Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 39

W±tek: Jak sprawdziæ czy pompa oleju siê nie odkrêca w M60B40 bez otwierania miski olejowej?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Stargard

Jak sprawdziæ czy pompa oleju siê nie odkrêca w M60B40 bez otwierania miski olejowej?

Jak sprawdziæ czy pompa oleju siê nie odkrêca w M60 bez otwierania miski olejowej? (s³ysza³em o przypadkach wykrêcaj±cych siê ¶rub czy to prawda?)
    Czy jest taka mo¿liwo¶æ?
    Jaki s± objawy gdyby co¶ siê tam odkrêca³o?

tak do g³owy mi przysz³o ¿e moze gdyby ¶ruba jaka¶ le¿a³a wewnatrz miski olejowej to mo¿na magnesem od zewnatrz przy³o¿yæ i zobaczyc czy cos tam nie szura czy stuka?

Tak naprawde to sie zastanawiam czy jest sens rozbierac skoro mo¿e w srodku wszystko bedzie ok?
    mo¿e istniej± jakies objawy które wskazywa³y by na to ze cos sie tam moze psuc odkrêc±c?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    e34,e32,e38 740iA 1994r
    Sk±d
    szprotawa
    ja nie mia³em ¿adnych objawów w swojej e38 m60b40 94r,ja pierwszy tam zagl±dn±³em od nowo¶ci auta i jedna ¶ruba le¿a³a w misce i trzy na pompie by³y poluzowane,¶ci±gaj miseczkê to chwila roboty a bêdziesz mia³ pewno¶æ,ja mia³em kupion± uszczelkê w serwisie pod miskê ale nawet jej nie u¿y³em bo oryginalna wyglada³a jak nowa i trzyma nadal super,najlepiej to zrobiæ przy najbli¿szej zmianie oleju, ja w swojej misce znalaz³em jeszcze kawa³ki jakiego¶ plastykowego pier¶cienia który ponoc ma t³umic jakie¶ drgania czy ha³asy na wa³ku przy zêbatce ale i bez niego jest wszystko ok, sruby mo¿na wkrêciæ na klej do gwintów ale przy zwyk³ym dokrêceniu my¶lê ¿e starczy na lata,,,.
    s³awomir

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar G-R-Z-E-¦
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E38 740IA
    Sk±d
    Kraków
    Tak jak kolega pisze ! To jest bol±czka silników M60/62 . Je¶li nikt nie sprawdza³ przed tob± pompy oleju , to ty sprawd¼ bêdziesz mia³ pewno¶æ , uszczelka du¿o nie kosztuje i roboty przy tym nie ma za wiele ! U siebie te¿ znalaz³em jedn± ¶rubê od pompy w misce a resztê mia³em poluzowan± . Czy jest jaki¶ inny sposób na sprawdzenie czy pompa siê odkrêca tego nie wiem i nie s³ysza³em nic na ten temat .
    By³o E30 325 , E32 730 V8 , E30 325 MT I , E34 540 :)

Jest E38 740IA

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar arturo193
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    W planach E38 750i
    Sk±d
    Norwegia
    W ¿aden inny sposób inie sprawdzisz...no chyba,¿e masz rentgena w oczach.Ja u siebie odkrêci³em ale jednak by³ kto¶ przede mn± i dokrêci³ pompê...uszczelkê kup now± oryginaln±...przynajmniej ja tak zrobilem.Tej starej nie zakladaj ponownie nawet jak bêdzie w idealnym stanie bo po jakim¶ czasie mo¿e zacz±æ przepuszczaæ.Do dokrêcenia ¶rub o ile bêdziesz musia³ je dokrêciæ kup klej Loctite do ¶rub i daj dos³ownie po dwie krople na ¶rubê...bo potem mo¿e byæ ogromny problem z odkrêceniem w razie potrzeby.Powodzenia.
    Cytat Zamieszczone przez hektorek106 Zobacz posta
    ,ja mia³em kupion± uszczelkê w serwisie pod miskê ale nawet jej nie u¿y³em bo oryginalna wyglada³a jak nowa i trzyma nadal super
    Eee tam...trzeba by³o ju¿ za³o¿yæ nówkê...a co z t± now±,bêdzie le¿eæ na pó³ce?Pozdrawiam.
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

wstrz±¶niêty nie zmieszany Awatar WojtekD
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    e38 728 iA
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    11
    Cytat Zamieszczone przez Seba665 Zobacz posta
    Jak sprawdziæ czy pompa oleju siê nie odkrêca w M60 bez otwierania miski olejowej?
    Czasem pomaga szklana kula, ale moja akurat jest w serwisie :)
    Gra muzyka

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar arturo193
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    W planach E38 750i
    Sk±d
    Norwegia
    Cytat Zamieszczone przez Seba665 Zobacz posta
    Jak sprawdziæ czy pompa oleju siê nie odkrêca w M60
    Czasem mog± pojawiæ sie objawy w postaci dlu¿szego ¶wiecenia kontrolki ci¶nienia po odpaleniu lub pojawiania sie komunikatu o niskim ci¶nieniu oleju w silniku...ale to pewnie wtedy gdy pompa jest ju¿ bardzo poluzowana.Lepiej odkrêciæ miskê i sprawdziæ zanim co¶ zacznie siê dziaæ...to naprawdê nie jest tak du¿o pracy a bedziesz mia³ pewno¶c i spokojne noce:D Pozdrawiam.
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2011
    BMW
    by³o e34 3.0 m60
    Sk±d
    ¶l±sk/zabrze
    Warto te¿ sprawdziæ czy zawór w obudowie filtra oleju jest ca³y . U mnie by³ z³amany trzpieñ, który ma go wciskaæ i blokowaæ odp³yw oleju z obudowy do miski po w³o¿eniu filtra przez co na wolnych obrotach po zagrzaniu czasem potrafi³o mrugn±æ ci¶nienie oleju . Olej sp³ywa rurk± nr12 do miski po wyjêciu filtra z obudowy http://realoem.com/bmw/showparts.do?...90&hg=11&fg=30 Na szczê¶cie wysz³o to zaraz po kupnie gdy zmienia³em olej i szybko naprawi³em awariê.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Stargard
    Czy mo¿e cie koledzy podpowiedzieæ mi które to ¶ruby siê odkrêcaja? Czyta³em ¿e nieraz potrafi± one byæ w jakis sposób uszkodzone. Przed otwarciem miski olejowej chcialbym na zapas sie zaopatrzyc w ¶ruby gdyby z tamtymi co¶ by³o nie tak.
    Link do pompy olejowej http://www.realoem.com/bmw/showparts...33&hg=11&fg=30

Prosze o wskazanie ktore ¶róby czê¶ci mog± byæ mi potrzebne jak by co.

Aha i jakie rozmiary kluczy bede potrzebowa³ do dokrecania ¶rób w pompie?
    Ostatnio edytowane przez Seba665 ; 14-02-2012 o 20:46

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    BMW 745 I e65 2005r
    Sk±d
    Opole
    Jak bardzo siê uprzesz to mo¿esz zrobiæ inspekcje pompy endoskopem:) ale to sztuka dla sztuki. Nawet jak zrzucisz michê i nie bêdzie lu¼nych ¶rub to i tak powiniene¶ ustawiæ naci±g ³añcucha wiec koszt nowej uszczelki nigdy nie idzie na marne. W linku te ¶ruby nie s± wyró¿nione. Kup te¿ ¶ruby od michy.
    Ostatnio edytowane przez x-factor ; 14-02-2012 o 21:43

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Stargard
    dam rade ten naci±g ustawiæ? Jakie s± wytyczne tzn jaki ma mieæ luz?

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •