Poka¿ wyniki od 1 do 9 z 9

W±tek: ABS umar³ . brak pomys³ów

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar kanap
    Do³±czy³
    Aug 2009
    BMW
    E32 750
    Sk±d
    Sadów

ABS umar³ . brak pomys³ów

Witajcie .
    mam taki ma³y ale upierdliwy problem z ABS-em.
    wierzcie mi ¿e przeszuka³em ju¿ chyba ca³± sieæ a¿ mi oczy gniæ zaczê³y heheheh i nadal nic.
    mój ABS obrazi³ siê i przestaje dzia³ac po przejechaniu kilku metrów , sprawdzi³em chyba wszystko - czujniki na ko³ach pomierzone 3 pokaza³y 974 omy a 1 1000 omów - ale wyczyta³em gdzie¶ ¿e dopuszczalne jest 20% ró¿nicy wiêc siê mie¶ci , zêbatki posprawdzane , czujniki poczyszczone , wymieniony p³yn hamulcowy , posprawdzane przeka¼niki , styczniki po³±czenia itp.idt .
    zosta³o jedynie podmieniæ modu³ sterowania ale nie mam sk±d zapo¿yczyæ - w okolicy nie ma takiej samej .
    jaki¶ czas temu umar³o ASC -ze dwa lata - ale siê przyzwyczai³em po d³ugiej walce przegra³em bitwê a teraz jeszcze ABS i ju¿ mi pomys³ów brak.
    Beta jest przed liftem i niestety ale ABS nie jest pod³±czony do gniazda serwisowego - ale o tym nawet w ASO nie wiedzieli - chyba bo twardo siê ³±czyli ³±czyli i nie po³±czyli . d³ubie sam bo trochê pojêcia mam a i warunki te¿ ale na prawdê ju¿ mi pomys³ów brakuje .
    Mo¿e wpadnie wam jaka¶ my¶l co jeszcze sprawdziæ.
    Pozdrawiam Kanap
    E32 750 i wszystko jasne

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2011
    BMW
    by³o e34 3.0 m60
    Sk±d
    ¶l±sk/zabrze
    sprawdzaj±c czujniki na aucie spróbuj pokrêciæ ko³em , opór powinien skakaæ , oznacza to wtedy ¿e czujnik na pewno pracuje , czasem bywa ¿e czujnik jest sprawny ale np ¼le osadzony itp. zdarza siê te¿ pêkniêcie pier¶cienia abs i przek³amanie które wychwytuje komputer abs wyrzuca b³±d i abs nie dzia³a . Jesli wszystko jest ok zosta³o pomacane i nie jest zgnite , popêkane , wytarte , nie wkrêci³a siê pêknieta opaska z przegubu brak jakichkolwiek innych uszkodzeñ mechanicznych , to wtedy trzeba szukaæ przyczyn w sterowniku.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar tom_0808
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    7 E32 3.5iL, 1991, automat.
    Sk±d
    Sochaczew
    ja bym obstawial na 90% ktorys czujnik, mialem tak w poprzednim aucie vectra a, niby dzialal ale jak przejechalem 2km przestal. pomiar miernikiem wykazywal ze wszystkie sa ok, ale po zczytaniu bledow wychodzil blad czujnika prawego przedniego, po wymianie wszystko ok. zczytaj blad i zobacz ktory szwankuje i wymien powinno pomoc.

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Przyda³o by siê pomierzyæ sygna³y z czujników oscyloskopem. Jedyne wyj¶cie na dok³adne sprawdzenie czujników. Do tego sprawdzenie czy dzia³a silnik w pompie i zaworki. Mi kiedy¶ siê zapali³ jak podje¿d¿a³em pod górkê po ¶niegu. Zgas³ dopiero po przejechaniu kilku kilometrów i ponownym odpaleniu silnika.
    W tym przypadku oscyloskop na pocz±tek.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Do³±czy³
    Aug 2009
    BMW
    E32 750
    Sk±d
    Sadów
    Dziêki piêkne za sugestie , bêdê maca³ dalej jak co¶ wymacam to dam znaæ.
    pozdrawiam
    E32 750 i wszystko jasne

Do³±czy³
    Aug 2009
    BMW
    E32 750
    Sk±d
    Sadów
    Witam.
    Panowie zaskoczy³a mnie dzis taka sprawa . w skrzynce bezpieczników nie mam przekaznika K10 czyli od ABS-u . jest miejsce ale fabrycznie za¶lepione. Kto wie gdzie oni przesunêli ten przekaznik

Abs wczoraj dzia³a³ super ³±cznie z ASC prawie przez ca³y dzieñ , no ale niestety wieczorem znowu kiszka najpierw umar³o ASC a chwilê pó¼niej ABS zosta³o sprawdziæ ten przeka¼nik K10 ale nie umiem go namierzyæ
    co do ASC to siê nie przejmuje nie dzia³a ju¿ ze dwa lata ale ten ABS zaczyna mnie denerwowaæ
    E32 750 i wszystko jasne

Do³±czy³
    Aug 2009
    BMW
    E32 750
    Sk±d
    Sadów
    WITAM.
    pod³±czy³em pompe ABS-u na krótko daj±c jej bezpo¶rednie zasilane ¿eby sprawdziæ czy w ogóle dzia³a . pochodzi³a przez chwilkê bez problemu , pospina³em wszystko tak jak ma byæ i okaza³o sie ¿e ABS znowu dzia³a , a ASC dzia³a przez d³u¿sz± chwilê . czy¿by winna by³a pompa od ABS-u - przytkane jakie¶ zaworki ? w czasie wymuszonego pompowania powypycha³o zanieczyszczenia ?
    E32 750 i wszystko jasne

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Zaworki s± testowane tylko elektrycznie a nie mechanicznie. Przerwa na jakim¶ spowoduje wy³±czenie systemu. Mo¿e siê silnik pompy zawiesza albo jego przeka¼nik.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Do³±czy³
    Aug 2009
    BMW
    E32 750
    Sk±d
    Sadów
    Witam.
    sprawa ABS rozwi±zana , poczy¶ci³em wszystkie kostki , przekazniki i wtyczkê na kompie od ABS/ASC , wymontowa³em i przeczy¶ci³em styczniki na pompie ABS no i pe³ny sukces ABS dzia³a .
    kombinuje dalej z ASC poniewa¿ przestaje dzia³aæ po kilku minutach niezale¿nie czy jadê czy stojê - po prostu wy³±cza go jaka¶ czasówka hehheheh ale po zgaszeniu i odpaleniu ponownie silnika znowu dzia³a przez chwilê tak wiêc daje radê wyjechaæ z zaspy / s³abo od¶nie¿onego parkingu
    pozdrawiam Kanap
    E32 750 i wszystko jasne

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •