-
Zaawansowany Użytkownik
ja sie wypowiem bo hidy montuje od 2006r. Zasady to: nie montować hida do lamp bez soczewki i szkieł ryflowanych bo oślepiają jak cholera, poziomowanie to pic na wodę, mam w e39 i naprawiałem w e90 i nie działa to na zasadzie że przestawia lampy jak sie jedzie po dziurach tylko w chwili kiedy obciążymy samochód sterownik posługujący sie 2 czujnikami z przodu na wahaczu i z tyłu również na wahaczu zmienia ustawienie lamp w czasie jazdy sie już nie reguluje, najbliższe linie światło cienia są w przypadku żarówek h7 na soczewce są prawie identyczne jak w ori d2s, układ zmywania to pic na wodę dosłownie kiedy jedziemy za dajmy na to ciężarówką i cały czas leci brud z pod kół to przy intensywności działania tego w przypadku e39 co piąte mycie szyby lub ok 5 min brud schnie na kloszu gdyż rozgrzewa sie on przez skupiającą światło soczewkę idealnie w punkcie padania snopa światła. Zmywanie samych płynem bez ingerencji mechanicznej w brud nic nie daje. Owszem jak np. w volvach są wycieraczki to wtedy tak. Dobre zestawy HID działają bez zarzutu ok 2 lata lub 50 000 km tzn potem działają dalej ale spada skuteczność światła bo żarniki zaczynają sie wypalać, z moich obserwacji wynika że przy przebiegu 25000 km rocznie należy zmieniać żarniki co rok wtedy cały czas jest dobre światło. Odnośnie barwy żarników to moim zdaniem tylko 4300 K bo świecą prawie całkowicie białym światłem. przetwornice w e38 montuje w oryginalnych miejscach czyli pod lampą po otworzeniu maski w ogóle nie widać że jest coś grzebane przy lampach. Dodatkowo u siebie mam przestawioną przesłonę na wersje usa czyli --- --- a nie --/ ---/. Po przestawieniu mam pewność ze np. na zakrętach nie będę oślepiał nikogo strefą doświetlania pobocza, a pobocze w po założeniu hid w opcji --- --- jest lepiej oświetlone niż na standardowych żarówkach h1 i standardowych ustawieniach przesłony. Jeszcze jedna rada jest taka że należy przy montażu xenonu rozebrać lampy i je wyczyścić z takiej mgły która sie zrobiła przez 10 czy 15 lat.
Ostatnio edytowane przez 525d ; 26-01-2012 o 14:37
Uprawnienia umieszczania postów