Z różnych norm pomiaru. STX podaje moc RMS, Tonsil podawał znamionową. Różnica taka, że tonsil robił test 100h szumem(w odgrodzie bądź skrzyni zamkniętej), a stx mierzy wg tych samych norm wg których mierzą wspomniane przeze mnie firmy
Póki co STX nie zrobił wooferów do samochodu. Można spróbować z seria SK(jest tańsza od AWX, a też niezła). Nie wiem tylko czy są modele 4ohm.
W przypadku Tonsilu ciekawym zestawem samochodowym była seria Speed(1300 i 1700), głównie woofer z tego zestawu się wyróżniał
Nie mam nic wspólnego z STX'em. Po prostu nie lubię jak ubóstwia się jedną firmę, a drugą miesza z błotem. Jak chcecie coś rozważać to porównujcie konkretne modele
Może zrobimy "ślepy" test. Weźmiemy 2 te same głośniki, w jednym zostawimy piankę, w drugim zmienimy górne zawieszenie na gumę. A później nie wiedząc czego słuchasz stwierdzisz co brzmi lepiej. Moim zdaniem nie zauważysz różnicy ;)
Pianka jest przede wszystkim tańsza i to jeden z argumentów jej stosowania. Stosuje się ją także w samochodzie, tylko odpowiednio impregnuje.

Odpowiedz z cytatem