Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Auto zgasło i nie odpala

Super Moderator Awatar Anatol
    BMW
    e38 735 iA
    Odpal z kabli :D

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    W gnieździe diagnostycznym jest przewód który idzie bezpośrednio do rozrusznika. Podajesz plusa z pinu 14 na 11 i obserwujesz zachowanie rozrusznika. Jak będzie pykał to trzeba sprawdzić aku i masy oraz plus na automacie czy nie ginie w momencie pyknięcia.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Vip Vip
    BMW
    E32 730 I m30b30
    Blog
    1
    Jeśli był by problem z aku albo klemami to będzie cały czas prąd w aucie? Bo akumulator jest napewno ok.

Tak mi wpadło do głowy czy może wina leży po stronie kostki w kolumnie kierownicy ? U mojego kolego w e32 tak było.
    Ostatnio edytowane przez kyky7er ; 12-02-2012 o 15:18

Zaawansowany Użytkownik Awatar krzysiek7er
    BMW
    brak... tym czasem Omega B FL 2.2
    Rozrusznik potrzebuje bardzo dużego prądu do rozruchu i potrzeba mu dobrego przewodnictwa ( dlatego też kabel plusowy do rozrusznika jest taki gruby, co by się nie spalił/stopił ). Pozostała elektryka w aucie nie potrzebuje takiego przewodnictwa ponieważ pobierają dużo mniejszy prąd. Przy okazji klem, sprawdź sobie sam przewód ( czy się nie przepala itp. ).
    P.S. Ewentualnie zobacz sobie też mocowanie przewodów przy rozruszniku. Może się śruba mocująca przewody poluzowała i gubi przewodnictwo.

Doświadczony Użytkownik Awatar marek1132
    BMW
    BMW e32 735 iL
    kyky7er w pierwszym poście napisał,że auto zgasło,jeśli tak to raczej wina nie leży po stronie rozrusznika.Jeśli to manual spróbuj go odpalić z pychu i jedź do dobrego elektryka,bez komputera po omacku nie wiem czy cokolwiek zdziałasz.
    Ostatnio edytowane przez marek1132 ; 13-02-2012 o 10:20
    "Myślenie to najcięższa praca z możliwych i pewnie dlatego tak niewielu ją podejmuje." - Henry Ford

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E32
    Cytat Zamieszczone przez kyky7er Zobacz posta
    Jeśli był by problem z aku albo klemami to będzie cały czas prąd w aucie? Bo akumulator jest napewno ok.

Tak mi wpadło do głowy czy może wina leży po stronie kostki w kolumnie kierownicy ? U mojego kolego w e32 tak było.
    możesz przekręcić kluczyk? Ja miałem problem w kolumnie kierownicy ale twedy kluczyk przekręcał się tylko do pierwszej pozycji gdzie zapalają się kontrolki i dalej nic, no i po wyjęciu kluczyka nie blokowała się kierownica.

Vip Vip
    BMW
    E32 730 I m30b30
    Blog
    1
    Mogę normalnie przekręcic kluczyk do końca. Aktualnie wogole jej ruszyć nie moge. Rozrusznik jest dobry bo auto zakręciło przez chwilę jak było zimne a pozniej znowu cisza.

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Weź klucz który pasuje na koło pasowe na wale i ręcznie zakręć silnikiem.
    Opisz dokładnie co się dzieje a dokładnie. Co się dzieje jak przekręcasz kluczyk na rozrusznik z kontrolkami? Jakie dźwięki się wydobywają z pod maski? Zobacz próbówką lub żarówką czy w gnieździe diagnostycznym na pinie 11 jest plus po przekręceniu kluczyka na rozruch.
    Od rozrusznika silnik nie gaśnie.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Vip Vip
    BMW
    E32 730 I m30b30
    Blog
    1
    Przekręcam kluczyk do pozycji zapalenia się kontrolek.Kontrolki się zapalają Przekręcam na pozycję 3 żeby zakręcic rozrusznikiem i cisza kontrolki nie przygasają wczesniej jak mialem rozrusznik do wymiany to było słuchać takie cichutkie szuranie metalu a teraz jest cisza. Pin 11 sprawdzę juz jutro bo dzisiaj cimno zimno.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E32
    wygląda jakby coś z kostką było, może poprostu jakiś kabel...

Uprawnienia umieszczania postów