Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 30

W±tek: Czy mo¿na odpi±æ klemy podczas pracy silnika?

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK

Czy mo¿na odpi±æ klemy podczas pracy silnika?

Jak w temacie. Niby instrukcja przed tym ostrzega ale z kolei koledzy mówi± ¿e nic sie nie stanie.

Chcia³bym odpiaæ klemy od akumulatora i sprawdziæ miernikiem ³adowanie bo uwa¿am ¿e mam po prostu zj***ny akumulatori dlatego czasem zanika. Dzisiaj znów nie odpali³em auta chocia¿ przez wiêkszo¶æ czasu jak siê je¼dzi ³adowanie stoi powy¿ej 14V. Akku by³ nie dawno ³adowany 10h na fulla...

Vip Vip Awatar Thomsen1
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    728i
    Sk±d
    Zawiercie/Kielce
    Padnie alternator nie odpinaj.

Bêdziesz Mia³ W_ _ _ _ _ _ e

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar jaguar15
    Do³±czy³
    Mar 2010
    BMW
    728ia e38
    Sk±d
    Olsztyn
    hmmm, z tego co mi wiadomo to w prostej maszynie, czyli pojezdzie który nie posiada modu³ów mo¿na odpi±æ akumulator, ale najpierw trzeba zrobiæ jakie¶ obci±¿enie dla alternatora, tj zapaliæ swiat³a lub co¶ w tym stylu, bo inaczej go zepsujemy, w przypadku pojazdów z modu³ami, czyli e38 zalicza sie do tego odradza³ bym opinanie, gdy¿ mo¿emy uszkodziæ który¶ z nich, albo inaczej robimy to na w³asn± odpowiedzialno¶æ. ;)

A jezeli chodzi o twój przypadek , nie musisz odpinaæ klem, poprostu na podpietych klemach sprawdz miernikiem ³adowanie, powinno tak¿e byæ te 14v. I sprawdz ³adowanie w ten sposób, bez obci±¿enia, i z obci±zeniem, i zobacz co sie bedzie dzia³o z napiêciem.
    Ostatnio edytowane przez jaguar15 ; 08-02-2012 o 16:25
    Be My Wife
    728iA e38 arktissilber metallic, e30 m-tech II m52b28tu diamantschwarz
    Cztery ko³a szóstka w rzêdzie i polatac mo¿na wszêdzie ;)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    e38 740
    Sk±d
    Lublin
    Ja odpina³em i nic siê nie sta³o ale je¶li chce tylko sprawdziæ ³adowanie to nie musisz nic odpinaæ poprostu sprawdz wynik bêdzie prawdziwy, a mo¿e juz po akumulatorze ;)

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Saillupus
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    e65 760i 2003r , X5 4.6iS 2002r
    Sk±d
    Szczecin
    Blog
    6
    Powiem Ci tak
    pad³ mi alternator w poprzedniej e38 730d
    przejecha³em samochodem 5km, W czasi tej drogi wszystko powoli siada³o: radio, o¶iwtlenie, skrzynia zaczê³a zamulaæ, a¿ w koñcu przesta³a zmieniaæ biegi, zatrzyma³em siê 10m przed warsztatem :p
    Ja bym nie od³±cza³ bo 750 jest tego znacznie wiêcej
    ³adowanie alternatora sprawdzisz jak podniesiesz maskê i podepniesz siê pod + od rozruchu i gdzie¶ z³apiesz minus
    W³±cz wszystkie odbiorniki, potem pogazuj i obserwuj co podaje
    Napisz wyniki tu i ocenimy :)
    by³o e38 730d 1999r, e38 750i 2000r, e53 4.4i 2001r, e46 330Ci 2001r

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar jaguar15
    Do³±czy³
    Mar 2010
    BMW
    728ia e38
    Sk±d
    Olsztyn
    Cytat Zamieszczone przez Saillupus Zobacz posta
    ³adowanie alternatora sprawdzisz jak podniesiesz maskê i podepniesz siê pod + od rozruchu i gdzie¶ z³apiesz minus
    a nie lepiej i wygodniej przy akumulatorze, to nie ma ¿adnego znaczenia, ³adowanie ma byæ takie samo. Co miale¶ na my¶li pisz±c "+ od rozruchu"??? Chodzi³o o trzpieñ + pod mask± do rozruchu awaryjnego??
    przy akumulatorze masz konkretne ³±dowanie jakie juz wchodzi do aku.
    Be My Wife
    728iA e38 arktissilber metallic, e30 m-tech II m52b28tu diamantschwarz
    Cztery ko³a szóstka w rzêdzie i polatac mo¿na wszêdzie ;)

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Po pierwsze to akumulator masz jeden czy 2?
    Po drugie, skoro aku pada, sprawdza³e¶ pobór pr±du po u¶pieniu auta? U mojego szefa telefon powodowa³ pobór na poziomie 0,3A, po od³±czeniu bezpiecznika, warto¶æ ta spad³a do prawid³owych 0,05A
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar arturo193
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    W planach E38 750i
    Sk±d
    Norwegia
    Nie ma potrzeby odpinania akumulatora,najpierw sprawd¼ jakie napiêcie posiada sam akumulator czyli na wy³±czonym silniku...powinno byæ w granicach 12V a potem odpal auto i sprawd¼ jakie jest napiêcie...powinno byæ w granicach 14V a po w³±czeniu ¶wiate³ i innych pierdó³ nie powinno spa¶æ poni¿ej 13V a ju¿ napewno poni¿ej 12V...powninno trzymaæ sie najni¿ej oko³o 13V a nawet wiêcej.Pozdrawiam.
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    No to tak siê trzyma, wg wskazañ testu 9 przy -20 zimny na wielu odbiornikach (grzanie foteli itp) podczas jazdy po odjêciu ca³kiem gazu potrafi sobie spa¶æ na 1sekunde np do 12,7 i zaraz wzrasta do 14.2, jesli spada na d³u¿ej to tak do 13,5-13,7.

Nie sprawdza³em jeszcze miernikiem. Akumulator jest obs³ugowy ale z 2009 roku, kupi³em w tym roku u¿ywkê. Pomy¶la³em ¿e mo¿e akumulator ma co¶ nie tak i zjada mi napiêcie kiedy jest wpiêty w obwód. St±d pomys³ od³±czenia.

Sprawdzê jeszcze po u¶pieniu co siê dzieje.

Stary akumulator z 2006 sprzeda³em kumplowi za 50z³. Nie trzyma³ w ogóle napiêcia. Orygina³ BMW. Zrobi³ jak±¶ p³ukankê o³owiow± czy jako¶ tak, odsiarczanie i ponoæ ¶miga jak nowy :D Chyba go wezmê spowrotem :P

wstrz±¶niêty nie zmieszany Awatar WojtekD
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    e38 728 iA
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    11
    A masz w ogóle woltomierz i amperomierz ??
    czy to znowu takie teoretyczne gadanie ??
    Gra muzyka

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •