brunoz dokładnie tez z tym kombinuje, bowiem bład wyskakuje po wcisnieciu pedału hamulca. sprawdzałem mój włacznik. mam biały na 3piny z końcówką numeru ...853. według ASO i realoem powinienem miec ...854 który jest czany i ma 4piny. co ciekawsze ten mój biały w realoem jest do manuala a czarny jest do automatów. problem w tym ze do mojej wtyczki dochodza 3 przewody i nigdzie nie widac by ktos cos przerabiał.
W automacie potrzebna jest teoretycznie ta informacja, że wciśnięty jest hamulec. Wraz z informacją o prędkości auta blokuje lub nie możliwość przełączenia biegu.
Być może w starszych (naszych) rocznikach funkcję tą przewidzieli sprzętowo, ale była ona nieaktywna póki co?
Znalazłem jeszcze wątek, jak gość potraktował płytkę PCB sterownika ASB lutownicą na gorące powietrze i też mu zadziałało...
Nein! Mein Schnitzel!
Kolego czytam uważnie i ze zrozumieniem.
Miałem ten sam bład, samochodem jezdze od 3 lat.
Nagle z dnia na dzien tryb sewisowy i blad na kompie,
wymienilem sterownik skrzyni (w skrzyni), olej, filtr itp i nadal było to samo,
mam samochod 96r i nie mam doposazonego do blokady lewarka a mimo to bład wyskoczył,
zastosowałem rezystor który wpiołem zaraz przy komputerze EGS, błąd znikł, więc wpadłem na pomysł, że może w EGS coś się popiepszyło, kupiłem drugi o takich samych numerach tyle że trzeba pamietać, żęby kupić przed 96r (wtedy dokladali juz blokade), wymieniłem i auto hula aż miło.
także kolego, u mnie też było wszystko z fabryki i nagle sie spiepszyło.
i nie dawaj wykrzykników, bo to oznacza, że krzyczysz po mnie.
a tego sobie nie życze!
Biały
ok przepraszam za [!] to nie krzyczenia a podkreślenie miało być :beer:
ale jak mozesz bądz tak dobry i napisz jaki rezysor wpiąłeś w przewody....
z tym, że u mnie i pewnie u kolegi brunoz auto jezdzi z błędem normalnie a nie w trybie awaryjnym