Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 21 do 30 z 45

W±tek: Przesiadka z E38 do E32 na co zwróciæ uwagê ?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    E30,E31,E34
    Sk±d
    Wwa
    nie pod wzgledem wygody foteli (w porownaniu z e32)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    E32 740i
    Sk±d
    Cieszyn
    E32 to ju¿ stary samochód i wymaga trochê wyrozumia³o¶ci, psuj± siê pierdó³ki i czêsto trzeba pod³ubaæ przy aucie, a to nie dzia³a pamiêæ foteli albo zag³ówek siê nie rusza, a to uszczelki w drzwiach s± skurczone itp. Dobrze jest mieæ gara¿, zestaw narzêdzi i czas ¿eby to wszystko poogarniaæ.
    Co do wnêtrza - w e38 jest wiele przydatnych rzeczy których mo¿e brakowaæ w e32, np du¿a ilo¶æ schowków, uchwyty na kubki, przyciski na kierownicy itp a mimo to w e32 siedzi mi siê du¿o wygodniej i czujê siê jako¶ tak bezpieczniej.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    E30,E31,E34
    Sk±d
    Wwa
    http://xxx.synder-styles.com/e32/200...20e38/006b.jpg

e32 ma w sobie to cos, czyli ducha bmw.

Ja dwa lata temu przesiada³em siê w drug± stronê to znaczy z e32 na e38. Wra¿enia na plus dla e38. Przede wszystkim du¿o lepszy komfort jazdy ni¿ w e32, prowadzenie równie¿ lepsze ni¿ model starszy. Przepa¶ci niema ale jest znacz±ca przewaga e38 (mówiê o seryjnym zawieszeniu). Mimo tego e32 to ¶wietne auto i nadal patrzê na nie z sentymentem. Mo¿e kiedy¶ sobie jeszcze kupie takie jak fundusze pozwol±.
    W twoim przypadku przesiadaj±c siê na starszy model ja spodziewa³ bym siê pogorszenia komfortu przede wszystkim.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar luki730i
    Do³±czy³
    Feb 2011
    BMW
    e32 730ia m30 1992-05
    Sk±d
    wrocek
    Cytat Zamieszczone przez joe white Zobacz posta
    Ja dwa lata temu przesiada³em siê w drug± stronê to znaczy z e32 na e38. Wra¿enia na plus dla e38. Przede wszystkim du¿o lepszy komfort jazdy ni¿ w e32, prowadzenie równie¿ lepsze ni¿ model starszy. Przepa¶ci niema ale jest znacz±ca przewaga e38 (mówiê o seryjnym zawieszeniu). Mimo tego e32 to ¶wietne auto i nadal patrzê na nie z sentymentem. Mo¿e kiedy¶ sobie jeszcze kupie takie jak fundusze pozwol±.
    W twoim przypadku przesiadaj±c siê na starszy model ja spodziewa³ bym siê pogorszenia komfortu przede wszystkim.
    taka jest prawda.

ja jednak za e38 nie jestem poniewaz jest drozsze w utrzymaniu a silniki v8 i v12 maja troche wad. 3,0d jeszcze ujdzie ale osprzet troche kosztuje, 2,5tds jak by sie kupilo z malym przebiegiem to pojzdzi ponad milion po wymienie pompy wtryskowej( wbrew pozorom to dobry silnik tylko slaby)
    najlepsze rozwiazanie to m54 lub m52. To naprawde dobre silniki.(zeby nie bylo awarii wystarczy wymienic filtr powietrza, olej syntetyk (pilnowac i wymieniac), odme z przewodami, swiece,pompe wodn±, termostat, wisko, czujniki walkow i czujnik walu i bedzie jezdzic i jezdzic.

wady e38:
    rozrzady, padajace wsteczne(5hp30), drogie i skomplikowane zawieszenie, drogie lementy blacharskie przodu, ceny listewek zew. z kosmosu,
    mechanizmy szyb, klamki wew i zew., ¿ó³kn±ce klosze wew lamp., korodujace lusterka zew., pekajace wezyki i kolanka w masce, uszczelki silnika(pokrywy i dekle przednie),alternatory wodne,liczniki i klimatroniki(piksle), filtry weglowe(pekajace zbiorniki paliwa), odkrecajace sie pompy oleju, boczne oslony foteli,pekajace zbiorniki wyrownawcze ukl.chlodzenia, wycierajace sie skory ale o niebo lepsze od e65 gdzie wlasciciel powieniem miec spray w bagazniku w kolorku foteli, moze cos przeoczylem.
    Kazdy model ma jakies wady ale wydaje mi sie ze e38 jest gorsze a e65 to fajnie sie jezdzi ale tam to wogole przesada z kosztami.
    w e38 wszytko jest drogie, nawet glupi pasek czy pompa wodna. ale ciut mniej pal±.

zalety e38:
    lepszy komfort, nowszy wyglad jesli komus sie podoba, mozliwosc zalorzenia szerokich opon(bez targania po koleinach)
    lepiej rozwiazane podparcia ledzwiowe, lamane fotele,masaze foteli, mozliwosc posiadania fabrycznej navi, tiptroniki, szklane szybry, kierownica regulowana w dwoch plaszczyznach, wielofunkcyjna kirownica, zestawy glosnomowiace, elektrochromy boczne,
    skladane lusterka, wieksze pole scierane przez wycieraczki, ryglowanie drzwi od wew., swiatla dzienne, swiatlo wew. gasnace po chwili, hydrauliczne klapy, webasta na pilota,czujnik deszczu, itp.

tylko bez zadym prosze. pewnie burza sie rozpeta jak zwykle na tym forum.
    Ostatnio edytowane przez luki730i ; 18-02-2012 o 07:02

Vip Vip Awatar Dzuda
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    E32 735i , G11 750i M-pak ; MB 560 SEC 88'
    Sk±d
    Sandomierz
    Cytat Zamieszczone przez Michal750 Zobacz posta
    Mechanicy mówi± ró¿ne rzeczy zw³aszcza kiedy nie radz± sobie z nowymi rozwi±zaniami.
    O jakich nowych rozwi±zaniach mówisz w tym e38 porównuj±c e32? Przepa¶æ ich nie dzieli jak np e38 a e65.

Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    Jeden woli matkê, a drugi córkê. Porównywanie jako¶ci wkonania E32 i E38 jest ju¿ samo w sobie niedorzeczne. Wystarczy wsi±¶æ do obu i "podotykaæ". Zreszt± zdjêcie powy¿ej doskonale to obrazuje. W najgorszym E32 nie widzia³em tak wysiedzianych siedzeñ. Nie wspomnê ju¿ o jako¶ci skóry.
    Dok³adnie to samo chcia³em napisaæ. Strzelam ¿e wnêtrze które pokaza³ na zdjêciu jest m³odsze od mojego w e32 o ok 8-9lat. Jednak samo siedzenie to akurat u mnie wygl±da na m³odsze w³a¶nie o te 8-9lat.

Porównania z e38 nie mam bo nie mia³em ale np z e39 (a e39 i e38 to podobna konstrukcja) to na pewno na e39 bym nie zmieni³. Uwa¿am ¿e wnêtrze jest wykonane z lepszego materia³u.Mniej skrzypi±ce plastiki itd

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    Phi fotel... Tamta buma mia³a nalatane lekko ¿e 600tys, poza tym mowie o wygl±dzie i ergonomicznosci wnêtrza a nie jako¶ci wykonania. Moim zdaniem te wszystkie materia³y prezentuj± siê o niebo lepiej od wyb³yszczanych plastikow lat 80. A fotele jak i ca³e wnêtrze mo¿na sobie do woli przek³adaæ za grosze. Z deska w e32 nic nie zrobisz :P zw³aszcza ta DESKA pod lewarkiem. To jest na pewno ¶wietne auto ale patrzeæ na nie trzeba przez pryzmat czasu doceniaj±c pewne rozwi±zania z czasów które ju¿ minê³y. E38 nie jeden nieuswiadomiony kierowca posadzi o rocznik 2005...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    E38 740i + Porsche Cayenne 4.5
    Sk±d
    CheÑ–mno
    Cytat Zamieszczone przez Michal750 Zobacz posta
    Phi fotel... Tamta buma mia³a nalatane lekko ¿e 600tys, poza tym mowie o wygl±dzie i ergonomicznosci wnêtrza a nie jako¶ci wykonania. Moim zdaniem te wszystkie materia³y prezentuj± siê o niebo lepiej od wyb³yszczanych plastikow lat 80. A fotele jak i ca³e wnêtrze mo¿na sobie do woli przek³adaæ za grosze. Z deska w e32 nic nie zrobisz :P zw³aszcza ta DESKA pod lewarkiem. To jest na pewno ¶wietne auto ale patrzeæ na nie trzeba przez pryzmat czasu doceniaj±c pewne rozwi±zania z czasów które ju¿ minê³y. E38 nie jeden nieuswiadomiony kierowca posadzi o rocznik 2005...
    posiada³e¶ tak w ogóle kiedy¶ E32 czy tylko teoretyzujesz ?

Vip Vip Awatar Dzuda
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    E32 735i , G11 750i M-pak ; MB 560 SEC 88'
    Sk±d
    Sandomierz
    Raczej to teoria bo np nie mam pojêcia o jakie¶ wy¶wieconych plastikach mowa. Przecie¿ w e32 te¿ wystêpowa³ tunel i boczki w skórze a deskê nie problem obszyæ je¶li masz taki kaprys.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar luki730i
    Do³±czy³
    Feb 2011
    BMW
    e32 730ia m30 1992-05
    Sk±d
    wrocek
    e38 lub e65 jak sie plakiem wypsika tez sie blyszczy :)

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •