Problem w tym, że audio to jedno z tych zagadnień gdzie nie ma uniwersalnego przepisu. Ja mam inne wymagania od Ciebie, ktoś inny będzie oczekiwał jeszcze czegoś innego, a to wiąże się często z żonglerką sprzętem żeby trafić na to co nas zadowoli. Twój sprzęt odpowiada tobie, spodoba się wielu osobom, ale zapewne kompletnie nie będzie mi odpowiadał, jak w tym momencie chcesz to rozwiązać? Wg mnie nie da się. Po prostu mamy inne wymagania, możliwe że słuchamy także innej muzyki. Te wszystkie czynniki powodują, że nie ma jednej recepty na dobry sprzęt audio.
Kupując używany sprzęt zyskujemy przede wszystkim 2 rzeczy. 1 to kwota "zaryzykowana" jest wyraźnie niższa niż w przypadku kupna nowego, często sprzęt da się sprzedać po kosztach a więc nie jesteśmy stratni(jeśli nowy sprzęt nam nie przypadnie do gustu to bez straty będzie ciężko go sprzedać). 2. to informacje na forach co w wielu przypadkach spowoduje, że będziemy mieć jakieś informacje o sprzęcie(chociażby czy warto nim się interesować)