Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Montaż mniejszego wentylatora!!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    było e34 3.0 m60
    Cytat Zamieszczone przez arturo193 Zobacz posta
    Tak...to sa super rozwiazania...zdemontować visco,poprawic inżynierów z BMW i MB to dopiero frajda
    Nikt cię do ściągania Visco nie zmusza, napisałem co zaobserwowałem w okresie 2 lat użytkowania auta, Jeżdżę w 95% po trasach więc Visco nie spełnia swojego zadania, pęd powietrza podczas jazdy w 100% wystarcza tak więc można zaoszczędzić na spalaniu .

wymontuj wspomaganie to moment będzie jeszcze wiekszy.
    Gdyby wychodziły wersje bez wspomagania to czemu nie :D

Doświadczony Użytkownik Awatar arturo193
    BMW
    W planach E38 750i
    Cytat Zamieszczone przez Kołtun Zobacz posta
    Jeżdżę w 95% po trasach więc Visco nie spełnia swojego zadania, pęd powietrza podczas jazdy w 100% wystarcza tak więc można zaoszczędzić na spalaniu .
    Smieszne rzeczy wypisujesz...fajne trasy,że korki sie nie zdarzają...chyba gdzieś po Kazachstanie śmigasz.Visko nie spełnia swojega zadania...lepiej nie komentować.Najlepiej gdybyś nie dawał takich dziwnych rad Kolego.Można zaoszczędzić na spalaniu...ciekawe ile????:D Skoro visco u Ciebie nie spełnia swojego zadania tzn,że wogóle się nie załącza bo,jak twierdzisz,pęd powietrza załatwia sprawę...zatem nie oszczędzasz na spalaniu bo visco i tak sie nie zalączało czyli tak jakby go nie było.Jednak sam napisałeś,że szum zagłuszał muzykę jaką jest dźwięk silnika...czyli jednak zalączało sie czasem a to znaczy,że spełniało swoje zadanie...uwierz mi na słowo...visco bez potrzeby sie nie załącza,no chyba,że jest zepsute.Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez arturo193 ; 01-02-2012 o 14:58
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e34,e32,e38 740iA 1994r
    Jak można jeździć bez wiska?dobry sposób na przegrzanie silnika szczególnie v8,jeśli wisko jest sprawne to zakup używane śmigło takie jak powinno być i będzie po sprawie,w moich byłych bmw e34 i e32 m20 i m30 przy zepsutym wisko nawet zimą jak się tylko zatrzymałem moment temperatura wzrastała do czerwonego pola już nie wspomnę co się dzieje w upał w korku-masakra
    sławomir

Początkujący Użytkownik Awatar PawlusK
    BMW
    E32 730i
    Z tego co pisze kolega chyba faktycznie jeździł po Kazachstanie i chyba przy -20 .....
    Wiem jedno.... mojej e34 2.0 24V wystarczyło niecałe 30km z tego 25 tzw trasa ( drogowa trasa średnicowa, Zabrze- Katowice )
    niestety do domy nie dojechałem bo w becie brakło skali temp (padło visco) przy temperaturze ok 15-20*C .

Jakoś nie wyobrażam sobie trasy bez visca
    Dwie miłości - dwie pasje BMW&Cat

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    było e34 3.0 m60
    Cytat Zamieszczone przez hektorek106 Zobacz posta
    Jak można jeździć bez wiska?dobry sposób na przegrzanie silnika szczególnie v8
    jeżdzę drugo rok V8 bez visco i ani razu nie przegrzałem
    Smieszne rzeczy wypisujesz...fajne trasy,że korki sie nie zdarzają...chyba gdzieś po Kazachstanie śmigasz.
    śmigam po całym śląsku choć zdarzają się wypady poza śląsk i latem i zimą.

czyli jednak zalączało sie czasem a to znaczy,że spełniało swoje zadanie...uwierz mi na słowo...visco bez potrzeby sie nie załącza,no chyba,że jest zepsute.
    każde dobrze działające visco jak silnik jest zimny przez chwilkę chodzi spięte na stałe po czym się luzuje aż do zagrzania , ale olej który w nim jest powoduje , że zawsze stwarza jakiś opór a szczególnie latem. Dodatkowo przekraczając pewną prędkość obrotową siła odśrodkowa powoduje również połączenie na stałe co np. przy wyprzedzaniu da się odczuć . Polecam lekturę na temat Visco a dowiesz się , że zastosowano je aby zapobiec w maksymalnym stopniu przegrzaniu silnika .
    Można zaoszczędzić na spalaniu...ciekawe ile????
    odkręć , pojeździj tym samym stylem jazdy którym jeździsz a zobaczysz ile , nie da się powiedzieć , że spali 1 litr mniej czy 5 litrów mniej , zależy jak jeździsz. U mnie akurat w e34 1l/100 mniej i około 0,5l/100 w mercu , i dynamika jazdy na wysokich obrotach znacząco lepsza.
    Jak można jeździć bez wiska?dobry sposób na przegrzanie silnika szczególnie v8
    mam V8 dodatkowo używam klimy i nie mam problemów z przegrzewaniem

zatrzymałem moment temperatura wzrastała do czerwonego pola już nie wspomnę co się dzieje w upał w korku-masakra
    m20 i m30 ma fabryczną wadę jeśli chodzi o chłodzenie , na forach driftingowych łatwo znaleźć jak to naprawić nie wymieniając viskozy i chłodnicy które pewno są sprawne

Cytat Zamieszczone przez PawlusK Zobacz posta
    Wiem jedno.... mojej e34 2.0 24V wystarczyło niecałe 30km z tego 25 tzw trasa ( drogowa trasa średnicowa, Zabrze- Katowice )
    niestety do domy nie dojechałem bo w becie brakło skali temp (padło visco) przy temperaturze ok 15-20*C .
    ja jeźdzę dzienni od Gliwic do Mikołowa i z stamtąd do Katowic i nie mam problemów z temperaturą

Napisze jeszcze raz , nie chcecie nie musicie , 90% samochodów jeździ bez visco bo jest to niepotrzebne , wystarczy elektryczny wentylatorek, który w razie stania w korku wymusi przepływ powietrza . Auta jeżdżą i mają się dobrze. Visco poza tym jest tak samo zawodne jak wentylator elektryczny.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    wiele
    Cytat Zamieszczone przez BOSS Zobacz posta
    Ten mniejszy jest od malej benzyny wiec ktos ci kity zenil ze niby ten sam motor i rocznik...

Z takim wiatraczkiem sprawnosc ukladu chlodzenia spada na o prawie 20% bo tunel nie pasuje do niego wiec podcisnienie powodowane przez wiatrak w tunelu dosc mocno spada- mowac kolokwialnie wiatrak nie zasysa powietrza poprzez chlodnice
    W zimowych warunkach nie ma to znaczenia- problem pojawi sie w korku, upale i wlaczonej klimie
    dżizas... za pisanie takich glupot to powinieneś bana dostać.

ciekawe jak wyliczyles,ze sprawnosc ukladu z wiatrakiem mniejszym o 3,5cm spada o 20% :D tak na marginesie nie wiesz co to wogóle jest wydajnosc ukl. chlodzenia - wiatrak to nie ma z nią nic wspolnego.

I gdzie ty tam masz jakiekolwiek podciśnienie wokół chłodnicy... masakra.

Aduś - spokojnie mozesz jezdzic z tym mniejszym wiatrakiem, absolutnie nie odczujesz zadnych zmian w temp silnika, nawet w upaly. Chyba ze masz zamiar atakować tym, wedlug niektorych z tego forum, sportowym samochodem rekord toru poznań :) wówczas polecam zmianę na większy

Doświadczony Użytkownik Awatar arturo193
    BMW
    W planach E38 750i
    Cytat Zamieszczone przez dobrus Zobacz posta
    Aduś - spokojnie mozesz jezdzic z tym mniejszym wiatrakiem, absolutnie nie odczujesz zadnych zmian w temp silnika, nawet w upaly.
    Nastepny najmądrzejszy z mądrych...Ty powinieneś bana dostać...kolega temperatury nie odczuje ale silnik w jego aucie napewno...kropka.Wymień Kolego ten wiatrak na taki jaki powinien być i nie słuchaj tych bredni...widać,ze co niektorzy są lepsi od konstruktorów z BMW i MB.
    nie wiesz co to wogóle jest wydajnosc ukl. chlodzenia - wiatrak to nie ma z nią nic wspolnego.
    Nie...wiatrak jest tam dla ozdoby...
    I gdzie ty tam masz jakiekolwiek podciśnienie wokół chłodnicy...
    Między chłodnicą i wiatrakiem jesli zalączy się visco...ciężko to sobie wyobrazić????...zatem bardzo mi przykro.Pozdrawiam.
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    wiele
    Arturo - nie jestes partnerem do dyskusji dla mnie, sory :) najpierw doczytaj definicję podcisnienia, poznaj specyfikę ukladow chlodzenia, to pogadamy.

Kołtun - glupoty opowiadasz o tym spalaniu i wiekszym momencie bez visco. Jezdzilem takze bez niego, bo mialem w e30 zaraz po swapie na 2.8 m52 problem z miejscem i nic takiego nie zauwazylem. Visco spelnia swoja role duzo lepiej niz elektryk.
    Ostatnio edytowane przez dobrus ; 02-02-2012 o 14:39

Vip Vip Awatar Adus81
    BMW
    e38 740i V8
    hmmm i mam rozkminepoczekam jeszcze chwilę,będe dalej śledził wasze odp.i może znajdę jakąś konkretną odpowiedź i pomoc z waszej strony:o

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    wiele
    Aduś, ja ci to mówię z punktu widzenia praktyka, którym jestem. Jezdzilem roznymi bmw z roznymi wentylatorami, bez wentylatorow itd więc wiem co mówię.

Aha jeszcze jedna ważna kwestia - bardzo często jeśli padnie visco, i robi się na nim zbyt duże spięcie to objawem jest wlasnie wyłamanie łopatki/łopatek wentylatora. w motorsporcie czasami spina się visco na sztywno dla lepszego chlodzenia i wówczas, po jakims tam przebiegu skutek jest zawsze ten sam - więc sprawdź to w pierwszej kolejności proszę, bo taka urwana lopatka potrafi narobic sporo szkod pod maska, np poprzecinac węże chlodzące. Ale o tym ci już forumowi eksperci nie powiedzą, bo zwyczajnie tego nie wiedzą. Pozdrawiam i dla mnie EOT
    Ostatnio edytowane przez dobrus ; 02-02-2012 o 19:27

Uprawnienia umieszczania postów