Poka¿ wyniki od 1 do 5 z 5

W±tek: Czy mo¿na od³±czyæ akumulator na zimê?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    poszukuje 740 4.4 99r-01r
    Sk±d
    olsztyn

Czy mo¿na od³±czyæ akumulator na zimê?

Witam wszystkich mam pytanie jak w temacie czy mo¿na wyci±gn±æ z auta akumulator na czas zimy je¶li auto stoi? A drugie pytanie jak d³ugo wytrzymuje ukumulator w kluczyku? Pytam bo nie mam zielonego pojêcia czy s± jakie¶ podzespo³y które mo¿na odci±æ od zasilania tylko na jaki¶ czas.

Vip Vip Awatar Marecki7er
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    e32 740iA M62B44
    Sk±d
    Wroc³aw
    Mo¿na go wykrêciæ, pamiêtaj ¿e rozkodujesz radio i wyzeruje siê licznik. Nie wiem jak z pamiêci± fotela itp. Generalnie nic siê nie stanie, a sam samochód warto odpaliæ raz na jaki¶ czas i daæ mu siê zagrzaæ.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Leon740i
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    740iA m62b44
    Sk±d
    Z±bki
    No i nie ³adowane aku poleci na z³om
    Cz³owiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to kim jest.

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Cytat Zamieszczone przez daber Zobacz posta
    Witam wszystkich mam pytanie jak w temacie czy mo¿na wyci±gn±æ z auta akumulator na czas zimy je¶li auto stoi? A drugie pytanie jak d³ugo wytrzymuje ukumulator w kluczyku? Pytam bo nie mam zielonego pojêcia czy s± jakie¶ podzespo³y które mo¿na odci±æ od zasilania tylko na jaki¶ czas.
    Nawet w instrukcji obslugi BMW zaleca odlaczenie akumy przy planowanym postoju powyzej 4 tygodni wiec smialo przezimuj akumulatorek w domowym ciepelku :)
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Witaj,

ja aktualnie mam od³±czony aku i nie ma z tym najmniejszego problemu. Odpalam auto i robiê rundkê co tydzieñ by nie zasz³o mchem.

Wbrew pozorom, radio wcale siê nie rozkoduje - wszystkie stacje nadal zapamiêtane. Natomiast bêdziesz musia³ ustawiæ datê, godzinê oraz jêzyk angielski w BC. Do tego, przez kilka pierwszych chwil po odpaleniu poprzestawiaj± siê klapy od nawiewu (siaki¶ test?) oraz oczywi¶cie silnik za pierwszym razem bêdziesz odpala³ nie 1s. a 5. Dojdzie jeszcze pewnie adaptacja w miarê je¿d¿enia, ale ogólnie jest to zabieg do¶æ bezpieczny i na pewno tañszy ni¿ wymiana aku na nowy.

Trzeba pamiêtaæ, ¿e roz³adowany akumulator zamarznie (a na³adowany przy tych temp. nie) a po rozmro¿eniu i próbie na³adowania okazuje siê bardzo czêsto uszkodzony.
    Nein! Mein Schnitzel!

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •