Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 93

Wątek: Montujemy niedrogie, dobre audio w e38 :) vol.2 - półka DSP i głośniki Logic7?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 740
    Gumowe zawieszenie stosują ze względu na wytrzymałość co w car audio akurat zdaje egzamin ze względu na zmiany temperatury bo głośnik na piance wytrzyma max 10 lat ale dużo lepiej brzmi, np dobrej jakości woofery mają zawieszenie na piance. Seria awx to już model na membranie z włókna węglowego co dośc fajnie przenosi dzwięk i guma jest miękka dość podobna do pianki, z doświadczenia wiem ze np cewki tonsila i stx o takich samych wymiarach wysokości uzwojenia pasujących do podobnych modeli np GDN 16 cm tonsil podawał np 40 wat a stx 80w tylko ciekawe skąd taka moc , wybierając głosnik warto zwrócić uwagę na wielkośc nadbiegunnika bo tam zbiera sie pole magnetyczne( to metal między magnesem a koszem).
    Regeneracja jeśli jest przeprowadzona na oryginalnych podzespołach nie ma wpływu na dzwięk trzeba ją oczywiście wykonać prawidlowo.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    Mogę zaryzykować kupić tego STXa w ramach przetestowania, najwyżej się zwróci do 14dni. Posłuchamy z Damianem i napiszemy czy to gra :D

Polećcie mi tylko konkretny model ;)

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez wiekszy Zobacz posta
    np GDN 16 cm tonsil podawał np 40 wat a stx 80w tylko ciekawe skąd taka moc
    Z różnych norm pomiaru. STX podaje moc RMS, Tonsil podawał znamionową. Różnica taka, że tonsil robił test 100h szumem(w odgrodzie bądź skrzyni zamkniętej), a stx mierzy wg tych samych norm wg których mierzą wspomniane przeze mnie firmy

Cytat Zamieszczone przez Michal750 Zobacz posta
    Polećcie mi tylko konkretny model
    Póki co STX nie zrobił wooferów do samochodu. Można spróbować z seria SK(jest tańsza od AWX, a też niezła). Nie wiem tylko czy są modele 4ohm.
    W przypadku Tonsilu ciekawym zestawem samochodowym była seria Speed(1300 i 1700), głównie woofer z tego zestawu się wyróżniał

Nie mam nic wspólnego z STX'em. Po prostu nie lubię jak ubóstwia się jedną firmę, a drugą miesza z błotem. Jak chcecie coś rozważać to porównujcie konkretne modele

Cytat Zamieszczone przez wiekszy Zobacz posta
    Gumowe zawieszenie stosują ze względu na wytrzymałość co w car audio akurat zdaje egzamin ze względu na zmiany temperatury bo głośnik na piance wytrzyma max 10 lat ale dużo lepiej brzmi, np dobrej jakości woofery mają zawieszenie na piance. Seria awx to już model na membranie z włókna węglowego co dośc fajnie przenosi dzwięk i guma jest miękka dość podobna do pianki,
    Może zrobimy "ślepy" test. Weźmiemy 2 te same głośniki, w jednym zostawimy piankę, w drugim zmienimy górne zawieszenie na gumę. A później nie wiedząc czego słuchasz stwierdzisz co brzmi lepiej. Moim zdaniem nie zauważysz różnicy ;)
    Pianka jest przede wszystkim tańsza i to jeden z argumentów jej stosowania. Stosuje się ją także w samochodzie, tylko odpowiednio impregnuje.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Doświadczony Użytkownik Awatar technics
    BMW
    octavia 1.9tdi ex e65 745 2002 rok ex e38 735
    Cursor ja wroce jeszcze do tego co pisales wczesniej . Ze wymieniliscie glosniki i wzmacniacz u szajboosa . Powiedz mi a dziala u niego sterowanie z radia basem i wysokimi ? Bo tak ciagle mysle i nie wiem dokladnie jak wy to podlaczyliscie. Z kad wyciagnales sygnal na nowy wzmacniacz . I czy do ori wzmacniacza idzie stereo a z wzmacniacza juz idzie dzwiek na wszystkie glosniki . I czy radio steruje basem i sopranem na sygnale przed wzmacniaczem czy we wzmacniaczu ? Chodzi mi o to jak dokladnie dziala zwrotnica w zestawie z 3 glosnikami na dzwi .

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Przede wszystkim to Szajboos miał najuboższy system stereo(a więc 2 głośniki w przednich drzwiach i jeden w tylnych.
    Wyprowadziłem RCA z BM24 jak pisałem w innym temacie o naprawie tunera. Wszystkie regulacje działają jak należy, włącznie z balansem i faderem.

Jak masz system hifi i top-hifi to we wzmacniaczu są aktywne zwrotnice i osobny kanał dla każdego głośnika. Więc, żeby wyprowadzić z tego RCA najlepiej byłoby wpiąć się przed zwrotnice aktywne.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Doświadczony Użytkownik Awatar technics
    BMW
    octavia 1.9tdi ex e65 745 2002 rok ex e38 735
    Moja mysl jest taka aby wywalic stary wzmacniacz i zamienic go na nowy 4 kanalowy . Na wyjsciu ze wzmacniacza jeszcze w bagazniku zamontowac zwrotnice , na kazdy kanal . Orginalntmi kablami z bagaznika pyscic sygnal . A w dzwiach wymienic glosniki . Teraz tylko zastanawia mnie czy radio zmienia sygnal bas i wysokie , przed wzmacniaczem czy we wzmacniaczu . Bo jesli we wzmacniaczu to wywalajac go utrace sterowanie basem i wysokimi .

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Wywalając wzmacniacz z Hifi rolę końcówki mocy z powrotem przejmie radio(kaseciak z przodu, albo tuner BM w przypadku nawi).

Jak dokładałem DSP to BM24 przełączył się i podawał stały poziom sygnału na wyjściu a regulacja głośności przeniosła się do wzmacniacza DSP(z poziomu użytkownika po podłączeniu głośników do wzmacniacza DSP praktycznie było to nieodczuwalne). Dlatego myślę, że odłączając wzmacniacz hifi jego rolę przejmie z powrotem radio(przełączy się z roli przedwzmacniacza do roli końcówki mocy).

Co do głośników to do bagażnika masz poprowadzone przewody z każdego głośnika z osobna. Można więc zostawiając seryjne przewody głośnikowe zastosować zwrotnice w bagażniku.
    Henry Ford

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    Co sądzicie o tych głosnikach? http://allegro.pl/blaupunkt-gtx-542-...094717021.html

Są do kupienia w Lbn za 40zł - warto?

Uzywki 13cm z allegro do naszych bumek :)

http://allegro.pl/listing.php/showca...C5%BC%C2%A0%3E

A może ori Renault są lepsze od naszych Nokii? Wiem że np. Ford ma bardzo dobre głośniki nawet w starych Sierrach ale one są 16cm :P
    Ostatnio edytowane przez Michal750 ; 06-02-2012 o 14:23

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Jak już pisałem. Po pierwsze to montaż. Zostawiając seryjne puszki to nic nie zagra dobrze, nawet głośniki za 1,5kzł. Po prostu puszka zacznie rezonować i basu nie będzie.

Cytat Zamieszczone przez Michal750 Zobacz posta
    Co sądzicie o tych głosnikach? http://allegro.pl/blaupunkt-gtx-542-...094717021.html

Są do kupienia w Lbn za 40zł - warto?
    Sam sobie odpowiedz sprawdzając ile kosztują dobre głośniki ;)
    Henry Ford

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    Nie potrzebuje "dobrych" w rozumieniu audiofilskim. Potrzebuje przyzwoite :) Jesli piszecie ze te Nokia to taki badziew rozumiem że niedrogo można kupić duzo lepsze...

Uprawnienia umieszczania postów