arturo skrzynia na trybie S kręci też niemal do odcinki a wbijając bieg nic mu nie robisz no ile chwile przeciez nie cały czas bo predzej motor by padł niż skrzynia. Albo by paliwa brakło :D
Zatem idąc tym tropem skrzynie przy normalnej jeździe powinny byc niezniszczalne...a jednak padają nawet bez pałowania...to tylko rzecz,która sie zużywa a takim sposobem zużywa się napewno dużo,dużo szybciej...Pozdrawiam.
Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...
Nie wiem arturo jeżdzę automatami w E32 blisko 3 lata zawsze pilnowałem olejów i filtrów i ze skrzynią problemów nigdy nie było. I odpukać żeby tak zostało jak najdłuzej. A często usterki skrzyni polegają na niedopowiednim serwisie moi koledzy swiadomie lali złe oleje bo były nieco tańsze mimo że ostrzegałem i w przypadku jednego hydraulika słabo działała i spaliły się tarcze właśnie przez olej. jeśli pilnujesz oleju filtrów i wbijasz bieg prawidłogo z hamulca i bez gazu to skrzynie sa niezniszczalne w mojej poprzedniej i w mojej obecnej podejżewam że nie bylo ingerencji w naprawę.Więc żywotność jest conajmniej zadowalająca.
Wszystko zależy od kondcji twojej skrzni, raczej nic nie powinno sie stac chyba że skrzynia ma już jakieś swoje problemy. Przekładnie planetarne w zasadzie sa bardziej wytrzymale od normalnej przekładni jak to w manualu. (weźmy na przykład amerykanskie wyscigi muscle car na 1/4mili, mozecie sie zdziwic ale wiekszosc aut ma wlasnie skrzynie automatyczna) Jednak są skrzynie źle zaprojektowane gdzie uzyty został słabszy materiał taką skrznią jest skrznia w starej a8 jednak ma to równieź związek z mocą tego auta ;) o 4hp22 słyszałem że są to bardzo wytrzymałe skrzynie i nawet czytałem artykuł gdzie została ona zastosowana do czegos w rodzaju buggy z baaardzo mocnym silnikiem właśnie ze względu na jej wytrzymałosc ;) wrzucanie z N na D lub P na R i odwrotnie przy wysokich obrotach silnika moze sie skonczyc smiercia skrzyni;)
Ja mam 735iA i przełożenie jest dokładnie takie że przy 2000 rpm na ost. biegu i zapiętym konwerterze jest 90 km/h a na 1-ce w trybie sport z tego co pamiętam zmienia bieg idealnie przy 75 km/h. Nigdy nie blokowałem na "1" i nie jechałem do odcinki to jest szkodliwe ale raczej dla silnika niż dla skrzyni.
Maciek ty masz wsadzony most z 750 i tyle. obczaj że 1 idzie ci 100kmh... w trasie bedzie palic mniej ale po miescie wiecej. Więc albo sie na to zgodzisz albo zmienisz most.
wiec jakiego powinienem szukac, na tym co jest teraz na tabliczce jest 3,45 a jaki powinien byc ? cz moze ta tabliczka tlko na sztuke jest przkrecona ?:p