tu sobie strzeliłeś w stopę :)
Dobrus przed napisaniem kolejnego postu zrob sobie maly test w domu: wez jakies kółko, załóż sobie na niego patyczek tak jak miarę promienia następnie zakręć i policz ile razy w ciagu minuty obroci się koniec patyczka przy środku kola a ile razy obróci sie koniec patyczka na jego krawędzi. :P
Czyli tak, jezeli wloze mniejsze kola np. od 3er efekt bedzie inny niz po zmianie mostu, ponieważ skrzynia odczyta na czujniku wyższą prędkość obrotową i zmieni bieg wcześniej. W przypadku zmiany mostu będzie się wyżej kręcić ponieważ predkośc odczytywana z czujników ABSu będzie identyczna jak obecnie.
Ostatnio edytowane przez Michal750 ; 05-02-2012 o 20:50
Trzeba by miec potwierdzone czy czyta prędkość z czujnika ABS i dokładnie z którego , bo wydaje mi się że z lewego przedniego koła , wtedy zmiana kółek z 3er da ten sam efekt co zmiana mostu .
Na 99% jestem pewien że przy zabawach na śniegu licznik prędkosci szaleje :)
kolego skrzynia głównie sugeruje sie obciążeniem a nie prędkością z czujników zauważ że nawet kiedy abs czy licznik nie działają to skrzynia i tak zmienia biegi
Tak więc zmiana kółek aby to sprawdzić nie wchodzi w grę :) przekonać się można jedynie po zmianie mostu i trzeba zrobić pomiary przed zmianą na tym samym odcinku drogi przy podobnej temperaturze co po zmianie i porównać wyniki.
ale wtedy na ogół świeci getreiben programm , czyli chodzi w trybie awaryjnym który jest sztywno zaprogramowany
Ostatnio edytowane przez Kołtun ; 05-02-2012 o 20:59
co składa sie na pomiar obciążenia?
ręce opadajązmień wkońcu ten dyfer i zdawaj relacje z przyśpieszeń , a i pomiar wykonaj gpsem a ja CI mówie że przyśpieszenie się nie poprawi
Z tego co pamiętam jak w poprzedniej e38 przestał mi działać licznik to sprawdzali prawy tylny czujnik ABS, ale najlepiej aby jakiś mechanik się wypowiedział
było e38 730d 1999r, e38 750i 2000r, e53 4.4i 2001r, e46 330Ci 2001r