Kilka słów o moim nowym nabytku. Jest to e38 z 01/1997, kolor fjordgrau metallic, silnik M62B35, skrzynia 5HP24. Autko kupiłem z wydmuchaną uszczelką pod głowicą, więc na początek czekała mnie drobna robota ze zrzuceniem obu głowic, sprawdzeniem ich szczelności, wyrównianiem wysokości obu głowic, wrzuceniem ich i nowych uszczelek na autko. Niestety zabrakło mi troche czasu na "roboty kopalniane" w głowicach... a jest co poprawiać.
Wrażenia po przesiadce z "kit-carowych" wynalazków są bardzo pozytywne. Najważniejsze - siódemka nie ma ani kubełków, ani klatki... A dla kogoś, kto w rajdówkach spędza po kilkadziesiąt godzin tygodniowo to ogromna zaleta. Ogólnie jestem mega zadowolony.
Odrobinę denerwujacą rzeczą jest sterowanie silnika i skrzyni biegów. Ale jak tylko znajdę trochę czasu zaraz się za to zabieram. Na początek "pod ostrzał" pójdzie sterownik silnika. Jest Bosch DME 5.2 - identyczny jak w kilku modelach Porsche. Mam nadzieję, że jest inzynierowie z BMW włożyli wiecej serca w swoja pracę niż inżynierowie z Porsche... Jedyną rożnicą w stosunku do Porsche z którymi się spotkałem, to zastosowanie w BMW układu CC460, a nie 28f010. Nie udało mi sie jeszcze dojść do "porozumienia" z CC460, więc jest to jedyny powód dlaczego jeszcze moja siódemka nie jest "zaczipowana". Na drugi ogień pójdzie sterownik skrzyni, chcę żeby spinała biegi troszke "ostrzej" przy niskich obciążeniach, a przy wysokich obciążeniach, żeby miała tendencję do dłuższego ciągniecia na jednym biegu. Na szczęście w sterowniku skrzyni są normalne pamięcia w obudowach PLCC32, wiec z czipowaniem sterownika skrzyni nie będzie problemów.
Ogólnie jestem mega mega zadowolony z auta. Jest fajne, ciche, wygodne, pali zupełnie rozsądne ilości paliwa. Nigdy wcześniej nie brałem pod uwagę zakupu siódemki, ale przy nadarzającej sie okazji... okazało się, że jest to strzał w dziesiątkę.
Jakieś zdjęcia autka wrzucę poźniej.
Pozdrawiam
Kuba

Odpowiedz z cytatem