Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Poka¿ wyniki od 21 do 30 z 30

W±tek: Czy mo¿na odpi±æ klemy podczas pracy silnika?

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    OK sprawdzi³em pobór pr±du po uspieniu. Wygl±da to w ten sposób ¿e przez pierwsze 10min po zamkniêciu auta i w³±czeniu alarmu (baga¿nik fizycznie otwarty ale zamek oszukany - zamkniety) auto pobiera na przemian 0,63A i 2,21A. Kiedy pobiera 2.21 dioda od alarmu miga szybciej, a kiedy 0.63 wolniej czyli normalnie. nie wiem o co chodzi ale chyba nie jest to wazne.

Po up³ywie tych 10 minut auto usypia siê i pobór pr±du stoi na 0.04A wiêc prawid³owo.

Obserwowa³em auto parê razy i nie zauwazylem ¿eby by³o wybudzone stoj±c na parkingu (poznajê po pod¶wietleniu biegów przy wybieraku)

Wyczai³em juz gdzie maj± urz±dzenie do sprawdzenia o którym pisaliscie mi powy¿ej i wybiore siê tam mo¿e jutro.

W intercars przynajmniej to w Lbn mog± sprawdziæ tylko sam akumulator ale mówi± ¿e naleza³oby dac taki "odstany" bo je¶li przed chwil± je¼dzi³ odczyt mo¿e byæ zafa³szowany.

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Ja mierzy³em kiedy¶ napiêcie bez akumulatora i efekt jest szokuj±cy co nieco. 20 wolt bez obci±¿enia. Alternator jest tak skonstruowany aby mia³ obci±¿enie w postaci akumulatora. Mo¿na sporo namieszaæ przy odpinaniu klem na pracuj±cym silniku.

Pomiar akumulatora powinno siê robiæ po na³adowaniu i odczekaniu 24 godzin co w przypadku auta które przed chwil± przyjecha³o na ko³ach jest bez sensu.

Urz±dzenie z linku nie s³u¿y do sprawdzania akumulatora tylko co najwy¿ej do mierzenia poboru pr±du i rejestracji jego przebiegu przez np noc czy przypadkiem auto siê samo nie wzbudza.
    Pracowa³em na takim urz±dzeniu i to nic innego jak oscyloskop.

Do sprawdzania akumulatorów s± inne urz±dzenia mikroprocesorowe co mierz± rezystancjê wewnêtrzn± i s± w stanie okre¶liæ czy nie ma zwaræ wewn±trz aku. Nie zawsze prawdê mówi±.
    Przez 3 miechy na sta¿u siê tymi urz±dzeniami bawi³em bo kontrolowa³em stan akumulatorów co kilka dni. One s± g³ównie stosowanie do rozpatrywania gwarancji w sieci autoryzowanych serwisów opla. Maj± wbudowan± drukarkê.

Przyk³ad takiego urz±dzenia:
    http://allegro.pl/tester-akumulatora...098022989.html
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    Taka mala niespodzianka. Wedlug mnie powinienes miec 2 akumulatory...

Druga sprawa to mierzy sie zawsze w dwoch miejscach czyli na klemach akumulatora i na alternatorze.

Trzecia sprawa, jak niektorzy jezdza autami co maja ladowanie 12V to gratuluje i polecam gdzie indziej bajki opowiadac.

Obciaza sie uklad np. swiatlami itd. po to aby sprawdzic czy regulator napiecia dziala prawidlowo, a dzialajacy prawidlowo utrzymuje stale napiecie bez wzgledu na to co dziala w aucie, wahanie moze byc rzedu 0,2V.
    Prawidlowe ladowanie z tego co kojarze to teoretycznie 14,2-14,8V a w praktyce i z zycia to powinno miec 14,4-14,6V

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    trzeba wytahaæ ca³y alternator na stó³ ¿eby wymieniæ regulator napiêcia...?

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Cytat Zamieszczone przez coboss Zobacz posta
    Obciaza sie uklad np. swiatlami itd. po to aby sprawdzic czy regulator napiecia dziala prawidlowo, a dzialajacy prawidlowo utrzymuje stale napiecie bez wzgledu na to co dziala w aucie, wahanie moze byc rzedu 0,2V.
    Prawidlowe ladowanie z tego co kojarze to teoretycznie 14,2-14,8V a w praktyce i z zycia to powinno miec 14,4-14,6V
    Bez przesady- prawidlowe napiecie ladowania mierzone na aucie bedzie w przedziale 13,7-14,3V
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    I od czego to zalezy? Ja czytalem o innych wartosciach i wszystko co do tej pory mierzylem zawsze stalo 14,2-14,4V. Wszystko co mialo mniej niz 14,2V narzekalo na siadajace baterie, nawet stosunkowo nowe i markowe. Ogolnie to mam alternator po naprawie (zjaral sie wirnik) i chetnie sprawdze na pacjencie jak sie ma teoria do praktyki :)
    Obstawiam, ze bede mial stale 14,4V czy bedzie sie swiecila choinka w aucie czy wszystko lacznie z nawiewami bedzie wylaczone.

ps. a co powiesz na sytuacje gdzie skacze prad przy obciazaniu ukladu, chocby z zakresu o jakim napisales? Ja z wlasnych doswiadczen nie zauwazylem zadnych wahniec lub minimalne przy sprawnym ukladzie elektrycznym, wedlug mnie jak komus lata napiecie od 13,7-14,3 a bez obciazenia widnieja wartosci 13,8-14V powinien juz odlozyc troche monety na naprawe a przynajmniej na dobre kable jak przyjdzie w nocy -25*C to sie rano przydadza jak i zyczliwy sasiad ;)

Tyle co do moich obserwacji, moze praktyka ma sie ni jak do teorii albo ja mam za malo markowy miernik i jakies glupoty mi pokazuje ;D
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 13-02-2012 o 22:06

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    £adowanie jak jest oko³o 13,7 pod obci±¿eniem to nic z³ego siê nie dzieje. Sam mam ko³o 13,6 i to dzia³a bez zarzutu. A warto¶æ napiêcia ³adowania zale¿y od wielu czynników. Miêdzy innymi akumulator ma tu bardzo du¿o do powiedzenia. U mnie na innym aku jest 13,9.

Fordy np maj± normê od 14,3 do 14,9. BMW nawet momentami ponad 15,9 w e65 czy e60 gdzie na klemie jest czujnik pr±du i temp.

Nie wa¿ne czy jest 13,7 czy 15. Wa¿ne jest aby pod obci±¿eniem to ni¿ej nie spad³o. Jak jest ni¿ej to aku siê nie do³adowuje i od tego siê uszkadza.

Wahniêcia ³adowania s± norm± w niektórych uk³adach. Zw³aszcza fordy. Nie ma ³adowania ca³y czas jak po drucie tylko wraca do normy jakie¶ 2 sekundy po w³±czeniu danego odbiornika.

Tak siê sk³ada ¿e pracujê z cz³owiekiem który naprawia alternatory i rozruszniki od 20 lat i czêsto mu w tym pomagam. Dziennie teraz sprawdzam z nim przynajmniej 5 aut z niedomaganiami i po naprawie. Sam nie naprawiam bo tego nie lubiê ale sporo tego przemieli³em.

S± regulatory co powoli zwiêkszaj± ³adowanie do odpowiedniej warto¶ci a inne od razu ³aduj± na max. Wszystko zale¿y od konstrukcji alternatora i u¿ytego regulatora a ró¿nic w dzia³aniu jest naprawdê wiele. Zawsze przed zamontowaniem do auta s± sprawdzane na stole poza tymi co siê nie da sprawdziæ bo sterownik silnika pe³ni rolê regulatora i niektórymi fordami. Dziêki temu mam porównanie i czujê pod jakim obci±¿eniem dzia³a bo niektóre prawie wyrywaj± wiertarkê z rêki.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    I od czego to zalezy? Ja czytalem o innych wartosciach i wszystko co do tej pory mierzylem zawsze stalo 14,2-14,4V. Wszystko co mialo mniej niz 14,2V narzekalo na siadajace baterie, nawet stosunkowo nowe i markowe. Ogolnie to mam alternator po naprawie (zjaral sie wirnik) i chetnie sprawdze na pacjencie jak sie ma teoria do praktyki :)
    Obstawiam, ze bede mial stale 14,4V czy bedzie sie swiecila choinka w aucie czy wszystko lacznie z nawiewami bedzie wylaczone.

ps. a co powiesz na sytuacje gdzie skacze prad przy obciazaniu ukladu, chocby z zakresu o jakim napisales? Ja z wlasnych doswiadczen nie zauwazylem zadnych wahniec lub minimalne przy sprawnym ukladzie elektrycznym, wedlug mnie jak komus lata napiecie od 13,7-14,3 a bez obciazenia widnieja wartosci 13,8-14V powinien juz odlozyc troche monety na naprawe a przynajmniej na dobre kable jak przyjdzie w nocy -25*C to sie rano przydadza jak i zyczliwy sasiad ;)

Tyle co do moich obserwacji, moze praktyka ma sie ni jak do teorii albo ja mam za malo markowy miernik i jakies glupoty mi pokazuje ;D
    Coboss jak wlaczysz duze odbiorniki pradu naraz to nie ma mozliwosci napiecie sie zawaha - pamietaj jeszcze o jednym- kazdy alternator ma okreslona moc i nie ma sily jak zblizysz sie do jego wartosci granicznej zawsze napiecie poleci w dol.
    Twoj alternator daje max 140A czyli niecale 1700W- wlaczajac z 0 nawiew na max momentalny pobor pradu skacze w zal od sprawnosci silniczka nawiewu do 1500W i po rozkreceniu sie na max obroty stabilizuje sie na okolo 500W i nie ma sily w tym czasie bedziesz mial zauwazalny spadek napiecia.
    Najstabilniejszymi alternatorami z tamtych lat sa te z silnikow M62TU 150A chlodzone ciecza- ale i tak nie sa w stanie utrzymac napiecia na tak idealnym poziomie jak podajesz.
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Taka mala niespodzianka. Wedlug mnie powinienes miec 2 akumulatory...
    Nie ka¿da 750 mia³a. Dopiero w 99roku jak pojawi³y siê podgrzewane katalizatory to na sta³e wesz³y 2 akumulatory w 750.
    2 aku by³o te¿ mo¿liwe w 728i
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Z tego co nazwiedza³em siê WDS to wychodzi na to, ¿e faktycznie system dwóch akumulatorów by³ montowany w niektórych benzynkach i towarzyszy³ temu inny system roz³±czania pr±dów, by³ dodatkowy modu³ i dziêki temu nie s³ysza³em aby by³y jakiekolwiek problemy z usypianiem siê takich aut w odró¿nieniu od Diesli i ich cholernych przeka¼ników, gdzie najmniejszy problem z jak±kolwiek elektronik± powi±zan± po¶rednio lub bezpo¶rednio z zamkniêtym obiegiem pr±du daje w³a¶cicielowi wieli ból g³owy.

Co do samych pomiarów to dowiedzia³em siê teraz wielu ciekawych rzeczy. Moje do¶wiadczenia opieraj± siê tylko na dieslach i zapewne dlatego nie dopuszcza³em mniejszych ³±dowañ. Dziêki Panowie za informacje :)
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •