-
Vip
Vip
Tak widzę, że radzicie tutaj to coś dopiszę.
1. Wspomaganie w BMW generalnie do lekkich nie należy, ale jeżeli pompa jest sprawna oraz w przekładni nie ma śmieci i układ jest szczelny to na servotroniku kręci się jednym palcem bez problemu. Może nie tym małym:) Jeżeli nie ma servotronica to trzeba kręcić oburącz. Nie jest to oczywiście mercedes, czy amerykanin, gdzie kołem można zakręcić i samo odbije jak się skończy zakres.
2. Pompy wpomagania ZF, które są w BMW są wieczne, nie ma łożysk, jest pasowanie na zero na tulejkach, jeżeli nie chodziły nieszczelne z zaciąganym powietrzem przez lata lub na zupie zamiast oleju to zawsze w środku nominał, wystarczy wymienić uszczelki i jak nowa, wiele już takich pomp rozbierałem i nigdy nie spotkałem zużytej
3. Jeżeli się zacina kierownica czasami to znaczy, że są śmieci w układzie, które zawsze się osadzą w przekładni, która ma najmniejszy wymiar kanalików ze wszystkich elementów układu, polecam wielokrotną zmianę płynu, może wypłucze, jeżeli nie to przekładnia to wymiany
4. Czasem faktycznie nie trzyma napinacz paska i się zmienia ciśnienie pompy, wtedy czuć osłabienie wspomagania, ale nie zacinanie
5. Ważną wskazówka jest to, że pompa na jałowych bardzo mocno obciąża silnik, nawet V12, zatem jeżeli jest nieszczelność i ciśnienie z pompy jest modulowane, nie stałe, to silnik delikatnie drga, ze względu na zmienne w czasie obciążenie, warto zawsze odpalić auto bez paska pompy i zobaczyć czy jest równiej, wtedy winowajca będzie znany od razu
6. Jeżeli wszystko jest sprawdzone a pompa nada jest głośna, najczęstszym miejscem, gdzie pompa zaciąga powietrze jest oring obudowy komory niskiego ciśnienia, tam gdzie jest zaciągany płyn. Za to po stronie wysokiej jak oring nie trzyma to robi się wyciek, w końcu tam jest 130 Barów. Trzeba rozebrać i uszczelnić, niestety czasem potrzebna jest prasa, z układami z NIVO zawsze.
7. Z regeneracjami przekładni bym uważał, zazwyczaj coś podszlifują, wypolerują i to wszystko. Wiele części w przekładniach ZF jest droższych niż cała regeneracja, więc ich nie wymieniają. Kiedyś widziałem jak robi się takie regeneracje w jednym z największych w Polsce zakładów, to podziękowałem. Znalazłem kiedyś zakład, który jest autoryzowanym zakładem ZF w Polsce, ale za regenerację przekładni do e32 zawołali prawie 3 tyś, twierdząc jednak, że zużywające się części wymieniają, więc coś w tym musi być.
Ostatnio edytowane przez ttrol ; 11-09-2012 o 23:28
pozdrawiam Bartek
Uprawnienia umieszczania postów