Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 12

W±tek: Wymiana prêtu/wa³ka siedzenia elektrycznego

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Wroc³aw

Wymiana prêtu/wa³ka siedzenia elektrycznego

Witam

Chce wymieniæ prêt przekazuj±cy napêd z silnika elektrycznego na oparcie przedniego fotela elektrycznego wersja sportowa. Wygl±da to tak:

http://realoem.com/bmw/showparts.do?...22&hg=52&fg=10

el. nr 5

Demonta¿ po stronie silnika - bez problemu, jednak mam problem po stronie oparcia. Wykrêci³em boczn± ¶rubkê na krzy¿ak i nic. Mogê lekko ruszaæ prêtem przód ty³ ale jego próg nie mo¿e przej¶æ i nie mogê go wyj±æ. Co robiæ? Czy co¶ jeszcze trzeba zdemontowaæ?

Pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Wroc³aw
    chyba muszê wywaliæ ca³y fotel. Czy on siê trzyma na tych dziwnych ¶rubach TORX-E, czyli co¶ takiego:

ile tych ¶rub muszê wykrêciæ? wg rad na http://bmwe32.masscom.net/ ale to chyba co¶ za ma³o?

Ile plus minus mo¿e wa¿yæ fotel?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    e38 4.4iLA, by³o e32 3.0 m60
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Element nr 5 to napêd zag³ówka. A dlaczego musisz wymieniæ? Ja u siebie mia³em problem i wystarczy³o skrócenie o 5mm pancerza tej linki i dzia³a bez zarzutu do dzi¶.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Wroc³aw
    Cytat Zamieszczone przez maciej730 Zobacz posta
    Element nr 5 to napêd zag³ówka. A dlaczego musisz wymieniæ? Ja u siebie mia³em problem i wystarczy³o skrócenie o 5mm pancerza tej linki i dzia³a bez zarzutu do dzi¶.
    widocznie z³y schemat da³em: mi chodzi o napêd oparcia. Ca³y ten drut mam z³amany, razem z pancerzem.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Wroc³aw
    W wiêc chodzi o czê¶æ nr 13 tutaj:

http://parts.bmwofsouthatlanta.com/s...ssembly=259497

Jak to zdemontowaæ?

Vip Vip Awatar jarek88
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    E32 730i R6 90' , E32 740iA 93'
    Sk±d
    Tomaszów Mazowiecki
    Blog
    20
    po 1 fotel trzyma siê na 2 ¶rubach torx na koñcu szyny po odjechaniu fotela do przodu zobaczysz je
    po ich odkrêceniu fotela ty³ do góry i pchasz do przodu
    zdejmij tylna ¶ciankê fotela odepnij kable na dole oparcia zobaczysz sprê¿yny zwolnij je i taki odstaj±cy prêcik popchnij do do³u (oddzielisz oparcie od siedziska)
    demontujesz poszycie siedziska i dobierasz siê do demonta¿u linki jak dobrze pamiêtam pancerz w mechanizmie przek³adniowym jest mocowany ma³a ¶rubka ale jak zdejmiesz poszycie to wszystko zobaczysz

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Wroc³aw
    Cytat Zamieszczone przez jarek88 Zobacz posta
    po 1 fotel trzyma siê na 2 ¶rubach torx na koñcu szyny po odjechaniu fotela do przodu zobaczysz je
    po ich odkrêceniu fotela ty³ do góry i pchasz do przodu
    zdejmij tylna ¶ciankê fotela odepnij kable na dole oparcia zobaczysz sprê¿yny zwolnij je i taki odstaj±cy prêcik popchnij do do³u (oddzielisz oparcie od siedziska)
    demontujesz poszycie siedziska i dobierasz siê do demonta¿u linki jak dobrze pamiêtam pancerz w mechanizmie przek³adniowym jest mocowany ma³a ¶rubka ale jak zdejmiesz poszycie to wszystko zobaczysz
    czyli mam wyj±æ fotel czy raczej próbowaæ rozbieraæ oparcie?

Aha i jedn± ¶rubkê od monta¿u tego "prêta" wykrêci³em... i dalej nic.

A fotek serio trzyma siê tylko na dwóch ¶rubach? to od przodu jest w jaki¶ wsuwkach?
    Ostatnio edytowane przez Michael7 ; 25-02-2012 o 18:22

Vip Vip Awatar jarek88
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    Sk±d
    Tomaszów Mazowiecki
    Blog
    20
    najlepiej wyj±c ca³y fotel po co siê gimnastykowaæ w aucie
    od przodu jest ¿e tak powiem zakotwiczony ty³ fotela do góry i pchnij do przodu
    jedna ¶rubkê ale któr±???

poczekaj ju¿ ide do gara¿u zerkne bo mam akurat fotel rozebrany

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Wroc³aw
    Tak± ¶rubkê co jest bezpo¶rednio w elemencie który trzyma linkê. Zwyk³a krzy¿akowa, o ¶rednicy ³ba oko³o 4mm... tylko obawiam siê ¿e nie ona jedna trzyma tê linkê :(

A ten fotel co masz to elektryk?

Vip Vip Awatar jarek88
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    Sk±d
    Tomaszów Mazowiecki
    Blog
    20
    tak elektryczny nie sport ale budowa mechanizmu jest ta sama trzeba odkrêciæ ca³± przek³adnie od stela¿a z boku od zewnêtrznej strony widaæ 2 ¶ruby odkrêæ je na koñcu jest tez wa³ek z pier¶cieniem zabezpieczaj±cym ,musisz zdj±æ tez zabezpieczenie wtedy mechanizm powinien oddzieliæ siê od stela¿a gdy ju¿ go zdemontujesz zobaczysz kilka ¶rubek którymi jest przykrêcona obudowa ca³ego mechanizmu poluzuj je lub wykrêæ ca³e i wtedy pancerz linki powinien wyj¶æ

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •