Jędrek a Ty dalej swoje. Dlaczego wiec nie ma na dyfrze przełożenia 1:1 tylko tak szczegółowo wyliczone do 2 miejsc po przecinku? nie dość że by tak samo przyspieszal to jeszcze V-max byłby znacznie wyższy według Twojego toku myslenia :)
Proszę tutaj pisza ludzie którzy to przerabiali:
http://www.bmw3er.pl/printview.php?t...d5be746ed2ba5b
radzio - 05-04-11, 22:09
Ja w swojej świeżej E36 miałem silnik 2litry (w budzie od 2,8) .Zaraz po zakupie wsadzilem most 3,38.Wiązalo sie to ze zmianą półosiek,wszystko pięknie pasowalo na frezach.Taki most wsadzilem bo taki znalazlem a siedzial od 2,8 (2,93) i strasznie cięzko to jeździlo.Teraz kiedy już włożyłem silnik 2,8 to tak z ciekawości zostawiłem most 3,38 żeby zobaczyć czy lepiej zamiata.I jestem mile zaskoczony.Biegi nie są za krótkie, prędkośc max jeśli spadła to nie wiem bo nie sprawdzalem ale szybko nie latam to nie ma wiekszego znaczenia.Bunia rwie z miejsca jak głupia,czy 2 czy 3 bieg jest bardzo dynamiczny bo ma lżej.Potrafi ładnie przyspieszać już od 1-1,5tys na 2-3 biegu.Odcinka ok 6500obr. Mam nadzieje że półośki to wytrzymają bo są przecież troche cieńsze , ale w sumie przecież grubość freza na końcach jest ta sama to nie weim czy półośki mogą być dużo słabsze.Jak coś to zawsze mogę wsadzić nominalny most z półosiami , bo leży i czeka, ale narazie ani mi to w głowieCo do Twojego wywodu nt redukcji 1/2:MIKUr1 - 15-02-11, 11:48
Zależy czy wolisz mieć lepsze przyspieszenie czy większą prędkość maksymalną. Jak przyspieszenie to krótszy, jak prędkość to dłuższy.
landrinito - 15-02-11, 12:28
No lepsze przyspieszenie tzn jaki polecasz
MIKUr1 - 15-02-11, 15:44
Ty i tak masz krótszy niż M44. Przełożenie Twojego dyfra to 3,45 (zakładając, że nikt tam nie grzebał). Gdybyś faktycznie chciał, żeby auto lepiej przyspieszało to dobry by był 3.91, takie dyfry występowały w E36.
wladek1712 - 15-02-11, 16:06
No ten mój troszkę już huczy więc zastanawiałem się nad wymianą
Czy aby na pewno te mosty mają takie same przełożenia??Gdzieś czytałem że nie
No właśnie IS teraz przyśpiesza jak szalony na pierwszym biegu ale na 2 jedzie max 80
landrinito - 15-02-11, 16:17
MIKUr1 napisał/a:
Gdybyś faktycznie chciał, żeby auto lepiej przyspieszało to dobry by był 3.91, takie dyfry występowały w E36.
No to takiego bede szukal
wladek1712 napisał/a:
No właśnie IS teraz przyśpiesza jak szalony na pierwszym biegu ale na 2 jedzie max 80
Moj na 2 ma ok.90km/h z tym ze na lpg i odcinka jest na ok. 6.5
Źródła cytatów: http://www.bmw3er.pl/printview.php?t...d5be746ed2ba5blandrinito - 08-03-11, 17:01
Jak to widzicie jakbym zalozyl dyfer od isa ino automat przlozenie 4.44 bedzie wieksze przyspieszenie ? ogolnie na jaki byscie wymienili ?(chodzi mi o przelozenie) czy pozostac prz 3.45 ?
MIKUr1 - 08-03-11, 18:10
darth talil napisał/a:
MIKUr1 napisał/a:
darth talil napisał/a:
http://www.bokchoys.com/d.../GearRatios.htm
ściąga za sporo pnktów
No i tu już automaty są A automatach zawsze są krótsze dyfry.
chciałeś powiedzieć dłuższe im większa liczba na dyfrze tym wał musi wykonać więcej obrotów w stosunku do 1obrotu koła przyjrzyj się tabeli final drive
Od strony technicznej masz racje, tylko że utarło się że krótszy dyfer - krótsze biegi lepsze przyspieszenie, dłuższy dyfer, dłuższe biegi, (lepszy V-max), łatwiej tak pojąć bo jest analogicznie
Landrinito, jak założysz 4.44 a masz 3,45 fabrycznie to będziesz miał tak zajebiste przyspieszenie, że autem się nie będzie dało jeździć. Biegi będziesz miał króciutkie a v-max około 160-170km/h.
Link z cytatów do tabel: http://www.bokchoys.com/differential/Speed.htm
Ostatnio edytowane przez Michal750 ; 05-02-2012 o 22:00
MICHAŁ skoro jesteś pewny to po co zawracasz głowe bież sie i wymieniaj, zauważ że te opinie co do poprawy przyśpieszeń są od właścicieli małych silników gdzie start z miejsca powoduje przyduszenie silnika więc w takim przypadku ma to sens a nie w 750 gdzie i tak silnik jest w stanie zrywać przyczepność i na 2 biegu ,moje pytanie czy jest tu ktoś kto wykonał taki zabieg w takim aucie i może napisać o poprawie przyśpieszenia ,wątpie
OK byłem dziś w FW Motorsport. Chłopaki zaproponowali mi wstępnie przełożenie środka dyfra 3.22 (M3?) do mojego i o ile to by wyszło cena z montażem i wszystkimi materialami do tego potrzebnymi to okrągły 1000zł.
Saillupus - nie mamy pewności czy to wyjdzie a ja mam teraz inne wydatki na bumcie. Pewnie włożę sobie na razie zwykłe 3.14 od naszego kolegi :)
Chłopaki polecają do codziennej jazdy 25-35 ("a nawet 40") procent przy czym podobno w e46 po takim zabiegu nigdy nie było problemów z DSC.
Jeżeli Ty chciałbyś spróbować zrobić taki zabieg to napisz na PW mam pewien pomysł ;)
Mi wyskoczyła inna inwestycja i na razie nie mam czasu grzebać przy aucie - może w maju o_O
zobaczę ile pieniędzy zostanie mi z malowania i zmiany wnętrza to będę intensywnie myślał, bo irytuje mnie zostawianie jednego śladu ;/
było e38 730d 1999r, e38 750i 2000r, e53 4.4i 2001r, e46 330Ci 2001r
Odgrzeję kotleta. Mam szperę w e38, przełożenia 3,23 i odpowiedź na cały temat jest bardzo krótka - da się, jeździ się o wiele lepiej, nie ma problemów z DSC itp
Warto ;)
e38 m62TUb44 740i
od czego masz wstawioną szpere.
730
Sam zakladales? Co to za dyfer?? (Z jakiego modelu) ew. Jaki koszt I gdzie? :)
Szpera jest od m3 e46. Dyfer od 740i 94' - możliwość odkręcania flansz. Przy okazji zmiana przełożeń na 3.23
Dyfer składał Michał ze Strykowa.
e38 m62TUb44 740i