Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 93

Wątek: Montujemy niedrogie, dobre audio w e38 :) vol.2 - półka DSP i głośniki Logic7?

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    Ja za półkę czarną (!) z maskownica roleta i głośnikami + 4x dywaniki czarne + 2 listewki pod tunel z wysyłką zapłaciłem 290zł... Wzmacniacz podobno uszkodzony (z jakimś logo JBL) 400W bodajże wziąłem za free, kumpel naprawił za 4 browary jakąs pierdolke i podrzucił schemat, dzień dłubania w kabelkach i to wszystko. Efekt jest po prostu nieporównywalny z tym co było - te głośniczki potrafią grać. Spodziewam się że będzie jeszcze lepiej z wooferami w środku a nie tubą w bagazniku.

Punktem odniesienia dla mnie jest DSP. Jak dla mnie brzmi ok.

szajboos przypomnij mi jakie masz glośniki u siebie?
    Ostatnio edytowane przez Michal750 ; 29-02-2012 o 19:08

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez przemol Zobacz posta
    DCBL Dragu
    A co to jest? Ja znam dB Drag, dB Race itp, ale DCBL nie znam ;)

13stki nie mają sensu - śmiem twierdzić, że " pospolity zjadacz chleba" nie usłyszy różnicy między standardowymi głośnikami NOKIA a głośnikami inne firmy.
    Kilku takich "pospolitych zjadaczy chleba" ze śląska szukało subwoofera u szajboosa, gdzie w drzwiach grały 13cm głośniki napędzane 35W RMS. Masażu nerek czy nawet nogawek nie ma, ale chyba mówimy o jakościowym graniu, więc moce rzędu 500W i więcej nie są nikomu potrzebne

- do tego stacja multimedialna 2DIN Pioneer - mówcie co chcecie ale mnie nie przekonuje BMWowskie rozwiązanie.
    Jedno i drugie ma swoje zalety i wady. Stacja multimedialna często daje większe możliwości. Choćby dlatego, że można kupić jedną z wyższych modeli Alpine, spiąć to z procesorem(np. PXA-H700) i mieć aktywne zwrotnice(3drogi + sub) plus korekcja czasowa na każdym kanale. Co pozwala na duże możliwości w konfiguracji sceny, ale tracimy board computer(stacja z wysuwanym monitorem w e38 uważam za nieporozumienie), nie do każdego radia da się dostać adapter żeby zachować sterowanie z kierownicy. Kolejny argument to ten, że mając dużą nawigację mamy to seryjnie nic nie kombinowane itd. a wyprowadzić RCA z tunera radiowego to naprawdę nieduży problem.

Cytat Zamieszczone przez Michal750 Zobacz posta
    Moznaby za to faktycznie wstawic jakies 16ki np z forda czy fordowskiej mazdy bo tam sa niezle fabryczne ale nie widzialem dotad ladnych maskownic ktorymi moznaby zastapic oryginalne. Ten temat nie jest dla osob mogacych sobie sprawic sprzet za pare tys. Zl bo wiadomo że wtedy bedzie lepiej.
    Powtórzę się. Podstawa to montaż. Nawet seryjne nokie zagrają lepiej jak drzwi porządnie się wygłuszy, seryjne puszki zastąpi dystansami z MDF, a odcinek od głośnika o boczka uszczelni się. Myślę, że po takim zabiegu niejeden mógłby się zdziwić.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740i + Porsche Cayenne 4.5
    Cytat Zamieszczone przez szajboos Zobacz posta
    No to śmiem twierdzić że ja za jakieś 800 zeta jestem bardzo blisko tego co masz u siebie z trochę bardziej klasowym subwooferem. I powiedz co jest złego w używanym sprzęcie? To że np. bardzo dobry, stary wzmacniacz Hifonicsa o mocy rzędu 1kW kosztował 150 złotych? I takie przykłady na sobie mogę mnożyć. Nie mówię już nawet o cursorze, który właśnie jest właścicielem tego Hifona i innych klasowych sprzętów kupionych za bezcen.
    Kolego, 800zł to kosztuje sam kondensator... A za 150zł to nie wiem czy się zmieścisz w zakupie samego okablowania do sprzętu. Sam temat wątku wprowadza w błąd. W car audio albo coś jest tanie albo jest dobre. Połączenie tych dwóch cech jest technicznie niemożliwe. Owszem, można kupować
    używany sprzęt audio tylko, że kupujesz kota w worku, a szczerze mówiąc za bardzo cenie swój czas i swoje nerwy abym miał się bawić w takie coś. No ale niech każdy robi jak uważa.

Zaawansowany Użytkownik Awatar krzysiek7er
    BMW
    brak... tym czasem Omega B FL 2.2
    Całość to wydatek rzędu 5-6 tyś zł i jest to absulutne minimum , żeby osiągnąć przyzwoity dźwięk. No chyba , że ktoś zastanawia się nad zakupem używanych blaupunktów za 40zł... Można i tak. Można też wyruszyć bobslejem na Marsa
    Tu się zgodzę z Michal750, że nie każdego stać na takie audio a przynajmniej nie od razu. A tak ode mnie. Jak ktoś ma 5-6tyś na audio to ma dodatkowy 1tyś n a oddanie auta do profesjonalnej firmy, która zrobi wszystko na tip top łącznie z wygłuszeniem ( każdy orientujący się w temacie wie, że montaż sprzętu za kilka tyś bez wygłuszania wnętrza, które de facto tanie nie jest mija się z celem ). Temat jest jak poprawić jakość audio a nie jak zrobić z auta salę koncertową.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    Cytat Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
    drzwi porządnie się wygłuszy, seryjne puszki zastąpi dystansami z MDF, a odcinek od głośnika o boczka uszczelni się
    O konkrecik jest. Tylko co mam rozumieć przez: "puszki zastąpi dystansami", nie chodzi chyba o to aby odwzorować kształt plastikowej obudowy z MDFu tylko....?

W jaki sposób wygłuszyc drzwi? Był kiedys kiedyś taki temat może ktoś odkopie??

tanie albo jest dobre. Połączenie tych dwóch cech jest technicznie niemożliwe.
    Język polski się kłania. Niemożliwe to może być we wzorze, ale "dobre" i "tanie" to pojęcia względne więc trzymajmy się jednak tych wzglednych pułapów ok?

Po raz 40 apeluje - temat jest dla użytkowników których nie stać puki co na profesjonalne audio za parę tys. zł. Staram się tu czegos dowiedzieć i jednocześnie podpowiedzieć innym "dłubaczom". Jeśli stać Cię na taki sprzęt to ja się naprawde bardzo z tego cieszę i szczerze gratuluję jednak nie podpowiadaj nam tu rozwiązań dla większości nierealnych. Kiedyś pewnie sobie kupię F02 i będę miał daleko i głęboko 326km 5cio biegową skrzynie, EDC i nieskrętne xenony, na razie cieszymy się z tego co jest :)

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    używany sprzęt audio tylko, że kupujesz kota w worku,
    Siedzę na kilku forach car-audio i znalazłbym kilkudziesięciu użytkowników od których nie kupię kota w worku, a będę mieć dobry sprzęt za mniejsze pieniądze.

Kolejna sprawa, że wiele wzmacniaczy używanych za 200-300zł gra na poziomie sprzętów za 1-2tys. zł nowych. Nawet jak mnie byłoby stać to wolę wydać mniej a efekt uzyskać porównywalny
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740i + Porsche Cayenne 4.5
    Cytat Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
    Siedzę na kilku forach car-audio i znalazłbym kilkudziesięciu użytkowników od których nie kupię kota w worku, a będę mieć dobry sprzęt za mniejsze pieniądze.

Kolejna sprawa, że wiele wzmacniaczy używanych za 200-300zł gra na poziomie sprzętów za 1-2tys. zł nowych. Nawet jak mnie byłoby stać to wolę wydać mniej a efekt uzyskać porównywalny
    Sorry za OT ale nie róbmy z BMW serii 7 kącika dla majsterkowicza ok ? Jestem zdania, że skoro już coś robić to raz i porządnie, a nie metodą prób i błędów " a może kupię używany wzmacniacz od osoby X za 100zł ". Konkrety Panowie, konkrety.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    konkret to jest V12 pod maską a nie nerki od niej idąc tą drogą ;) Ja głownie po to mam 7 żeby majsterkować - taki mam plac zabaw. Inni wolą udawać na drodze prezydenta w 16-letim wehikule z chinskimi lampami. Jeszcze inni rwać na to laski. Twoja 7 - Twoja sprawa.

A tak na serio, jeśli nie masz konkretnego zestawu do zamontowania kosztem do 1000zł, to pozwól że sami sobie taki wynajdziemy. Jeśli widziałeś moją byłą e38 to pewnie zauważyłeś że eksperymenty jej nie zaszkodziły. Pierwszy w PL miałem działające shiftery AMG i chłopaki się ślinili na to, jakoś nikomu nie przeszkadzało że zrobiłem to nożyczkami, ołówkiem, wykałaczkami i nożykiem do tapet.

Czy mógłbym prosić admina o usunięcie z tematu postów nie związanych z tematem?
    Ostatnio edytowane przez Michal750 ; 29-02-2012 o 20:17

Zaawansowany Użytkownik Awatar krzysiek7er
    BMW
    brak... tym czasem Omega B FL 2.2
    przemol jeśli coś jest robione w granicach zdrowego rozsądku to czemu nie. Osobiście też wolę nowy sprzęt niż używany, myślę, że lepiej poczekać, odłożyć i kupić nowe nie koniecznie Rockford Fosgate czy Bose.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    m60b40
    ze sie tak wtrace:) " Montujemy niedrogie, dobre audio w e38 :) " jak sam tytul wskazuje:)

co do sprzetu, nigdy nie bawilem sie w super sprzety grajace w aucie. i powiem tak, raz kupilem do poprzedniej BMW nowke sprzet, i nigdy tego nie zrobie. wole kupic uzywke i probowac. jeden sprzet moze grac lepiej od drugiego. poza tym, najlepszym Logic7 to jest moj 8 miesieczny synek z tylu:D:D

Uprawnienia umieszczania postów