Zamieszczone przez
Koko_tuned
Mapa zapłonu nie może się "rozjeżdżać" ponieważ nie ma nic wspólnego z sondami. Prędzej z knocksensorem. Czujnik położenia wału też raczej bym skreślił ponieważ przy uszkodzonym czujniku auto zazwyczaj ma problemy z odpalaniem i "synchronizacja" pomiędzy czujnikami wału i wałka.
Kilka pytań które zanim zdiagnozujesz autko pomogą nam w przybliżonej diagnozie:
Czy auto podczas małych i stałych obciążeń ma tendencje do "falowania" i słabej reakcji na gaz? (sytuacja gdzie działają sondy - closed loop)
Czy auto podczas przyspieszania idzie "pełnym ogniem"? (sytuacja gdzie brak wsparcia z sond - open loop)
Gdzie ostatnio tankowałeś? Ja od 2 miesięcy zacząłem karać moich klientów łamaniem palców u rąk za tankowanie na innych stacjach jak te ze "skorupką", bo miałem dość tel i maila "autko mi przestało jeździć".
Moim zdaniem objawy które opisujesz, na 99%, świadczą o problemie z układem paliwowym - tzn sondy (lub sonda) ew przepływka. Niestety wróżbita ze mnie marny... więć najlepsza będzie diagnoza na kompie.
Pozdrawiam
Kuba