-
Początkujący Użytkownik
Webasto
Witam,
Mam taki problem, moje webasto dogrzewa silnik - pracuje prawidłwo. Zakodowałem disem żeby pracowało jako ogrzewanie postojowe -w menu pojawiła sie opcja ogrzewaniai mogę webasto uruchomić na zgaszonym silniku - właczają sie nawiewy a czerwony wiatraczek mruga, czyli wszystko ok
W inpie podczas pracy na postoju webasto chodzi idealnie - grzeje wode całe 30 minut
Problem polega na tym ze na postoju leci zimne powietrze chociaż webasto dogrzewa płyn do 80 stopni, nawet zwalnia by nie przegrzać i tak co chwile utrzymuje wysoką temperature
Węże dochodzące do elektrozaworów są gorące - wychodzące również a mimo to leci letnie powietrze
webasto po 30 minutach pracy na postoju potrafi dogrzac płyn w silniku z -20 do 3-4 stopni na plusie naotomiast w samym piecyku jest koło 80
Nie posiadam pompki wody przy elektrozaworach - nawet nie mam do niej wtyczki, jest tylko jedna wiazka kabli do ez
Mam pompke obiegową przy webasto, jest sprawna - gdyby tak nie było webasto chodziło by tylko kilka minut i by się wyłaczyło z przegrzania a nic takiego się nie dzieje
Obstawiam że coś zakłóca obieg wody - grzeje się tylko grawitacyjnie a najwieksza temp jest przy piecyku - logiczne
Czy pompke obiegową wody przy webasto można podłączyć wężami w odwrotnym kierunku?
-
Vip
Vip
Żeby webasto dogrzewało wnetrze ,musisz miec pompkę koło elektrozaworów.
Pompka jaka jest na webasto powoduje obieg wody w samym webasto i w ukłądzie chłodzenia silnika auta. Natomiast żeby ciepła woda doszła do nagrzewnicy potrzebujesz pompkę koło elektrozaworów.
Pompki przy webasto nie da się odwrotnie podłączyć bo nie starczy węży :)
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez ELVIS ; 12-02-2012 o 15:43
-
Początkujący Użytkownik
a widzisz, niestety przy elektrozaworach pompki nie mam - czy da się jakoś dołożyć? bo mam drugie elektrozawory z pomką
-
Vip
Vip
Tego to nie wiem ,pewnie się da .
p.s. w piątek byłem z Zamościu :)
-
7er Freak
Napisz jakie masz urzadzenie Webasto (Z/C czy tez C)
-
Początkujący Użytkownik
-
Zaawansowany Użytkownik
a gdzie podpiąć te przewody od pompki pod elektrozaworami.
-
-
Początkujący Użytkownik
pompka obiegowa przy webasto działa - charakterystycznie buczy oraz przy podgladaniu pracującego webasto inpa zaświeca się ikonka pracującej pompy. Zresztą Z/C bez pompy nawet nie wystartuje
-
7er Freak
To sprawdzilbym jeszcze kodowanie. Mozliwe iz pompka nie jest aktywna. Wstaw mi plik z IKE zczytany NCS
Uprawnienia umieszczania postów