Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 93

Wątek: Montujemy niedrogie, dobre audio w e38 :) vol.2 - półka DSP i głośniki Logic7?

Doświadczony Użytkownik Awatar technics
    BMW
    octavia 1.9tdi ex e65 745 2002 rok ex e38 735
    Michal750 nie obraz ale czy ty wogole masz pojecie o czym ty piszesz i co ty chcesz robic ? Kazdy temat jaki zaczales traktuje o tym zeby cos zrobic ale najlepiej zeby to nic nie kosztowalo . Twoja wiedza jest bardzo uboga , koledzy pisza klarownie co masz zrobic zeby bylo lepiej a ty zamiast sie zastanowic piszesz jakies swoje wywody . Ja tobie powiem tylko ze mi szkoda by bylo sciagac tapicerke zeby te gowniane glosniki pozakladac .

P.s zeby muzyka zagrala musisz sie liczyc z tym ze trzeba zaplacic .
    Ostatnio edytowane przez technics ; 07-02-2012 o 12:28

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    Cytat Zamieszczone przez technics Zobacz posta
    zeby muzyka zagrala musisz sie liczyc z tym ze trzeba zaplacic
    Na poczatku tematu udowodniłem że to nie prawda. Ale widocznie mamy samych audiofili na forum. Jeszcze raz zapraszam na odsłuch.

Twoja wiedza jest bardzo uboga
    Bo ja tu głownie po to was do dyskusji podpuszczam żeby się jak najwięcej dowiedzieć i nauczyć ;)

Kazdy temat jaki zaczales traktuje o tym zeby cos zrobic ale najlepiej zeby to nic nie kosztowalo
    Bo to działa, zerknij 2 lata wstecz. Przekładka wnętrza w 735 na skórę wyszła mnie ze 200zł... Nie mówiąc o innych rzeczach które sam sobie wyrzeźbiłem i były och ach :)
    Ostatnio edytowane przez Michal750 ; 07-02-2012 o 12:37

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    m60b40
    hmmm duzo z tego tematu nie wywnioskowalem, w kazdym razie zakupie moze w marcu jakies glosniki " z lepszej polki" zaloze i zdam relacje. jakies fakty beda:)

Zaawansowany Użytkownik Awatar mati-e28
    BMW
    740i 99r. 320d 00r.
    ok czyli jak wyprowadzić rca ze wzmacniacza org czy z radia?? mam nawi (mała) nie wiem co za tunery pierdoły siedzą w bagażniku do tej pory raczej instalowałem audio w starych samochodach gdzie wchodziło w gre radio 1din i wystarczyło pociągnąć plus i rca do bagażnika.. laikiem nie jestem i liczyłem na jakis konkretne info jakieś foto a nie wywody który głosnik jest lepszy... cursor jak masz gdzieś jakąś fotorelacje w innym temacie odnośnie sygnału rca podrzuć linka proszę żeby wszyscy widzieli..

mam zamiar dorzucić wzmacniacz kenwood 4 kanałowy na drzwi przód i półkę.. i monoblok na bagażnik... chce dorzucić owalne na półkę i porządne 16cm w drzwi przód tylko nie wiem skąd wziąsc sygnał ...

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    Dostajesz się do radia:

-sciagasz ramkę navi wkładając cienkie bolce do wszystkich 4 otworów (można stronami po 2)
    -zdejmujesz całą szarą osłonę, wykręcasz navi i zmieniarkę
    -demontujesz miedziany (?) stelaż zmieniarki
    -odciągasz (już nie pamiętam jak) czarny filc oznaczony żółtym kółkiem na zdjęciu

masz przed sobą radio a do niego wpiętą kostkę z której wychodzi sygnał na głośniki. Tniesz kable i wpinasz poszczególne kanały przez wzmacniacz.

Ja tak to u siebie zrobiłem. Wzmacniacz 4-kanałowy. Przypomnę 2 kanały front puściłem na wszystkie 4 głośniki w środku i 2 pozostałe przeznaczyłem na tuby bass w bagażniku czyli Fader jest nieużyteczny, ew. reguluje stosunek głośników do bassów.

Czerwonym kolorem oznaczona kostka, poniżej załączam schemat który kabelek do czego :)

Nie wiem jak jest w wersji professional, u mnie jest podstawowa.

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez mati-e28 Zobacz posta
    cursor jak masz gdzieś jakąś fotorelacje w innym temacie odnośnie sygnału rca podrzuć linka proszę żeby wszyscy widzieli..
    Z tego tematu:
    http://7er.pl/showthread.php/10126-B...l=1#post159792
    Przy okazji jak już są foty wnętrza, to od razu pokaże gdzie się wlutować jak ktoś chce wyprowadzić wyjście RCA do zewnętrznego wzmacniacza.
    Na fotce, w rejonach gniazda antenowego, zaznaczyłem kondensatory:

Każdy z tych kondensatorów to jeden kanał. Na chwilę obecną nie pamiętam, który to który, ale to akurat najmniejszy problem, bo wyprowadzając 4rca, można sobie to od razu sprawdzić(wystarczy w radiu pokręcić balansem i faderem).
    Wyjścia te mają dosyć niski poziom(bodajże 1V), ale spokojnie wystarczają do wysterowania wzmacniacza.
    Masę u szajboosa wziąłem z obudowy gniazda antenowego.
    Operacja ta ma sens tylko jeśli mamy navi i nie mamy DSP. W przypadku DSP, dźwięk z CD leci drogą cyfrową do wzmacniacza DSP i w tym przypadku należałoby się wpiąć gdzieś w tym wzmacniaczu.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    Kupiłem właśnie tylną półkę czarną z roletą i 4 głośnikami od DSP :) Podłączę to wszystko pod wzmacniacz i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740i + Porsche Cayenne 4.5
    Cytat Zamieszczone przez Michal750 Zobacz posta
    Kupiłem właśnie tylną półkę czarną z roletą i 4 głośnikami od DSP :) Podłączę to wszystko pod wzmacniacz i zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Samo zestawienie słów niedrogie i dobre już mi nie gra. Jak ma być dobre audio to MUSI być to za odpowiednie pieniądze. Seryjne wyposażenie E38 w audio jest niestety marne. Chyba , że ktoś gustuje w szumach i trzaskach przy delikatnie głośniejszej muzyce.

Zestaw jaki zamontowałem w mojej E38 to na dzień dzisiejszy:
    - sub Ground Zero GZWR o mocy 1000 W RMS ( RMS nie PMPO ! ) jest to głośnik o średnicy 30cm wykorzystywany w DCBL Dragu
    - suba napędza monoblok o mocy 1500 w RMS
    - sub spięty na dwa OHMY + kondensator 4 farradowy, stabilizujący zmiany napięcia
    - głośniki INFINITY 16cm, 13stki nie mają sensu - śmiem twierdzić, że " pospolity zjadacz chleba" nie usłyszy różnicy między standardowymi głośnikami NOKIA a głośnikami inne firmy.
    - woofery napędzane własnym wzmacniaczem.
    - do tego stacja multimedialna 2DIN Pioneer - mówcie co chcecie ale mnie nie przekonuje BMWowskie rozwiązanie.

Całość to wydatek rzędu 5-6 tyś zł i jest to absulutne minimum , żeby osiągnąć przyzwoity dźwięk. No chyba , że ktoś zastanawia się nad zakupem używanych blaupunktów za 40zł... Można i tak. Można też wyruszyć bobslejem na Marsa

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    Nie kazdego stac na to aby sobie pozwolic na audio za 6tys. Zl. Ten temat jest wlasnie dla takich osob. Ma być lepiej a nie zaj**iscie. Glosniki nokii sa bardzo dobre w porownaniu do budzetowej konkurencji.

Moznaby za to faktycznie wstawic jakies 16ki np z forda czy fordowskiej mazdy bo tam sa niezle fabryczne ale nie widzialem dotad ladnych maskownic ktorymi moznaby zastapic oryginalne. Ten temat nie jest dla osob mogacych sobie sprawic sprzet za pare tys. Zl bo wiadomo że wtedy bedzie lepiej.

Powiem Ci tak, nakladem mniej niz 500zl zwiekszasz jakosc z 15 do 60 w skali 1-100, gdzie 100 to Twoje minimum. Nie warto?

Ten temat jest dla tych dla ktorych warto.

Zamontuje polke i na zlocie kazdy bedzie mial mozliwosc posluchac i samemu ocenic ile mozna wycisnac z malego budzetu.

Zaawansowany Użytkownik Awatar szajboos
    BMW
    e38 730d i Peugeot 806 2.0 HDi
    Cytat Zamieszczone przez przemol Zobacz posta
    Całość to wydatek rzędu 5-6 tyś zł i jest to absulutne minimum , żeby osiągnąć przyzwoity dźwięk. No chyba , że ktoś zastanawia się nad zakupem używanych blaupunktów za 40zł...
    No to śmiem twierdzić że ja za jakieś 800 zeta jestem bardzo blisko tego co masz u siebie z trochę bardziej klasowym subwooferem. I powiedz co jest złego w używanym sprzęcie? To że np. bardzo dobry, stary wzmacniacz Hifonicsa o mocy rzędu 1kW kosztował 150 złotych? I takie przykłady na sobie mogę mnożyć. Nie mówię już nawet o cursorze, który właśnie jest właścicielem tego Hifona i innych klasowych sprzętów kupionych za bezcen.

Uprawnienia umieszczania postów