Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 93

Wątek: Montujemy niedrogie, dobre audio w e38 :) vol.2 - półka DSP i głośniki Logic7?

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez przemol Zobacz posta
    a nie metodą prób i błędów " a może kupię używany wzmacniacz od osoby X za 100zł ".
    Problem w tym, że audio to jedno z tych zagadnień gdzie nie ma uniwersalnego przepisu. Ja mam inne wymagania od Ciebie, ktoś inny będzie oczekiwał jeszcze czegoś innego, a to wiąże się często z żonglerką sprzętem żeby trafić na to co nas zadowoli. Twój sprzęt odpowiada tobie, spodoba się wielu osobom, ale zapewne kompletnie nie będzie mi odpowiadał, jak w tym momencie chcesz to rozwiązać? Wg mnie nie da się. Po prostu mamy inne wymagania, możliwe że słuchamy także innej muzyki. Te wszystkie czynniki powodują, że nie ma jednej recepty na dobry sprzęt audio.
    Kupując używany sprzęt zyskujemy przede wszystkim 2 rzeczy. 1 to kwota "zaryzykowana" jest wyraźnie niższa niż w przypadku kupna nowego, często sprzęt da się sprzedać po kosztach a więc nie jesteśmy stratni(jeśli nowy sprzęt nam nie przypadnie do gustu to bez straty będzie ciężko go sprzedać). 2. to informacje na forach co w wielu przypadkach spowoduje, że będziemy mieć jakieś informacje o sprzęcie(chociażby czy warto nim się interesować)
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Zaawansowany Użytkownik Awatar kasin
    BMW
    E38 735i
    Cytat Zamieszczone przez Michal750 Zobacz posta
    O konkrecik jest. Tylko co mam rozumieć przez: "puszki zastąpi dystansami", nie chodzi chyba o to aby odwzorować kształt plastikowej obudowy z MDFu tylko....?
    na alledrogo są dystanse z MDFu, tylko ze to jest przejście z orgi.13 na 16 http://allegro.pl/dystans-dystanse-m...166273899.html
    ale w taki sposób możemy dodać mocniejsze granie.
    Przy okazji znalazłem jakiś procesor DSP z JL który można podpiąć pod orgi.instalacje http://allegro.pl/jl-audio-cl441-dsp...170729893.html i tu pytanie do osób bardziej zaawansowanych czy to rzeczywiście może polepszyć audio w naszych 7er.bo jeśli tak to mi się wydaje że to będzie lepszy patent niż grzebanie , dokładanie głośników ,wzmacniaczy itp

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    No dobrze ale jak to zrobić zakładamy głośniki 16cm z tym dystansem i zostawiamy maskownicę w boczku 13cm?? Co z tym uszczelnieniem? Jak dźwiek "wydostanie się" przez mniejsze otwory?

Montaż:
    Odkręcamy fabryczny głośnik z plastikowym adapterem i w te same miejsca przykręcamy pierścień z MDFu a do niego wkrętami głośnik.
    Ktoś wie kto robi te głośniki?
    http://allegro.pl/ford-mondeo-mk3-gl...156213684.html
    Ostatnio edytowane przez Michal750 ; 29-02-2012 o 21:37

Zaawansowany Użytkownik Awatar szajboos
    BMW
    e38 730d i Peugeot 806 2.0 HDi
    Kolego, 800zł to kosztuje sam kondensator...
    Który można z powodzeniem zastąpić malutkim aku ze skutera lub motoru. O ile pamiętał takie rozwiązanie miał u siebie kolega, a grało u niego jakieś 3kW w bagażniku. Które zresztą też kosztowało sporo mniej bo było używane. Moje 13 VDO kosztowały mnie trochę ponad 100 zeta. Były nowe, a zestaw normalnie kosztował ok. 1000 PLN.

Jestem zdania, że skoro już coś robić to raz i porządnie, a nie metodą prób i błędów
    A wg mnie lepiej wydać połowę kasy i mieć lepszy sprzęt wyższej klasy, ale używany niż nowe g**no za 6 kantów. Sorry, ale znam lepsze sposoby na wydanie takiej gotówki.

Kurcze, może jednak złożę do kupy tą moją rozpadówę i przyjadę na ten zlot i posłuchamy tej mojej taniej, więc zapewne lipnej wydumki i Twojego super sprzętu za pierdylion monet.

A co do istoty tematu, da się zrobić tanio i naprawdę dobrze, tylko trza robić z głową. I najlepiej mieć kogoś oblatanego w temacie (w moim przypadku mam kolegę cursora) lub poczytać fora tematyczne. No i jak pisał cursor zacząć od porządnego montażu. Ja mam zdjęte boczki przednie od 2 miesięcy, ale nie mam kiedy zabrać się za dystanse i wygłuszenie. A to trzeszczenie klamek zewnętrznych, tych śmiesznych puszek plastikowych itp. już wybitnie mnie wkurza

Doświadczony Użytkownik Awatar brunoz
    BMW
    E38 740iA
    Blog
    11
    szajboos, mam też te 13cm VDO Dayton z okrągłymi zwrotnicami. Początkowo podłączyłem je do ori radia w ori plastikowych puszkach.
    Głośniki bez wycięcia tyłu nie mieszczą się, ale wyciąłem tył tylko w jednej puszcze a drugą dla eksperymentu zostawiłem jak jest, ale głośnik zamieściłem na gumie, która idealnie dystansowała i uszczelniała go do obudowy. Natomiast tweetery zamontowałem fachowo pod oryginalnymi siateczkami BMW w górnej części drzwi.

Moim zdaniem ten grajacy w samej puszcze ma delikatnie więcej mid-basu. A z kolei wywalenie ori "zwrotnicy" z puszki pogarsza sprawę, bo bas ucieka (nie działa to jak otwór bass reflex).
    Nie próbowałem jeszcze zasilić ich czymś mocniejszym. Na to póki co brak czasu, ale na wiosnę uporam się z tym.

A co do dystansów z allegro. Kupiłem je ostatnio. Nie montowałem jeszcze, bo nie mam głośników 16 cm. Ale produkt wygląda bardzo dobrze i jest tani. Pan sprzedający mówił, gdy pytałem o dystanse na inny rozmiar, że jest w stanie mi takie też zrobić, a także na tylne drzwi - potrzebny tylko rys. techniczny. Dodał też, że przy montażu dystansu i głośnika 16 cm, nie potrzeba żadnych modyfikacji boczka. Mam dla porównania szkodnika (skodę) w której w plastiku grają jakieś fabryczne Philipsy 16cm i jestem zaskoczony, że dają radę nawet nawet. Oczywiście ekstra dołu do którego przyzwyczaił mnie sub w domu nie ma, ale jest nieźle. Mam nadzieję, że osiągnę taki (a na pewno lepszy) efekt za pomocą tych dystansów. Tym bardziej, że szkodnik nie ma wcale wytłumionych drzwi a także ma otwory technologiczne przykryte tylko boczkiem.
    Nein! Mein Schnitzel!

BMW
    Tylko że 16cm pod orginalną kratką będzie grało w boczek, co zapewne spowoduje jego trzeszczenie i tym podobne zjawiska.

Te VDO mam w puszkach (jeszcze), wycięte tyły (sporo więcej niż potrzeba by zmieścić głośnik), puszki oklejone z zewn. matą Boll, wewnątrz wypchane watą dla wygłuszenia no i zostawione te ori zwrotnice (ale w sumie jako uszczelnienie). Napędy były już różne do tego, na początku Yamaha (35W na kanał i już było spooooro lepiej), potem stare Sony, aktualnie Kenwood. I nawet po odłączeniu suba było bardzo fajnie. Teraz mam zdjęte boczki i gra to dużo gorzej niż z założonymi. Następne kroki u mnie to wytłumienie drzwi i dystanse z mdf'u, tyle że wykonam je sam po pomiarach własnych

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    Też mi się wydaje że założenie 16cm głośnika będzie najlepszym rozwiązaniem.

Nie wiem czy czegoś nie mieszam poprawcie mnie jbc ale wydaje mi się że kluczowa jest powierzchnia membrany czyli mniej więcej taki stosunek głośnika 13 do 16:

3,14 x 6,5cm (r) do kwadratu vs. 3,14 x 8cm do kwadratu
    czyli
    132cm2 aktywnej powierzchni w przypadku 13cm membrany vs. 200cm2 w przypadku 16cm membrany

prawie 2x tyle nam gra. Zauważyłem że nawet w niskiej klasy autach gdzie głośniki są 16cm dźwięk jest o niebo bardziej dynamiczny.

Konia z rzędem temu kto znajdzie lub skonstruuje eleganckie maskownice aby można było powiększyć otwór w boczku.

BMW
    Nie tylko powierzchnia membrany się liczy. Chociażby siła układu magnetycznego ma ogromne znaczenie. Druga sprawa to napęd.

Doświadczony Użytkownik Awatar brunoz
    BMW
    E38 740iA
    Blog
    11
    Michal750 - maskownicę da się znaleźć podobną. Nawet znalazłem (tu na forum) odpowiednią farbę, która jest idealna do szarych N6TT boczków.
    Maskownice są zazwyczaj czarne, ale dam sobie wszystkie włosy z nosa uciąć, że widziałem łudząco podobne w wyglądzie dla dowolnego innego rozmiaru. Dopasować, pomalować i powinno być wzorowo.

Może coś z Alfa 156 albo Golf 4 będzie podobne?
    Ostatnio edytowane przez brunoz ; 02-03-2012 o 14:27
    Nein! Mein Schnitzel!

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    Rzuc na forum jakies linki/zdjecia bedziemy myslec. Jeśli przypasuje to pierwszy dam 16cm z jakiegos forda.

Uprawnienia umieszczania postów