Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Tablice rejestracyjne

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Vip Vip Awatar epul
    BMW
    e32 740i 93'
    Blog
    14
    Cytat Zamieszczone przez phdream Zobacz posta
    gdyby nie mozna bylo miec tablicy dwurzedowej to wydzial komunikacji nie wydawalby kwadraciakow.
    a kto pisał że nie można mieć dwurzędowej z tyły ?? rozmawiamy o przedniej jak na zdjęciu które podesłałeś. Nie ma określonych przypadków, powiesz że chcesz dwurzędówkę to Ci dadzą ale tylko jedną, a druga będzie zwykła.
    Ostatnio edytowane przez epul ; 08-02-2012 o 20:09

Jak German to Anna.

Zaawansowany Użytkownik Awatar szajboos
    BMW
    e38 730d i Peugeot 806 2.0 HDi
    Ja latam na małych tablicach, ostatnio miałem pogadankę z panem policjantem i puścił.

Vip Vip Awatar Marecki7er
    BMW
    e32 740iA M62B44
    Pytanie było gdzie takowe tablice załatwić, sam jestem ciekaw.

Zaawansowany Użytkownik Awatar szajboos
    BMW
    e38 730d i Peugeot 806 2.0 HDi
    W DE na przykład. Ja załatwiałem przez kolegę który zamówił na Civic Klub Polska

BMW RuLeZ Mod Awatar Bezi
    BMW
    BMW G11 740xD , BMW e46 325CI Cabrio
    Mozna podejść do Urzędu Komunikacyjnego zgłosic kradzież tylnej kwadratowej tablicy (jeśli właśnie taką sie miało) i wydadzą drugą kwadratową i mozna wtedy na przód założyć (moje gdybanie :) )
    Jerome Le Banner: "...W siłowni możesz wypracować sobie mięśnie klatki lub mięśnie ud. Nie możesz jednak wzmocnić swoich jaj, albo się z nimi urodziłeś albo nie..."

Vip Vip Awatar PawelM.
    BMW
    ex E32 750iL 1988r.
    Blog
    15
    najlepiej zgłosić zaginięcie jeśli wiemy, że nie została skradziona bo inaczej wypadałoby też zgłosić to na policję (przynajmniej kiedyś tak było) a potem na drodze przy kontroli różnie bywa i czasem nie potrzebnie mogą trzymać
    ...And on the 7th day God created the... 7er...

Moderator Mod Awatar damian23zgc
    BMW
    BMW e65 745i;VW Passat B6
    Ja teraz rejestrowałem AWDI powiedziałem, że mam miejsce z przodu na kwadratową tablicę i bez żadnych pytań pani grzecznie przyniosła jedną kwadratową :d

Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i ; MB 560 SEC 88'
    Skoro Mięsny taką ma to dlaczego pojawiają się posty że nie można? Ktoś przecież mu ją musiał wydać. Jak widzimy miejsca na normalną szeroką on z przodu nie ma.

Maciej Vip Awatar sennapowieka
    BMW
    ORIENT
    Cytat Zamieszczone przez Dzuda Zobacz posta
    Skoro Mięsny taką ma to dlaczego pojawiają się posty że nie można? Ktoś przecież mu ją musiał wydać.
    A Ty skąd się urwaleś :]

Bo nie można ! Według obecnie panującego prawa o ruchu drogowym

Tablice zamawiał Sebek ( chyba w DE ) - jest piękna, ale niebezpieczna

Mięsny, Sebek - czy któryś z Was miał z nią poważniejszy problem ?
    Pewność na każdym kilometrze ...

Moderator Mod Awatar damian23zgc
    BMW
    BMW e65 745i;VW Passat B6
    Cytat Zamieszczone przez sennapowieka Zobacz posta
    Bo nie można ! Według obecnie panującego prawa o ruchu drogowym
    Maćku mógł byś to poprzeć jakimś artykułem z kodeksu drogowego ??? Bo nie rozumiem dla czego miał bym nie móc mieć kwadratowej tablicy z przodu, skoro taką dostałem w wydziale komunikacji

Ja znalazłem coś takiego :

Prawidłowe rozmieszczenie tablic rejestracyjnych?
    Konstruuję showcar, i nie chciałbym, żeby umiejscowienie rejestracji psuło ogólny wygląd auta. Jakie są obowiązki umiejscowienia rejestracji w Polsce? Czy można włozyć ją np. za szybę tylną? Czy musi być na zewnątrz? Jakie są ograniczenia? Minimalna wysokość, odległość od boku auta itd.?

Miejsce i sposób mocowania tablic rejestracyjnych określa dokładnie Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. (z późn. zm.) w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.), a dokładnie - załącznik 5 do tego rozporządzenia.

Możemy w nim wyczytać, co następuje:

§ 1.

Miejsce przewidziane do umieszczenia tylnej tablicy rejestracyjnej powinno stanowić równą, prostokątną powierzchnię o następujących minimalnych wymiarach:
    dla pojazdów samochodowych mających cztery i więcej kół:
    szerokość 520 mm i wysokość 120 mm albo
    szerokość 340 mm i wysokość 240 mm;
    dla motocykli i czterokołowych pojazdów samochodowych o maksymalnej mocy silnika do 15 kW - szerokość 280 mm i wysokość 210 mm;
    dla motorowerów i czterokołowych pojazdów samochodowych o masie własnej do 350 kg i maksymalnej mocy netto silnika nieprzekraczającej 4kW:
    szerokość 100 mm i wysokość 175 mm albo
    szerokość 145 mm i wysokość 210 mm;
    dla ciągników rolniczych - szerokość 240 mm i wysokość 165 mm.
    Miejsce to powinno być takie, aby po zamocowaniu tablice spełniały następujące wymagania:
    położenie tablicy względem osi podłużnej pojazdu:
    środek tablicy nie może być położony na prawo od wzdłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu,
    lewa krawędź tablicy nie może być położona na lewo od pionowej płaszczyzny równoległej do wzdłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu i przechodzącej przez jego lewy obrys;
    tablica powinna być prostopadła z dokładnością do 2° do wzdłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu;
    tablica powinna być pionowa z dokładnością do 5°; jeżeli jednak jest to konieczne ze względu na kształt pojazdu, może ona być odchylona od pionu:
    nie więcej niż o 30°, gdy powierzchnia ze znakami rejestracyjnymi jest skierowana ku górze i pod warunkiem, że górna krawędź tablicy jest nie wyżej niż 1,20 m nad ziemią, a dla ciągnika rolniczego 1,72 m nad ziemią; warunku wysokości nad ziemią nie stosuje się do pojazdów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3,
    nie więcej niż o 15°, gdy powierzchnia ze znakami rejestracyjnymi jest skierowana ku dołowi i pod warunkiem, że górna krawędź tablicy jest powyżej 1,20 m nad ziemią, a w przypadku ciągnika rolniczego 1,72 m nad ziemią; warunku wysokości nad ziemią nie stosuje się do pojazdów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3;
    wysokość położenia tablicy nad ziemią:
    wysokość położenia dolnej krawędzi tablicy nad ziemią nie może być mniejsza niż 0,30 m, a dla ciągnika rolniczego nie może być mniejsza niż 0,73 m oraz 0,20 m dla pojazdów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3,
    wysokość położenia górnej krawędzi tablicy nad ziemią nie może być większa niż 1,20 m, a dla ciągnika rolniczego nie może być większa niż 1,72 m; jeżeli jednak wymóg ten nie może być spełniony w praktyce, wysokość położenia może przekraczać 1,20 m, lecz powinna być tak zbliżona do tego wymagania, jak to jest możliwe ze względu na konstrukcję pojazdu, i nie może w żadnym przypadku przekraczać 2 m, a dla ciągnika rolniczego 2,75 m; w przypadku pojazdów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, wysokość ta nie może przekraczać 1,50 m;
    wymagania widoczności geometrycznej:
    tablica powinna być widoczna z przestrzeni zawartej wewnątrz następujących czterech płaszczyzn:
    dwóch płaszczyzn pionowych stycznych do bocznych krawędzi tablicy i tworzących kąty 30° na zewnątrz ze środkową wzdłużną płaszczyzną pojazdu,
    płaszczyzny stycznej do górnej krawędzi tablicy i tworzącej kąt 15° do góry od poziomu oraz 30° dla pojazdów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3,
    płaszczyzny poziomej przechodzącej przez dolną krawędź tablicy (5° do dołu od poziomu dla pojazdów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3); jeżeli jednak wysokość położenia górnej krawędzi tablicy nad ziemią jest większa niż 1,20 m, to ta płaszczyzna powinna tworzyć kąt 15° do dołu od poziomu;
    wysokości położenia podawane w pkt 3-5 należy określać na pojeździe w stanie nieobciążonym.

§ 2.

Kształtu i wymiarów miejsca przewidzianego do umieszczenia przednich tablic rejestracyjnych nie określa się.

Ostatnie zdanie mówi wszystko pozdrawiam :d
    Ostatnio edytowane przez damian23zgc ; 09-02-2012 o 09:45

Uprawnienia umieszczania postów