Trochê zimno na dworze a paliwo nie zawsze jest pierwszej jako¶ci co mo¿na zauwa¿yæ przy odpalaniu raniutko.
Pytanie...co¶ dodajecie do paliwa???
Trochê zimno na dworze a paliwo nie zawsze jest pierwszej jako¶ci co mo¿na zauwa¿yæ przy odpalaniu raniutko.
Pytanie...co¶ dodajecie do paliwa???
Przy takich temperaturach 10% benzyny i zawsze pali dobrze :)
Ja do disla przy takich mrozach dolewam dodatek, nazwy ci nie podam bo nie pamiêtam, który kupuje na "CPNach" . Wystêpuje w butelkach 250ml,500ml i 1L cena za 500ml to oko³o 35z³ i wg instrukcji starcza na 600L paliwa. Stosuje to do Sprintera od wielu lat i przy wymienionym filtrze paliwa przed sezonem zimowym nie mia³em problemów. Z dolewaniem benzyny przy osobowych samochodach disla to bym by³ ostro¿ny , szczególnie przy nowych, wtryski w nich padaj± od z³ej jako¶ci "ropy" a co dopiero od benzyny. Ale oczywi¶cie du¿o u¿ytkowników disli stosuje benzynê jako dodatek ale max 5%
Pozdrawiam
Litr, dwa do 100 litrów to wszystko je¶li chodzi o benzynê - przy 10% benzyny to ju¿ nie bêdzie ciekawie, mo¿na zatrzeæ silnik. Tylko oczywi¶cie najpierw lejemy benzynê a potem ropê inaczej guzik z tego bo siê nie wymiesza, ale po co ja to mówiê to chyba oczywiste?
w instrukcji jest napisane ze do tdsa mozna robic mix benzin . na takie mega mrozy lej vpowera . ja dolewam takiego specyfiku jest w litrowej butelce . pisze cos do -40 stopni. w zeszlym roku la³em tez ten sam i nie bylo problemu z paleniem rano. podstawa to dobry aku bo jak bedzie wolno krecic rozrusznikiem to nie odpali przy mrozie. ten specyfik na bp litr kosztuje 41.99 zl leje sie go 50ml na 60 litrow ropy
codziennie rano budzê siê piêkniejszy, ale dzisiaj to ju¿ przesadzi³em :P
Nie polecam Koledzy ¿adnych dodatków do diesla, szczególnie je¶li s± smarowane paliwem. Dodatek jest bardzo suchy i czasem powoduje przytarcie sekcji w pompie wtryskowej.
ex:
E36 325 TDS AC Schnitzer (160KM, 305Nm)
E38 728iA Shadowline Individual
E53 X5 4,4i Sport Pack
jako dodatek do diesla bardzo dobry jest denaturat
Ja tankuje zwyk³± ropke na sprawdzonym shellu i nic nie dodaje a z odpalaniem zero najmniejszych problemow
Ostatnio edytowane przez Leon740i ; 03-02-2012 o 12:57
Cz³owiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to kim jest.
Zdrowy diesel nie potrzebuje ¿adnych dodatków. Moja e28 2.4td pali³a na pierwszy raz przy mrozach do -30' bez dolewania ¿adnych dodatków tankowana gdzie popadnie.
B.-±d¼ M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedy¶ kupiê ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)
Denaturat do benzyny.
Wa¿ne aby wymieniaæ filtr paliwa zaraz jak siê pojawiaj± pierwsze mrozy lub spu¶ciæ wodê z niego.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein