Sebek, z używanym aparatem to gorzej jak z używanym autem-Jeszcze większe ryzyko kupna, a naprawy praktycznie nieopłacalne.
Sebek, z używanym aparatem to gorzej jak z używanym autem-Jeszcze większe ryzyko kupna, a naprawy praktycznie nieopłacalne.
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedyś kupię ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)
absolutnie nie prawda - wręcz przeciwnie jak z autem. przebieg migawki (ilość zrobionych fotek) sprawdzasz bez problemu. dowolne funkcje - sprawdzasz wedle woli. jeśli dołączona jest optyka, też ją sprawdzisz (wystarczy zapoznac się z metodyką testowania). reszta organoleptycznie, praktycznie ukrytych wad nie miewają. także jesli nie jest potrzebna faktura - zakup używki (np modelu generację starszego niz obecnie jest w sklepach) jest bardzo oplacalne i rozsądne.
Optyka do tego się nie starzeje, dlatego mozesz zmieniac samo body i słoiki zostają. kupować można przez allegro, ale np. od "znajomego" z forum foto, żeby nie było anonimowo całkiem.
Polecam tą metodę.
Ja teraz kupiłem Canona 1100d - 1750zł chyba - i już jest miło na starcie.Dodatkowo wygrzebałem stare obiektywy Pentacon i chinon i dokupiłem redukcje po kilkanaście zł i jest mega zestaw ze szkłami 18-55mm,50mm oraz 60-130mm.Jak masz 1500 to dołóż parę stówek do lustra bo jakość zdjęć jest dużo lepsza a z czasem rozbudujesz sobie zestaw pod siebie.
Dziękuje za porady. Jakiś czas myślałem nad lustrem,ale z paru przyczyn(min totalny brak czasu) zdecydowałem sie na kompakta. Aparat ma być prosty w obsłudze,aby poradziła sobie z nim żona oraz córka a ja tez nie jastem"jeszcze" obeznany w fotografii. Wybór padł na Lumixa. Udało mi sie go dorwać za 1200zł.
Łukasz w wyborze aparatu Ci nie pomogę bo zielony jestem ( jeszcze się nie wciągnąłem w temat ), ale jak chcesz to mam ciekawe książki o fotografii ( takie compendium wiedzy ) w formie e-book. Jak chcesz to pisz PW to Ci prześle. Oczywiście jak inni chcą także pisać.
"Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać" (Cyceron)
Odświeżę temat
Jaką lustrzankę polecacie na dzień dzisiejszy ? Dalej jednym z lepszych jest Nikon D90 ?
hey fubu,
nikon d90 to bardzo dobry wybor, ewentualnie inny nikon D5000, D7000 - jesli masz troszke wiecej pieniedzy do wydania, ew dobrym wyborem moze tez byc jakis canon np CANON 550D osobiscie czesto uzytkuje D5000 czasem D90 (ma moj sasiad) oraz 550D kumpla i musze przyznac ze ta sa jedyne sensowne aparaty ktore bym teraz kupowal (nie uwzgledniam tutaj D7000 bo to wiekszy koszt)
Wszystko zależy ile masz funduszy na sprzęt, nie zapominaj, że zdjęcia robi optyka, nie puszka. Temat rzeka.
pozdrawiam Bartek
Używam D90 i powiem,że to wciąż bardzo dobry aparat,Canon mi osobiście nie leży ale oczywiście są to dobre i bardzo dobre lustra,najlepiej wejść do "media"pooglądać,podotykać,wybrać i kupić (nowy lub używkę).
Znajomy kupił Canon 1100D,dla mnie za lekki i mało ergonomiczny (może kwestia przyzwyczajenia do Nikon-a),bardzo dobrym wyborem na pierwszą lustrzankę jest Olympus E-450,E-500.
"Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać" (Cyceron)