Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Jaki wybrac aparat?

Zaawansowany Użytkownik Awatar malet7
    BMW
    e65
    Witam,to ja może podepnę się pod temat i również zapytam expertów...ponieważ jestem także na etapie zakupu aparatu:)
    Co sądzicie o Nikonie L810? Wyszedł niedawno, bo w marcu tego roku,mało opinii na jego temat słyszałem,ale może ktoś z Was jest mi w stanie coś przybliżyć na jego temat. Ceną nie powala, bo za 1100zł można go kupić- jako nowy oczywiście.
    Co do Nikona d90 znajomi fotografowie chwalą sobie go bardzo:) Myślałem nad nim,ale zastanawiam się czy już teraz potrzebuję lustrzankę:P
    A Sony niestety,ale lepiej niech dalej produkuje sprzęt grający i TV:D, bo aparaty to są mega przereklamowane przez Martynkę ,która zbiera odpowiednią kaskę za to :D- oczywiście to moje skromne zdanie.
    Pozdrawiam
    malet7
    ...z pasji do samochodów, z miłości do BMW...

Doświadczony Użytkownik Awatar Roobs
    BMW
    E65 740D, E71- X6
    osobiście odpuściłbym sobie dużego kompakta, jak masz sianko to szukaj lustrzanki . D90 to dobry sprzęt.

Zaawansowany Użytkownik Awatar jimbo22
    BMW
    E38 740 1996
    Blog
    21
    Cytat Zamieszczone przez malet7 Zobacz posta
    Witam,to ja może podepnę się pod temat i również zapytam expertów...ponieważ jestem także na etapie zakupu aparatu:)
    Co sądzicie o Nikonie L810? Wyszedł niedawno, bo w marcu tego roku,mało opinii na jego temat słyszałem,ale może ktoś z Was jest mi w stanie coś przybliżyć na jego temat. Ceną nie powala, bo za 1100zł można go kupić- jako nowy oczywiście.
    Co do Nikona d90 znajomi fotografowie chwalą sobie go bardzo:) Myślałem nad nim,ale zastanawiam się czy już teraz potrzebuję lustrzankę:P
    A Sony niestety,ale lepiej niech dalej produkuje sprzęt grający i TV:D, bo aparaty to są mega przereklamowane przez Martynkę ,która zbiera odpowiednią kaskę za to :D- oczywiście to moje skromne zdanie.
    Pozdrawiam
    malet7
    Sony to nie są złe aparaty, mają też dobre ceny. problem polega na bazie obiektywów - nie ma zamienników a te co są to w pewnym momencie przestaną wystarczać.

z systemami nikona i canona jest inaczej. bo zawsze jest wybór między oryginałem, tamronem i sigmą. do tego jak raz szarpniesz się na dobre szkło (tj. np. coś z serii L Canona), to potem zmieniasz tylko puszki a obiektyw zostanie na lata.

osobiście msiedzę w Canonie (obecnie 450d) i do tego 3 szkła (które służą już z drugim body), a w tym roku, przejdę też wyżej z body. do tego mam jeszcze 1 obiektyw do dokupienia (stałą Sigmę 30 1.4) i na tym poprzestanę na kolejne kilka lat.

także najważniejsze na początku to wybrać system, bo potem ciężko (kosztownie) zmienić, jak już nakupisz gratów. a nadal, pomimo konkurencji ze strony Sony i Olka, systemy C i N są jednak najbardziej rozwojowe.

ale np. za to seria kompaktów z wymienną optyką (jako backup) to kupiłbym bez wahania Nexa (2 znajomych ma i sobie chwalą). zawsze to wygodniej na miasto chwycić takiego naleśnika, niż nieść lustro i 4 szkła... dobry kompromis.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e-36
    Nie kupuj aparatu firm, dla których jest to produkcja dodatkowa. Stare dobre marki olympus, canon, nikon. Kodaka bym zostawił:D

Super Moderator Awatar olejus
    BMW
    BIEMDABLJU SEVEN FOUR FIVE
    Panowie do wyboru : Canon EOS 600D vs Nikon D5100
    http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty...e/4.2171vs2144
    http://www.youtube.com/watch?v=Zf7jkU1zclo

Co Wy na to ?
    Ostatnio edytowane przez olejus ; 12-08-2012 o 08:51
    Pić trzeba ! Jeść można !

BMW
    E65 740D, E71- X6
    ten filmik kompletnie nic nie wnosi :/ Brkowało aby jeszcze do tego "testu" użył wagi :D
    Body to tylko połowa-część, przed wyborem-zakupem odpowiedz sobie co chcesz aparatem pstrykać. Ponieważ zakup odpowiedniego obiektywu ( tego nie ma w tym teście) potrafi diametralnie zmienić opłacalność czy sens wyboru marki aparatu.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Hermesso
    BMW
    ♥BMW♥
    Ciekawie też w roli "Aparato-Telefonu" prezentuje się Nokia 808 Pure Wiev
    Zdjęcia nią zrobione wyglądają naprawdę dobrze.

"żródło zdjęć"
    Ostatnio edytowane przez Hermesso ; 16-08-2012 o 16:12

Super Moderator Awatar olejus
    BMW
    BIEMDABLJU SEVEN FOUR FIVE
    A ja zgłupiałem :) !!
    Byłem w FotoJokerze i gość najpierw posłuchał po co mi taki sprzęt. Doradził mi zupełnie coś z innej beczki
    FujiFilm X10 - z jasnym obiektywem 2 - 2.8 oraz FujiFilm FinePix HS25 z obiektywem 2.8 - 5.6 za 1/3 ceny i powiem uczciwie że ma wiekszy zakres niz standardowy obiektyw dobrej lustrzanki. Ajjj głupi jestem.
    Pić trzeba ! Jeść można !

BMW
    E65 740D, E71- X6
    światłosiła 2.8 w jednym nie oznacza że taki sam parametr w drugim bedzie nawet podobny:/
    Do tego dochodzi np robieie zdjęć pod światło lub w ostrym świetle, przymykanie obiektywu, co może spowodować na niektórych wartościach "mydlanymi" zdjeciami...krótko ....dobry obiektyw to nie taki 20-300. W takiej rozpietości zazwyczaj systemy maja nie mniej jak 3 obiektywy.
    Zasadniczo w życiu codziennym powinieneś brać pod uwagę ogniskową 20-80mm. Nada sie do domu, wmiarę szeroki kąt, jak i na wycieczkę z rodziną czy wieksza imprezę w plenerze. Większe zoom zakładam, ze bedzie ci mało przydatny. Ja np mam bardzo dobre szkło 70-200 na które wydałem ponad 8 tyś i 80% czasu leży na półce. Jak nie wiesz co i jak to mogę wziąć sprzęt i pokazać Ci w praktyce w co nie wywalić siana:)

Uprawnienia umieszczania postów