolego. Może pokaz nam tez jakieś foty z Twojej pasji motoryzacyjnej. Pozdr
...And on the 7th day God created the... 7er...
Witam.
Zdjęcia na pewno dołożę, narazie wrzucam link do mojego kanału na YT, tam jest kilka filmów z "wynalazkami" którymi się zajmuję.
http://www.youtube.com/user/kokokms?feature=mhee
edit:
Tutaj można znaleźć troche opisów i zdjęć kolejnych rajdowo-wyścigowych wynalazków:
http://koko-tuned.pl/index.php?optio...d=42&Itemid=61
Pozdrawiam
Kuba
Ostatnio edytowane przez Koko_tuned ; 02-03-2012 o 20:47
"Make the suspension adjustable and they will adjust it wrong - look what they can do to a Weber carburetor in just a few moments of stupidity with a screwdriver" - Colin Chapman
ciekawe masz tam auta i zajęcie fajne :)
...And on the 7th day God created the... 7er...
Dzięki. Zaktualizuje niedługo projekty i pojawi się jeszcze troche fajnych autek.
https://plus.google.com/u/0/10935497.../photos?tab=Tq
Tutaj jest trochę zdjęc z mojego najnoweszego projektu. Jak dobrze pójdzie to jeszcze dziś wyjedzie na pierwsze testy.
Pozdrawiam
Kuba
W końcu dorzucam zdjęcia swojej siódemki.